Проучване: Президент, премиер, партии... губят хорското доверие

Всеки втори или няма да гласува на евровота или се колебае
130
Проучване: Президент, премиер, партии... губят хорското доверие
Снимка: Dnes.bg, архив

Доверието в родните институции, партии и политици намалява все повече на фона на предстоящите избори през настоящата година.

Още по темата

Избирателите ще отидат два пъти до урните – на 26 май, за да гласуват за българските представители в ЕП и през есента, когато ще трябва да посочат кметовете и общинските съветници, които ще ги управляващ през следващите четири години.

Последните данни от проучване на "Алфа рисърч" обаче сочат, че и президентът, и правителството, и премиерът, а и лидерите на опозицията все по-малко се харесват на хората.

За първи път от встъпването му в длъжност президентът Румен Радев печели по-малко от 50 на сто положителни оценки.

Вече 47% от анкетираните му се доверяват. Категоричната подкрепа от широки социални групи, на която се радваше в първите две години от своя мандат, намалява и се съсредоточава предимно сред симпатизантите на БСП и ДПС, анализират от "Алфа рисърч".

В края на една година, маркирана от успешното Европредседателство, но и от вътрешно-коалиционни напрежения и скандали, проучването показва нарастваща критичност към изпълнителната власт - 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки.

Доверието в премиера Бойко Борисов през декември 2018 г. е паднало до 30%.

Министрите му също губят от рейтинга си. Най-харесваният си остава Томислав Дончев. Той се радва на ободрението на 21% от анкетирани.

След него се нарежда спортният министър Красен Кралев със 17%. Третият по успешност министър е Екатерина Захариева, която има одобрението на 14,7 на сто от интервюираните.

Като лидер на партия Бойко Борисов си остава най-одобрявания - 30.1% от участвалите в проучването. Червената шефка Корнелия Нинова губи доверие и в края на миналата година е била харесвана от 19.4%.

След скандалите и взаимни обвинения, най-силна е ерозията на доверието към лидерите на Обединените патриоти – Красимир Каракачанов губи седем пункта (от 23.4% на 16.3%), Валери Симеонов шест пункта (от 11.1% на 5.1%), Волен Сидеров също остава със силно ограничена подкрепа от 4.9%.

Както винаги парламентът е институцията с най-ниско доверие. Едва 8% от българите харесват работата на депутатите срещу 53 на сто, които смятат, че депутатите не се справят със задълженията си. 

Главният прокурор Сотир Цацаров има подкрепата на 9% срещу 42% неодобрение, съдът 11% одобрение срещу 50% неодобрение, полицията - 22% одобрение срещу 38% неодобрение.

Електорални нагласи за Европейски избори

В  края на декември готовност да гласуват на евровота заявяват 48.2% от избирателите, а всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи.

По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ (16% от всички избиратели или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14.9% от всички избиратели или около 30-32% от гласувалите).

Така, към момента ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент.

БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест за или против правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти.

ДПС се открояват като третият участник, който ще има сигурно представителство в Европейския парламент.

Подкрепа за Движението за евровота заявяват 5.1% от общия брой избиратели, или между 10 и 13 на сто от гласувалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 5 години
Само военен режим оправя *** крадлив, предател и завистник.
72
6
 
3
 
! Отговори
завой преди 5 години
Че какво им е на ДПС-то?Специалисти са по всичко.
71
5
 
3
 
! Отговори
Дд До Ха хахаха преди 5 години
Защо все разни таксиметрови шофьори и нощни пазачи казват мнението си.Те явно не са чували че има законодателна власт /Народно събрание/ и изпълнителна власт /Министерски съвет с председател Боко Борисов/.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До наблюдателКрим е руски. Въпросът е затворен.
69
4
 
18
 
! Отговори
до 66 преди 5 години
Точно вашия Вожд е и с двата крака вътре в аферата - КТБ ! Айде не ме карай да пиша, че трябва цял роман да четеш по тоя казус! А за Гинка Върбакова какво ще кажеш???
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП е резервен вариант на Козяк. Една грешна стъпка на Бойко и още на другия ден ще назначат Нинова.
67
12
 
3
 
! Отговори
Български пич преди 5 години
Спкойно пичове, вече прогледнахме и разбрахме какво представлява ГЕРБ, на следващите избори ще си изберем БСП, БСП са пичофска партия, яки пичове, и *** е много яка пичовка, и ще ни го дигат мерезето и ще зимаме големи почофски мерезета и ще се кефиме на живота.
66
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вожда го поддържат от Запада и САЩ. От тях зависи всичко. С една дума го свалят, ако не им играе по свирнята. Сега свирнята за ф-16 върви. Хубав самолет, хубави хора.
65
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до ХА-ХА-ХАТо КТБ фалира при вас от БСП през 2014 г.
64
6
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Той Путин като има масово одобрение, руснаците са цъфнали и вързали.Всъщност резултата е добър. Показва че българския народ има очаквания и изисква от избранниците си.
63
6
 
18
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА преди 5 години
Да, прав си че българите прогледнаха, но защо бяха нужни 10 години? Толкова ли сме кухи та не видяхме какъв човек ни управлява, нагъл, страхлив, продажен, нарцис и може би психически нестабилен! 10 години абсолютно безумни закони, абсолютни кражби от пътища , саниране...., а колко записи чухме на Вожда в които явно се разбира че е корумпиран, ами КТБ, ами сега самолетите, а колко вдигна цените на всичко....И пак има безумни хора с розови очила да гласуват за него!
62
3
 
9
 
! Отговори
морски преди 5 години
"управлението на България се решава в Столипиново, Факултета и Максуда за 20 лв и тройка кебабчета"------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Колега, ти от Луната ли падаш.
61
1
 
5
 
! Отговори
1944 преди 5 години
Да идват социалистите. Хляба ще стане 15ст. и ще учим руски задължително.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са преустройчиците от Преустройския блок? Държавата плаче за преустройство.
59
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Всеки втори или няма да гласува на евровота или се колебае.Добрият финансов стимул, ще накара (част) колебаещи се,да пуснат гласец, за правилните хора.
58
3
 
9
 
! Отговори
Народът преди 5 години
Предлагам да ни дойдат политици които не мислят за себе си, а мислят само за нас, за народа да работят всеотдайно за нас, да ни обгрижват за да живеем добре, да си доставяме удоволствия в живота и да си изпълняваме желанията и животът ни да мине леко в удобства и удоволствия, защото ние българите сме свесни и го заслужаваме, но несправедливо сме ощетени от обстоятелствата които са ни докарали тези политици.
57
5
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Балонът ГЕРБ се спихва ... Вярно по-бавно, отколкото ни се иска, но по-добре бавно изтрезвяване, отколкото вечно пиянство.Българите проглеждат ...
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт че по всички избори масово се купуват и продават гласове и в крайна сметка управлението на България се решава в Столипиново, Факултета и Максуда за 20 лв и тройка кебапчета, показва колко ниско е паднала тази страна! Това показва какви долни бклуци са политиците и вмирисаните им партии, и как вече се живее по инерция, ден за ден! България е в третия свят по всички точки, хората не ги интересува, и онези неграмотните се развъждат като мишки, и решават кой е на власт! За това и си ги глезят
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съфорумци, вижте по колко пъти ни вдигат цените на вдички стоки, услуги, данъци и такси! тайно и явно! Вижте си ежемесечните сметки! Вижте какво говорят преди избори и какво правят след спечелване на мандат! После се замислете защо все по - трудно оцеляваме.... Те всички в политиката ( без изключение) мислят за себе си, а не за нас обикновените хора....
54
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само от безумните закони за шофьорите Герб губят поне 500 000 гласа, аз например се отказах от тях преди 5 год., увеличиха гражданска, високи глоби, безумни правила....., айде в киреча, повече никога глас за Борисов!!!!!!!!