Тя роди здраво бебе, а и го отнеха социалните. Тя плаче, а социалните...

Самотна майка Симона нямала кола, доходи, но пък има дом, семейство
9 яну 2019 09:00, Златко Желев
191

Симона. Снимка: "Монитор"

Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян.

Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си.

"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова им го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита", говорят хората в малкото родопско село Речани.

Симона била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

"Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания", казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното.

Младата жена живее заедно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с голямо желание, разказват Симона и майка й Ана пред "Монитор".  Живеят в голяма двуетажна къща, но обитават само една стая.

"Три деца съм отгледала в тази стая. Три! Ако бебето ни бъде върнато, Симона ще остане сама в стаята с бебето, защото ние имаме на втория етаж две други стаи. Предложихме да й наемем къща в село Арда", разказва бабата Ана.

Тяхната част от двуетажната къща, която е захранена с ток и вода, действително е стара, а стаята на първото ниво е с нисък таван. Въпреки това жилището е чисто, уютно и топло. Подовете са настлани с черги, по които няма мръсотии. Гостите се събуват на вратата, а стълбището към втория етаж е вътрешно. Вътрешни са старите баня и тоалетна. В малкото антре хората са си сложили хладилник и автоматична пералня. Старият им бойлер на дърва се е развалил и нямали топла вода. Това пък бил другият аргумент на социалните. Бабата Ана обаче се кълне, че до дни ще купи бойлер на ток, за да има постоянна топла вода у тях.

За бебето е купено всичко нужно – от кошче за спане, до леген за къпане, дрешки, памперси, столче за кола, количка, масичка за повиване. Ана и дъщеря й Симона нямат постоянни доходи. Хващат се от време на време да чистят къщи и малки хотели, но твърдят, че живеят скромно и се справят и с малкото, което имат.

Александър е роден на 11 декември в Смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че тя е самотна майка. Бащата е обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от социалните. Самото раждането е било преждевременно и със секцио по медицински показатели.

Лекарите сложили бебето за няколко дни в кувьоз. Симона ходила всеки ден между 16 и 17 часа, когато е разрешено свиждането, за да си види Александър. След изписването си останала в болницата, за да бъде близо до кувьоза и бебето. И тя, и майка й Ана твърдят, че не са подписвали документи, че се отказват от бебето.

"Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат веднага, а не след 6 месеца или след година", казва бабата Ана. Тя е категорична, че дъщеря й Симона няма психични отклонения, не се води на учет в Психодиспансера и че подобни твърдения от страна на социалните служби са лъжа.

Симона има завършен 12-и клас и дори е имала абитуриентски бал, но тъй като не се е явила на матурите, няма диплома за средно образование.

"Мен ме изкараха, че съм алкохоличка, че правя скандали постоянно в селото. Също ни изкараха, че не сме имали социални контакти. Как така хем правя скандали, пък сме социално изолирани?", се пита бабата Ана.

За Коледа и Нова година им било казано да не ходят да притесняват бебето и приемното семейство, защото са празници. В първите дни на януари Симона се разболяла от вирус с висока температура, но веднага щом оздравее, иска да отиде да види своя първороден син, за да не я обвинят, че не се интересува от бебето си. 

Отговорът на "Закрила на детето": Лекарите от болницата подали сигнал до социалните

На 17.12.2018 г. в отдел "Закрила на детето" (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) - Смолян е постъпил устен сигнал от ННО при МБАЛ - Братан Шукеров, касаещ новородено дете А.А. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото.

Незабавно на 17.12.2018 г. майката е посетена в болничното заведение от социален работник от отдел "Закрила на детето" към ДСП - Смолян. От проведения с нея разговор е установено, че не разпознава потребностите на новороденото.

При извършеното посещение в дома на майката е установено, че липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето. Майката и нейните близки - двамата й братя и майка й, нямат постоянни доходи. Семейството се издържа единствено с пенсията на бабата на новороденото.Тази информация се потвърждава и от кмета на с. Арда,според когото семейството няма постоянни доходи и изградени трудови навици.

Предвид гореизложените обстоятелства е предприета спешна мярка за закрила на новороденото. Майката подробно е информирана за съдържанието на Заповедта за закрила на детето й, както и за това, че заповедта има временен характер и може да бъде обжалвана пред РДСП - гр. Смолян. Майката е консултирана и за възможностите за ползване на социална услуга в общността, както и за подкрепа чрез предприемане на мерки по Закона за закрила на детето. Семейството и майката са консултирани и запознати с възможностите за социално подпомагане на всички нормативни основания.

Към момента семейството е подпомагано от ДСП-Смолян на различни правови основания. През 2018 г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. Майката на новороденото е подпомогната с еднократна помощ при бременност по чл. 5а от ЗСПД в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лв и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Освен изброените по горе горе обстоятелства в подкрепа на предприетата мярка за закрила са и следните факти: новороденото е на възраст, която обуславя по-малко контакти, с цел да се предпази от сезонни вирусни инфекции. В епикризата на детето е отразено, че е със забавена послеродова адаптация и е удачно в първите дни след изписването му то да бъде ограничавано от контакти, за да бъде предпазено вируси и зарази. Според епикризата е необходимо активно проследяване на нервно-психичното развитие и функциите на останалите органи и системи на детето.

Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз,  също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве. Семейната среда е рискова, майката сама не може да се справя с отглеждането на детето, а същевременно не е установено тя да може да получава качествена и адекватна подкрепа от страна на членовете на разширеното семейство. В ОЗД-Смолян, бабата е запозната със здравословното състояние на новороденото, изискванията за неговото отглеждане като й е предоставено и копие от епикризата.

На 04.01.2018 г. е проведен телефонен разговор с бабата на детето. Същата е поканена заедно с майката на 07.12.2018 г. за среща в ОЗД/ДСП - Смолян, на която да се договорят контакти с детето. До настоящия момент те не са посетили ОЗД. До този момент майката и бабата не са изразили желание пред социалните работници за осъществяване на среща с детето. Работата с детето и майката ще продължи с цел реинтеграция на детето в биологичното семейство. В действията си социалните работници са ръководени единствено от най-добрия негов интерес.

Кой казва истината? Каква е тя? Ще разберем ли?


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Този е НПО.

Какво значение има дали е българка или не? Щом е българка значи да оставят детето да пукне в разпадащата се къща на село без баща, при 4 човека, само 1 от които изкарва ПЕНСИЯ. Гнусен сте.
107
1
 
25
 
! Отговори
Възмутен преди 4 месеца
Ако е от онези, който се плодят и никой не им иска децата, Социалните няма да са толкова стриктни. Но щом е бяло дете е обещано на някой паралия, който ще плати рушвети! А после откъде идва корупцията, ами отдолу та нагоре!!!!!!!
106
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Този е НПО.

Жалкар. По-добре детето да е при хора, които ще го хранят и ще се грижат за него, отколкото при маминка в нечовешката мизерия. Като не те кефи- отивай в Авганистан, там социални няма.
105
5
 
34
 
! Отговори
Този е НПО. преди 4 месеца
До Анонимен 97

Нeщастник, защо не вземате деца от 12 годишни майки, а от самотни и беззащитни българки? Виждам те, че си НПО, никой не можеш да заблудиш! Ох, леле, ако си ми пред лицето как ще ти покажа колко СРЕДНОВЕКОВЕН мога да бъда с мижитyрки като теб. Колко ви плащат на година за да отделяте българчета от майките им за да ги продавате на бездетни богаташи??
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Дума 'случайте' на български няма. Явно сте от етносите.
103
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 105
Ти като си грамотен ,провери си сам колко са сучаЙте !
Да не останеш неприятно изненадан!
102
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 105

Снимчиците виж. В такава мизерия и прасе не бих гледала, а дете пък да тормозя- абсурд.
101
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Агонията на нацията продължава.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 106

Абе, муньо, статията прочете ли или втори клас приключи с образованието?
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 103
Къде в статията е написано за , нечовешките условия,курници и тям подобни при родната майка!
Просто жената няма кола!Стабилен довод за отнемане на дете!
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 104

Много смешни общи приказки, неграмотно написани при това. Лично ли проверихте тия 99% процента от случаИте (множествено число)?
97
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 98

Майката очевадно няма идея какво се изисква, за да го отглежда, откъде накъде трябва да й се дава каквото и да е. Не е на 12, на 26 човек вече може да взима сериозни решения,
96
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 99
В приемните семейства ,новата майка в 99% от случайте нищо не работи,а разчкта на тези 800лв.!
А към родната майка има изисквания ,да е със стабилни ,доходи!!
95
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Масовото мнение тук е, че въпросното дете трябва да бъде обречено да живее в нечовешка мизерия, връщайки го при милата му майчица, неосигурила му дори креват и количка. Браво, супер сте, представям си по какъв начин си отглеждате децата и в какви курници.
94
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 98

Защото приемните семейства се избират по определени критерии, свързани с психика, финансово състояние и куп други неща. Това че си отворил краката без да мислиш не значи, че държавата трябва да те издържа и теб и детето ти докато не умреш. Пише че ЦЯЛОТО семейство- 4 ЧОВЕКА, се издърждат с пенсията на бабата.
93
1
 
23
 
! Отговори
# преди 4 месеца
Така било правилно за детето.... Добре, ама ако е така, така да е за всички - отивайте в гетата и почвайте да ги събирате!
Двоен аршин, не , БЕЗ АРШИН СТЕ НАГЛИ ВЕЧЕ!
Колко нормални социални работници сте срещали, щото лично аз читави съм срещал НУЛА!
92
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 98

Защо държавата трябва да награждава майката с пари за абсурдното й решение да ражда дете без баща и без работа? Патладжански манталитет имате. Ходете да бачкате.
91
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 96
Нали знсеш че това дете ще бъде дадено на приемно семейство ,което ще получава 800лв.
месечно!
Та,държавата не може ли да дава тези пари на майката?
90
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Аз

Ужас, масовия българин продължава да е със средновековните ценности, проповядващи, че всяка родила жена е светица, че без значение от мизерията на която съзнателно обрича детето си и го лишава от нормален живот- тя е майка, следователно с пръст не можеш да я пипнеш. Отврат. Явно и вас са ви гледали в скотски условия, без баща и без пари да се нахраните.
89
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това дете фикус ли е, че се очаква без доходи да оцелее?