Борбата, саможертвата... В ума на радикалистите и екстремистите

Действат на принципа "какво трябва да се направи", без обективна обусловка
35
Борбата, саможертвата... В ума на радикалистите и екстремистите
Снимка: pixabay

Радикализацията е процес, който кара човека, към когото е насочена, да приеме насилствените действия като необходим и оправдан начин на протест, срещу определена група хора или срещу цялото общество, в което живее. Тя може да възникне в различни ситуации, като неизменно включва вътрешни и външни за младежа фактори, вариращи от душевното му/й състояние до срещането на насилие от страна на властите в държавата му/й или влизането в контакт с представител на радикалната организация.

Насилственият екстремизъм често е изрично мотивиран от ангажираност към абстрактни идеали като нацията или божествения закон - така наречените "свещени" ценности, които са относително нечувствителни към материални стимули и определят нашите първични референтни групи. Нещо повече, екстремното про-групово поведение изглежда се засилва след наличие на социално изключване.

Проучване, напревено от Автономния университет в Барселона (UAB), разкри въздействието на социалното изключване, намиращо се в лявата предна фронтална мозъчна извивка, върху представите за някои аспекти от живота. Или с други думи - изследването показва как и защо се оформя радикалната и екстремистката мисъл. Оказва се, че социалното изключване може да стимулира екстремистко поведение при хора, които са най-уязвими за радикализация.

Изследването е фокусирано върху поведенческите отношения между свещените ценности, насилствения екстремизъм и социалното изключване при млади марокански мъже, живеещи и обучавани в Каталуния, и уязвими на радикализация.

По-точно: то изследва невралния субстрат на свещените ценности по отношение на идеологическата привързаност, както и това, свързано с религиозна или национална/ групова принадлежност. Тази невронна активност се свързва с волята за борба и саможертва, а последиците от социалното изключване на тази дейност се срещат в област на мозъка, която преди това се свързваше със свещените ценности и оформянето на представи за правилата.

"Наред с други изследвания, тези открития показват, че свещените ценности се обработват чрез етично разсъждение, основано на някакъв дълг или на това "какво трябва да се направи", а не оценка на вредите и ползите. Неагресивните ценности са по-гъвкави и подлежат на договаряне", казва изследователският координатор на изследването.

Според постдокторант в UAB, "това ни кара да мислим, че социалното изключване може да доведе до сакрализация на груповите ценности, правейки ги по-близки до свещените стойности, както в наблюдаваната неврална активност, така и в по-голяма изразена готовност за борба и загиване".

Проучването показва също как социалното изключване, манипулирано чрез онлайн игра, има забележими ефекти както на невронни, така и на поведенчески нива, пише Neurosciencenews. Чрез сравняване на подгрупа, изпитваща социално изключване, с контролна подгрупа, изследователите потвърдиха увеличаване на желанието за борба и саможертва в името на ценности, считани за неназовани преди да настъпи социалното изключване.

Именно това потвържение показва ролята на социалното изключване при оформянето на радикални и екстремни ценности.

Резултатите от това изследване показват, че невронната активност, свързана с обработката на свещените ценности, е уязвима на провокацията към насилствен екстремизъм. Участниците в проучването са проявили по-голяма готовност да се борят и да умрат за своите "свещени" и безцелни ценности от огромни части заради обществената манипулация и натиск, без да имат конкретна обусловка.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Социалното изключване" е много обширно понятие и не води непременно до екстремизъм. С това си "изследване" "учените" определено се борят за нещо. И то не добро.
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"" Действат на принципа "какво трябва да се направи", без обективна обусловка ""
......................


много точно описание на българските, селски русофили
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми да я изрежат тая гънка. Не ми се задълбочава в бърборенето за "социалното изключване", но общо взето не разбрах до какви конкретни изводи са направили и следствие на тях какви методи за решения на проблема са предложили. или може би по-късно ще разберем от "еврокомисарите" с поредните забрани за нещо си ?
8
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 4 месеца
Гънките на мозъка ... ли?
Алахогъзната измeт - няма такива!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пасивността и деградацията... в ума на комунистите.
6
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Ивановците се топим а Мюмюните се плодят като листни в ъ ш к и - това е нерадостната био-статистика! Че да видим ДОКОГА?!..
5
1
 
14
 
! Отговори
Бау преди 4 месеца
Народа не иска да знае причините и механизмите за поведението на тези хора. Народа ги мрази в червата и нищо друго не е важно. Истината е, че са с промити мозъци от "духовни" лидери. Ниско интелигентния човек е лесна плячка.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така ли само на мюмюните тая "лявата предна фронтална мозъчна извивка" е толкоз "уязвима", бре !
Я по-добре погледнете корана и имамите, та да вденете КОЙ я "уязвява" !
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Довличат се в Европа и по собствено желание се "изключват социално". Мисля, че лоботомията ще се отрази много благотворно на "лявата предна фронтална мозъчна извивка", с която това либерастко изследване се опитва да оправдае фанатизма.
2
1
 
15
 
! Отговори
Бля бля... преди 4 месеца
Отново безсмислени психоанализи..Ислямът преформатира безжалостно Европа и ЕС - какво повече да се каже?!..
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Друго си е модерен ляв европолитик научен на комисионни и високи заплати без да върши нищо.