50% от българите живеят с 390 лв. месечно, но харчим повече за култура

Всеки пети е прочел над 10 книги за година
12 яну 2019 11:53, Александър Попов
231
50% от българите живеят с 390 лв. месечно, но харчим повече за култура
Снимка: Dnes.bg

Само 11,3% от населението в страната има доходи над 740 лв. на месец, показват данните на НСИ. Или иначе казано - малко под 800 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един хубав и голям хладилник без да избират от луксозните модели.

Средният годишен доход на човек 5586 лв., което прави по 465 лв. на месец, показват последните данни на НСИ, цитирани от "Труд". Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната вече надмина 1100 лв. Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от родителите да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително.

С под 180 лв. на месец живеят 7,7% от българите, или 5,1% от домакинствата. Населението на България е малко над 7 млн. души и се оказва, че над 542 хил. души преживяват с под 180 лв. на месец. Най-голям дял от българите – 30%, имат месечни доходи между 250 лв. и 390 лв. А 48,3% от населението живеят с под 390 лв. на месец като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания.

В България дори 11-те процента най-заможни граждани имат доста ниски доходи на фона на стандартите в ЕС. Средният годишен доход на тези 11,3% от населението, които влизат в групата на хората с най-големи финансови възможности, всъщност е 13 172 лв., което прави по близо 1100 лв. на месец. Така, ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо над 4390 лв. и те да живеят отделно от бабите и дядовците, за да влязат в групата на най-преуспелите 11% от населението.

Любопитното е, че най-бедните домакинства, в които има безработни, и тези в групата с най-високи доходи, където попадат шефовете, взимат почти един и същи обем заеми.

Домакинствата от най-заможната група спестяват на влог в банка средно по 2850 лв. за година, докато бедните не могат да спестят почти нищо.

Средният годишен доход на семействата с две деца е 18 890 лв. Това прави по 1574 лв. на месец за цялото домакинство. Средният годишен доход на човек в семействата с две деца е 4339 лв., или 362 лв. на месец.

В домакинствата с едно дете живеят с близо 450 лв. на човек на месец, а при три и повече деца средният доход на човек пада на 203 лв. На този фон семействата без деца живеят над два пъти по-охолно с 508 лв. на човек на месец. В тези суми влизат получаваните от семейството заплати, пенсии, помощи за деца, обезщетения за безработица и всички други доходи.

Заплатите на мъжете са с 25% по-високи от тези на жените. Средното месечно възнаграждение на мъжете е 1054 лв., а на жените – 842 лв., показват последните данни на националната статистика. Почти във всички икономически дейности средната заплата на мъжете е по-висока от тази на жените.

В същото време сме похарчили значително повече средства за културен отдих, свободно време и развлечения през 2017 г., отчита анализа на Евростат.

Средният разход на домакинствата в ЕС за култура през 2017 г. е бил 8,5 на сто от общите им разходи, отчита европейската статистика.
Според данни на НСИ средният разход на домакинство през 2017 г. за отдих, култура и развлечения е бил 528 лева, при отчетени 282 лева през 2007 г.

Пак според НСИ през 2017 г. близо 3,8 милиона българи са посетили различни културни събития като театри, концерти, опера, балет, кино и др. Почти 4 милиона от сънародниците ни са посетили в рамките на въпросната година културни забележителности в страната.

Близо 2 милиона българи са посветили свободното си време в четене на книги, като половината от тях са прочели от 1 до 5 книги, около 30 на сто са прочели 10 книги за 12 месеца, а около 20 процента от сънародниците ни са прочели повече от 10 книги за 12-те месеца на 2017 г.


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
3
 
4
 
! Отговори
До 211 преди 2 месеца
При 1 000 лв месечно доход защо пушат? Че и кафета смяташ. Значи на децата по 2 лв на ден, за да има за цигари.
214
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не си декларират доходите.Как иначе ще могат да си връщат заемите( същите по размер като на хората с висок доход ). По празниците се харчат милиони и навсякъде е пълно с пътуващи туристи.
213
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
е тва е успокоение , бедни ама културни , пълен цирк
212
5
 
25
 
! Отговори
Геноцит преди 2 месеца
Книгите скъпи,децата ограничени ,говори се, че след 62 да не се лекуват хората това е пуснато тихомълком от лекарски съюз ,храната отровена, безалкохолните с подправки вредни, животните болни от какво ли не,биологична война ,какво става с нас ,малки заплати и пенсии, искат много пари за лечение без гаранция ,младите са тръгнали към наркотици какво става в България осъзнайте се загиваме.
211
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Беден, но претенциозен - що е то?
210
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 2 месеца
До АНТИ
Объркал си рейса пич. Работника, никъде не е средна класа.
------------------------------------------------------------------------------------
Работник може да стане от средна класа.
Също се получава и обратно.
Става пак работник.
209
4
 
18
 
! Отговори
Цвента Ц преди 2 месеца
Благодарете на гроб за това
208
2
 
32
 
! Отговори
Факти преди 2 месеца
10-годишна стабилност в най-корумпираната и най-бедната страна в Европа. Всеки народ си заслужава управниците и съдбата.
207
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АНТИ
Объркал си рейса пич. Работника, никъде не е средна класа.
206
6
 
18
 
! Отговори
бг преди 2 месеца
много страно от къде ги измисляте тези цифри с жената си заедно брат ми получава 1000лв с две деца я ми сметнете че аз куцам с математиката която ги изчислявате вие щото моята математика показва обратното 360лв са цигарите за мъж и жена тока и водата 150лв станаха 510лв за учениците по 2лв в ден.още 90 лв станаха 600 без кафета а сега с тия 400 лв храна облекло и помагала за у-щето и транспорт.урааааа да живей американската демокрация и българската политика--- лъжци и измамници
205
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 156
И защо точно да е невъзможно?! Не знам колко книги съм прочела тази година, но може би да са около 30.Чета всяка вечер след работа и ми е кеф. Почивам си така. Не съди за хората по себе си.
204
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто правителството трябва да изхарчи в обръщение толкова по-голямо количество национална валута отколкото след това прибира обратно като данъци, т.е. да е в дефицит.
Наличието на безработица е винаги признак, че държавните дефицити не са достатъчно големи.

 
203
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво количество национална валута правителството трябва да създаде чрез разходите си? Поне толкова, че да могат всички граждани, заработвайки я, да могат да погасят наложените им данъчни задължения. Какво става, ако някои хора, поради различни причини, биха искали да заработят по-голямо количество национална валута, отколкото им е необходимо за погасяване на данъчните си задължения?
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Програмите за усъвършенстване на уменията са микроикономически средства и те не могат да решат макроикономически проблеми. Какво е безработица? Хора, търсещи работа срещу заплащане в националната валута. Кой и как издава националната валута в модерните парични системи? Правителството чрез правителствените разходи. Защо изобщо националната валута се търси от хората и те дори предлагат труда си в замяна? Поради наложените им данъци и такси, непогасяването на които води до наказание.
201
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега петте кучета се връщат с кокал и те казват: “Виждате ли, програмата за усъвършенстване на уменията работи!" Друг е въпросът, че други 5 кучета са се върнали без кокал, т.е. безработицата е 5%, независимо какви програми за подобряване на уменията съществуват. Това е така, тъй като проблемът е макроикономически – докато не се предоставят 100 кокала, а не 95, винаги ще има 5 кучета “безработни”, независимо колко добре са тренирани в намирането на кокали.
200
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
История с кучета и кокали от Уорън Мозлър-Какво става, когато оставим 95 кокала в едно помещение и пуснем 100 кучета да ги донесат? Поне 5 кучета винаги се връщат без кокал. Те вземат, че отделят тези 5 кучета и ги подложат на специално обучение за усъвършенстване на уменията, необходими за намирането и донасянето на кокали. 
След два дни повторят същия опит – оставят 95 кокала в помещението и пуснат 100 кучета.
199
4
 
10
 
! Отговори
от редакцията преди 2 месеца
анализираме на дълго и нашироко проблемите на чуждите държави на дълго и нашироко подробно описваме политиката скандалите на другите държави на дълго и нашироко ви описваме подробно с имена за корупцията в чуждите държави,а тук в българия нали е демокрация и "свобода на словото" ви занимаваме с такива дезиформационни статии,настройваме ви един срещу друг и ви разделяме със статии тип столица -провинция,и как се търсело работници ма нямало кой да работи,информационното затъмнение е пълно!
198
2
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
40% пък живеят с 300 лева на месец.
197
4
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 2 месеца
Да си работник, НЕ е срамно.
Щом отиваме към европейски капитализъм,
защо работника е мизерно заплатен ?!
После, чакайте силна средна класа !!
196
2
 
1
 
! Отговори
До 200 преди 2 месеца
Знаеш какво имам предвид.