Тя роди здраво бебе, а и го отнеха социалните. Тя плаче, а социалните...

Самотна майка Симона нямала кола, доходи, но пък има дом, семейство
9 яну 2019 09:00, Златко Желев
191

Симона. Снимка: "Монитор"

Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян.

Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си.

"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова им го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита", говорят хората в малкото родопско село Речани.

Симона била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

"Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания", казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното.

Младата жена живее заедно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с голямо желание, разказват Симона и майка й Ана пред "Монитор".  Живеят в голяма двуетажна къща, но обитават само една стая.

"Три деца съм отгледала в тази стая. Три! Ако бебето ни бъде върнато, Симона ще остане сама в стаята с бебето, защото ние имаме на втория етаж две други стаи. Предложихме да й наемем къща в село Арда", разказва бабата Ана.

Тяхната част от двуетажната къща, която е захранена с ток и вода, действително е стара, а стаята на първото ниво е с нисък таван. Въпреки това жилището е чисто, уютно и топло. Подовете са настлани с черги, по които няма мръсотии. Гостите се събуват на вратата, а стълбището към втория етаж е вътрешно. Вътрешни са старите баня и тоалетна. В малкото антре хората са си сложили хладилник и автоматична пералня. Старият им бойлер на дърва се е развалил и нямали топла вода. Това пък бил другият аргумент на социалните. Бабата Ана обаче се кълне, че до дни ще купи бойлер на ток, за да има постоянна топла вода у тях.

За бебето е купено всичко нужно – от кошче за спане, до леген за къпане, дрешки, памперси, столче за кола, количка, масичка за повиване. Ана и дъщеря й Симона нямат постоянни доходи. Хващат се от време на време да чистят къщи и малки хотели, но твърдят, че живеят скромно и се справят и с малкото, което имат.

Александър е роден на 11 декември в Смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че тя е самотна майка. Бащата е обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от социалните. Самото раждането е било преждевременно и със секцио по медицински показатели.

Лекарите сложили бебето за няколко дни в кувьоз. Симона ходила всеки ден между 16 и 17 часа, когато е разрешено свиждането, за да си види Александър. След изписването си останала в болницата, за да бъде близо до кувьоза и бебето. И тя, и майка й Ана твърдят, че не са подписвали документи, че се отказват от бебето.

"Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат веднага, а не след 6 месеца или след година", казва бабата Ана. Тя е категорична, че дъщеря й Симона няма психични отклонения, не се води на учет в Психодиспансера и че подобни твърдения от страна на социалните служби са лъжа.

Симона има завършен 12-и клас и дори е имала абитуриентски бал, но тъй като не се е явила на матурите, няма диплома за средно образование.

"Мен ме изкараха, че съм алкохоличка, че правя скандали постоянно в селото. Също ни изкараха, че не сме имали социални контакти. Как така хем правя скандали, пък сме социално изолирани?", се пита бабата Ана.

За Коледа и Нова година им било казано да не ходят да притесняват бебето и приемното семейство, защото са празници. В първите дни на януари Симона се разболяла от вирус с висока температура, но веднага щом оздравее, иска да отиде да види своя първороден син, за да не я обвинят, че не се интересува от бебето си. 

Отговорът на "Закрила на детето": Лекарите от болницата подали сигнал до социалните

На 17.12.2018 г. в отдел "Закрила на детето" (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) - Смолян е постъпил устен сигнал от ННО при МБАЛ - Братан Шукеров, касаещ новородено дете А.А. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото.

Незабавно на 17.12.2018 г. майката е посетена в болничното заведение от социален работник от отдел "Закрила на детето" към ДСП - Смолян. От проведения с нея разговор е установено, че не разпознава потребностите на новороденото.

При извършеното посещение в дома на майката е установено, че липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето. Майката и нейните близки - двамата й братя и майка й, нямат постоянни доходи. Семейството се издържа единствено с пенсията на бабата на новороденото.Тази информация се потвърждава и от кмета на с. Арда,според когото семейството няма постоянни доходи и изградени трудови навици.

Предвид гореизложените обстоятелства е предприета спешна мярка за закрила на новороденото. Майката подробно е информирана за съдържанието на Заповедта за закрила на детето й, както и за това, че заповедта има временен характер и може да бъде обжалвана пред РДСП - гр. Смолян. Майката е консултирана и за възможностите за ползване на социална услуга в общността, както и за подкрепа чрез предприемане на мерки по Закона за закрила на детето. Семейството и майката са консултирани и запознати с възможностите за социално подпомагане на всички нормативни основания.

Към момента семейството е подпомагано от ДСП-Смолян на различни правови основания. През 2018 г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. Майката на новороденото е подпомогната с еднократна помощ при бременност по чл. 5а от ЗСПД в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лв и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Освен изброените по горе горе обстоятелства в подкрепа на предприетата мярка за закрила са и следните факти: новороденото е на възраст, която обуславя по-малко контакти, с цел да се предпази от сезонни вирусни инфекции. В епикризата на детето е отразено, че е със забавена послеродова адаптация и е удачно в първите дни след изписването му то да бъде ограничавано от контакти, за да бъде предпазено вируси и зарази. Според епикризата е необходимо активно проследяване на нервно-психичното развитие и функциите на останалите органи и системи на детето.

Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз,  също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве. Семейната среда е рискова, майката сама не може да се справя с отглеждането на детето, а същевременно не е установено тя да може да получава качествена и адекватна подкрепа от страна на членовете на разширеното семейство. В ОЗД-Смолян, бабата е запозната със здравословното състояние на новороденото, изискванията за неговото отглеждане като й е предоставено и копие от епикризата.

На 04.01.2018 г. е проведен телефонен разговор с бабата на детето. Същата е поканена заедно с майката на 07.12.2018 г. за среща в ОЗД/ДСП - Смолян, на която да се договорят контакти с детето. До настоящия момент те не са посетили ОЗД. До този момент майката и бабата не са изразили желание пред социалните работници за осъществяване на среща с детето. Работата с детето и майката ще продължи с цел реинтеграция на детето в биологичното семейство. В действията си социалните работници са ръководени единствено от най-добрия негов интерес.

Кой казва истината? Каква е тя? Ще разберем ли?


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми... без доходи и баща какво очаква? Това дете на фотосинтеза ли ще я кара?
87
2
 
24
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Върнете детето на майка му, ***! Не се правете на господ Бог!
86
5
 
20
 
! Отговори
Няма такава държава! преди 4 месеца
Без коментар. Бог ще накаже хората отнели дете от майка. Ще горите в Ада. Във вечни мъки. Приживе и на оня свят.
85
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, когато нямаш елементарни условия да си гледаш детето ти го взимат социалните във всяка една европейска държава. Елементарно е, логично и чисто човешко и в интерес на детето. Второ- не искам да се заяждам ама... 26? Жената изглежда на 40, физиономията й наистина предполага, че има някакво психично отклонение. Детето не е прасе да си го гледаш в кочината с минимални усилия и доходи, съжалявам.
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Приемен родител" вече е професия и схемите в сферата не са една и две... на кой му пука, че детето и родители изживяват стрес, който ги уврежда за винаги...
83
0
 
19
 
! Отговори
Св преди 4 месеца
И аз нямам кола! Имам дете на 1,5 год. Болницата в малък град - халтура. Бойлера и телевизора обаче още работят. Соц-ки идвайте взимайте детето още сега, че може да изгори скоро бойлера и ще се забавите.
82
0
 
39
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 4 месеца
Преди 9 години в Силистра и на мен ми се случи същото.Хем имах добра заплата,дом.Тогава социалните излъгаха та чак се оляха. Осъдих ги,но нервите и липсата 6 месеца на детето ме бяха извадили от релси.На мен ми се каза,че съм взимала по голяма заплата от социалния работник и прибраха парите ми от полагащото ми се майчинство.А съм и с висше образование.Знаете ли къде са сега?Едната е зам шеф.Растат в кариерата. Другата отговаря за приемни родители.Може да питате регионалните журналисти
81
1
 
43
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 месеца
Ииии баси с всеки изминал ден българите ми надминават очакванията в лошия смисъл! И това доживях да чета, че след като нямаш кола и ти отнемат детето!? Абе вие в ред ли сте? Колко от ромите имат коли? И къщата на тези хора е, като хотел спрямо незаконните ромски бараки! Ако тези хора не отговарят на критериите за отглеждане на дете, тогава половината ромски деца трябва да се отнемат от държавата! Защо не ги отнемате?
80
2
 
26
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Стотици хиляди сигaни отглеждат чaветата при по-лоши условия. Ама там няма проблем, щото те са избиратели на ГРОБ.
79
0
 
22
 
! Отговори
а бе преди 4 месеца
Направо ми развалихте деня!Баси!
78
0
 
32
 
! Отговори
Журналиста преди 4 месеца
Настоявам журналиста *** *** да напише една статия и за непълнолетните ромки, дето раждат на конвейр. На тях социалните защо не им взимат децата, да не би всички да си имат леки коли и електрически бойлери? Много обзаведени тия ромки бе!
77
2
 
16
 
! Отговори
баси преди 4 месеца
Какви са тия деца дето се раждат без наличен баща?

Това е някакво ново явление. То детето да я радва, да я радва, обаче даваш живот на следващ мъченик. Детето не е кукла или плейстейшън. Нито се ражда само от майка си. Да издирят и бащата, да си поеме грижите, а не да се скатава като пръднал в рейса. Детето не е пръдня.
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То и в Русе всяка година отнемаха на българи им децата им,7 ли бяха 8 ли?
Хората са напълно нормални с жилище,майката не работеше!
Накрая не остана нито едно при тях!
Стигнаха до съдилища,но май без успех!
75
0
 
29
 
! Отговори
идиотии... преди 4 месеца
Защо социалните не всеха ромското бебе Сарасвати от 12 годишната му майка???Сега това бяло българско дете ще бъде дадено в приемно ромско семейство за да изсмукват пари от държавата и да го "възпитават" като ромче.
74
0
 
18
 
! Отговори
идиотии... преди 4 месеца
Защо социалните не всеха ромското бебе Сарасвати от 12 годишната му майка???Сега това бяло българско дете ще бъде дадено в приемно ромско семейство за да изсмукват пари от държавата и да го "възпитават" като ромче.
73
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Господин Цацаров, няма ли да се намесите? Или и вие сте в далаверата?
72
3
 
31
 
! Отговори
баси мръсотията преди 4 месеца
Женицата си ражда дете,което да обича,и което да я обича,да и напълни и къщата и живота,а тези *** я ограбват!?Да не прозвучи крайно,но за такава гадост бих ги трепал без да ми мигне окото!
71
31
 
10
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова им го взеха.", говорят хората в малкото родопско село Речани. Личи си, че съседите й не са по акъл по-далече от Факултета.
70
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Англия социални отнемат детето ,защото родителите не му купили......сладолед ,и не искали да го пострижат както детето иска!
С това родителите,нарушавали емоционалното равновесие на детето си!

Съда в Англия решава ,че това са незначителни повеоди за вземане на детето, и го връща на родителите!
69
0
 
24
 
! Отговори
Edna преди 4 месеца
И да добавя - и висше образование имам, и кола, и шоф. книжка от много години, ама сега реших, че няма да я подновявам, че срока й изтече, и не искам да шофирам! Я да видим кой и как ще ми вземе децата, а!?