Тя роди здраво бебе, а и го отнеха социалните. Тя плаче, а социалните...

Самотна майка Симона нямала кола, доходи, но пък има дом, семейство
9 яну 2019 09:00, Златко Желев
191

Симона. Снимка: "Монитор"

Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян.

Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си.

"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова им го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита", говорят хората в малкото родопско село Речани.

Симона била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

"Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания", казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното.

Младата жена живее заедно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с голямо желание, разказват Симона и майка й Ана пред "Монитор".  Живеят в голяма двуетажна къща, но обитават само една стая.

"Три деца съм отгледала в тази стая. Три! Ако бебето ни бъде върнато, Симона ще остане сама в стаята с бебето, защото ние имаме на втория етаж две други стаи. Предложихме да й наемем къща в село Арда", разказва бабата Ана.

Тяхната част от двуетажната къща, която е захранена с ток и вода, действително е стара, а стаята на първото ниво е с нисък таван. Въпреки това жилището е чисто, уютно и топло. Подовете са настлани с черги, по които няма мръсотии. Гостите се събуват на вратата, а стълбището към втория етаж е вътрешно. Вътрешни са старите баня и тоалетна. В малкото антре хората са си сложили хладилник и автоматична пералня. Старият им бойлер на дърва се е развалил и нямали топла вода. Това пък бил другият аргумент на социалните. Бабата Ана обаче се кълне, че до дни ще купи бойлер на ток, за да има постоянна топла вода у тях.

За бебето е купено всичко нужно – от кошче за спане, до леген за къпане, дрешки, памперси, столче за кола, количка, масичка за повиване. Ана и дъщеря й Симона нямат постоянни доходи. Хващат се от време на време да чистят къщи и малки хотели, но твърдят, че живеят скромно и се справят и с малкото, което имат.

Александър е роден на 11 декември в Смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че тя е самотна майка. Бащата е обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от социалните. Самото раждането е било преждевременно и със секцио по медицински показатели.

Лекарите сложили бебето за няколко дни в кувьоз. Симона ходила всеки ден между 16 и 17 часа, когато е разрешено свиждането, за да си види Александър. След изписването си останала в болницата, за да бъде близо до кувьоза и бебето. И тя, и майка й Ана твърдят, че не са подписвали документи, че се отказват от бебето.

"Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат веднага, а не след 6 месеца или след година", казва бабата Ана. Тя е категорична, че дъщеря й Симона няма психични отклонения, не се води на учет в Психодиспансера и че подобни твърдения от страна на социалните служби са лъжа.

Симона има завършен 12-и клас и дори е имала абитуриентски бал, но тъй като не се е явила на матурите, няма диплома за средно образование.

"Мен ме изкараха, че съм алкохоличка, че правя скандали постоянно в селото. Също ни изкараха, че не сме имали социални контакти. Как така хем правя скандали, пък сме социално изолирани?", се пита бабата Ана.

За Коледа и Нова година им било казано да не ходят да притесняват бебето и приемното семейство, защото са празници. В първите дни на януари Симона се разболяла от вирус с висока температура, но веднага щом оздравее, иска да отиде да види своя първороден син, за да не я обвинят, че не се интересува от бебето си. 

Отговорът на "Закрила на детето": Лекарите от болницата подали сигнал до социалните

На 17.12.2018 г. в отдел "Закрила на детето" (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) - Смолян е постъпил устен сигнал от ННО при МБАЛ - Братан Шукеров, касаещ новородено дете А.А. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото.

Незабавно на 17.12.2018 г. майката е посетена в болничното заведение от социален работник от отдел "Закрила на детето" към ДСП - Смолян. От проведения с нея разговор е установено, че не разпознава потребностите на новороденото.

При извършеното посещение в дома на майката е установено, че липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето. Майката и нейните близки - двамата й братя и майка й, нямат постоянни доходи. Семейството се издържа единствено с пенсията на бабата на новороденото.Тази информация се потвърждава и от кмета на с. Арда,според когото семейството няма постоянни доходи и изградени трудови навици.

Предвид гореизложените обстоятелства е предприета спешна мярка за закрила на новороденото. Майката подробно е информирана за съдържанието на Заповедта за закрила на детето й, както и за това, че заповедта има временен характер и може да бъде обжалвана пред РДСП - гр. Смолян. Майката е консултирана и за възможностите за ползване на социална услуга в общността, както и за подкрепа чрез предприемане на мерки по Закона за закрила на детето. Семейството и майката са консултирани и запознати с възможностите за социално подпомагане на всички нормативни основания.

Към момента семейството е подпомагано от ДСП-Смолян на различни правови основания. През 2018 г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. Майката на новороденото е подпомогната с еднократна помощ при бременност по чл. 5а от ЗСПД в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лв и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Освен изброените по горе горе обстоятелства в подкрепа на предприетата мярка за закрила са и следните факти: новороденото е на възраст, която обуславя по-малко контакти, с цел да се предпази от сезонни вирусни инфекции. В епикризата на детето е отразено, че е със забавена послеродова адаптация и е удачно в първите дни след изписването му то да бъде ограничавано от контакти, за да бъде предпазено вируси и зарази. Според епикризата е необходимо активно проследяване на нервно-психичното развитие и функциите на останалите органи и системи на детето.

Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз,  също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве. Семейната среда е рискова, майката сама не може да се справя с отглеждането на детето, а същевременно не е установено тя да може да получава качествена и адекватна подкрепа от страна на членовете на разширеното семейство. В ОЗД-Смолян, бабата е запозната със здравословното състояние на новороденото, изискванията за неговото отглеждане като й е предоставено и копие от епикризата.

На 04.01.2018 г. е проведен телефонен разговор с бабата на детето. Същата е поканена заедно с майката на 07.12.2018 г. за среща в ОЗД/ДСП - Смолян, на която да се договорят контакти с детето. До настоящия момент те не са посетили ОЗД. До този момент майката и бабата не са изразили желание пред социалните работници за осъществяване на среща с детето. Работата с детето и майката ще продължи с цел реинтеграция на детето в биологичното семейство. В действията си социалните работници са ръководени единствено от най-добрия негов интерес.

Кой казва истината? Каква е тя? Ще разберем ли?


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Авджиева преди 6 месеца
До социалните работници
Г-не/Г-жо/Г-жице, като човек, който явно обича животните, дали включвате в своята любов и други части на природата, напр.човека? Не съм против домове за животни, даже напротив, но според мен тук въпросът е:Защо ще се дават големи суми от Нашите пари (Държавни,т.е. на народа) на "платени"="приемни" родители, когато в болшинството от случаите семействата на отнетите деца живеят в нищета и тези пари
(ако са били дадени на тях) са щели в достатъчна степен да ги подпомогнат?
169
0
 
1
 
! Отговори
Няма такава държава преди 7 месеца
Защото някой чака да осинови бебе...за това се отнема от майката...тя няма как да се защити...
168
1
 
0
 
! Отговори
социалните работници преди 1 година
Вместо да харчат пари за скъпа приемна грижа за деца, които не се нуждаят от това, българското правителство трябва да започне да открива приюти за бездомни животни. Бездомните котки в имота ми са заплаха. Има по-добри начини да се харчат тези пари.
167
1
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Аз съм британец, живеещ в България. Това се случва много често в моята страна. Ситуацията е ужасна. Социалните работници могат да вземат всяко дете, което желаят, по всяко време. Надявам се, че България не свършва по този начин. Изглежда сякаш започва. Призовавам хората да се изправят срещу това, преди да загубите свободата си.
166
1
 
1
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
До тъй тъй
Как така защо се бъркат в живота на хората? Ако решат да си убият бебето или да го изнасилват пак ли не трябва да им се бъркат?
165
0
 
0
 
! Отговори
Nadia преди 1 година
До Анонимен

tova svurshvane an rabota li go kazvash?Bulgarsko bebe se otnema!Alloooooo
164
0
 
4
 
! Отговори
РАЖДАЛА В СМОЛЯН преди 1 година
Това е крайно възмутително и огромна несправедливост. Раждала съм в Смолян и зная как действат и здравните и социалните. Съвсем IQ не ми е като на макак,но и с мен се държаха несправедливо, само защото поради лекарска самонадеяност се получи проблем. Персоналът в болницата са пошли. Обвиняваха ме, за неща които не са така, друга родилка я пратиха при психиатър, а една мед.сестра ми каза, че ще ми отнемат бебето щом постоянно плача.Мед сестрите говореха, че социалните уреждат бебета на бездетни
163
0
 
13
 
! Отговори
София преди 1 година
Не ги е срам така наречените социални, а как толкова бързо разбраха какво представлява приемното семейство,да се възползват от бедните хора това е голям грях но за съжаление всичко ще падне върху главите на собствените им деца.
162
0
 
8
 
! Отговори
Българка,некюстендил преди 1 година
БРАВО НА КЮСТЕНДИЛСКИТЕ ЖЕНИ !!!- КРАСИВИТЕ МАДОНИ НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ-МАЙСТОРА!!!- БРАВО НА ТЯХНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ "МАЙЧИНА ОБИЧ"!!! , която ще изпрати дарения, помощ, защита на майката и бебето. Браво!!!! Всички трябва да постъпим така!!! И не само в този случай и сега. Защото НИЙ ВСИЧКИ ИМАМЕ СЪРЦА, И БЕДНИ И БОГАТИ !!!
161
0
 
9
 
! Отговори
Варна преди 1 година
Дайте да се организираме , нека помогнем на тези бедни хора.
160
0
 
11
 
! Отговори
Времеразделно? преди 1 година
...колкото е неоходимо, за да укрепне детето ???!!! ....И, после : какви са тези констатации за липса на "необходим стандарт" като автомобил например. По тази логика всеки, който не си е купил кола, не трябва да има деца ли?? Ами има и съседи. Те са с коли!! А липсата на здравен пункт в селото ??? Майката ли е виновна??? Парите да се дадат за настаняване в града НА МАЙКАТА ЗАЕДНО С ДЕТЕТО !!!!! И още: (цитат) "...КЪЩИЧКЕ НА ДНИТЕ ЗЛАТНИ, КЪТ РОДЕН И МИЛ, И ЗА ЦАРСКИТЕ ПАЛАТИ, НЕ БИХ ТЕ СМЕНИЛ" !
159
0
 
14
 
! Отговори
Времеразделно? преди 1 година
Ужсс!!!! Какви грижовници само!!!..... Ами защо, като виждат че няма условия, не ги осигурят и на МАЙКАТА ЗАЕДНО С ДЕТЕТО ???!!!!!! Това е правилното!!!! Обичта и грижата на майката към детето са най- важни!! Кой дели дете от майка??!! Какъв е този закон?!?! Това ли е "закрила" на дете - да го вземеш от майка му ?!?!??? Ами тия пари, отпуснати за настаняване на детето в приемно семейство защо не ги отпуснат за настаняване на майката с детето в стаичка макар, в града, временно - колкото е необход
158
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На норвежци ни направиха. Дано да успее да си върне детенцето. А социалните са за линчуване.
157
0
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Да се покажат снимки на тези от социалното в Смолян!
156
1
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Кой ще им чисти хотелите по Смолянско ако всички са с IQ 100+?
Да си върнат бебето на хората и социалните вместо да пимогнат се правят на много загрижени.Утрепки от всякъде.
155
1
 
19
 
! Отговори
и а преди 1 година
Ако за такива работи вземат деца от родителите им, то от "ромските" махали като столипиново и т.н. трябва да вземат 90% от всички новородени !!!

Да не говорим социалните ако се разходят до въпросните гета колко малолетни и непълнолетни майки ще видят. Да вземат да приложат малко законите срещу педофилията и защита на децата там също а?

Ама щом е българче, можем да ги мачкаме и изтребваме.
154
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Павлина Панайотова
Тогава за какво е тази институция,освен да получават огромни заплати ?
Или се занимават само ако могат да си направят пиар .
153
0
 
5
 
! Отговори
дърт преди 1 година
Трябва да се отнемат от родителите децата раждащи деца и техните деца!
152
0
 
12
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 1 година
Едно осиновяване стига и до педесет-шест хиляди.Кво се чудите.И социалните намазват.
151
2
 
24
 
! Отговори
питам преди 1 година
А защо социалните не вземат бебето на онова ро**мче на 12 години дето роди преди няколко дни? В новината пишеше,че майката на въпросната 12- годишна тоест бабата на бебето имала още 8 деца. Ро*м*ските бебета ги оставят да вземат помощи нали?? Винаги всичко е срещу българите в тая държава. Нямам думи.