Народът vs "Топлофикация": Жалби и дела срещу надписани сметки

214 дела срещу дружеството са спечелени от абонати
Обновена: 12 яну 2019 07:31 | 12 яну 2019 07:30, Александър Попов
35
Народът vs "Топлофикация": Жалби и дела срещу надписани сметки
Снимка: Булфото, архив

Близо 10 жалби на ден за надписани сметки за парно и вода са получили през изминалата година във Федерацията на потребителите. От началото на тази година до 11 януари от "Топлофикация" във федерацията са се жалвали още 23-ма души, съобщи пред "Монитор" експертът в организацията Константин Павлов.

"От тези 623-ма души 480 са със заведени дела или ние завеждаме дела срещу "Топлофикация". Има доста начисления за максимален обем. От топлофикационното дружество твърдят, че не е бил осигурен достъп до жилището на конкретния абонат, а в същото време хората са чакали по цял ден на посочените дати.

Още по темата
Така се начислява максимален обем, без някой да е отчел. 54 от случаите ни са точно такива", коментира Павлов.

Такъв е случаят с клиент, на когото обикновено е начислявано доплащане в размер на 50 лева. При последната изравнителна сметка за миналия отоплителен сезон обаче се оказало, че абонатът дължи още 1219 лева.

"Сами виждате, че това е нелогично. Затова завеждаме контраискове срещу съдия-изпълнители и тогава дължимите суми отпадат. Имаме около 70 папки с по 200 дела досега. Само за миналата година са заведени 214 дела, благодарение на които са отпаднали дължимите суми на клиенти. Но бих казал, че вече хората са много по-информирани в това отношение. Наясно са, че когато ги осъдят, трябва да изчакат съдия-изпълнителят да приключи изпълнителното производство. А само преди пет години потребителите се плашеха, ако им се обадят по телефона и някой им заяви, че ще ги съди", каза Павлов. Според него това се дължи на преекспонирането на различни случаи в публичното пространство и затова хората едва ли не са смятали, че ще им вземат жилището.

"Мога да ви уверя, че за 17 години от дейността ни нямаме нито един такъв случай. Няма как за задължения към "Топлофикация" да ти конфискуват имота. А "силата" на дружеството е точно в това - да плаши. Имали сме единствено случаи за взет апартамент при задължение към банки, и то при положение че това е второ жилище на човека", коментира още експертът. Той напомни и че има списък на Министерския съвет, в който ясно са описани несеквестируемите вещи – т.е. тези, които не могат да бъдат взети и при принудително изпълнение.

"А имайте предвид, че обикновено хората със задължения не притежават нищо, което може да бъде отнето. Затова потребителите чакат да мине давността и дори понякога не търсят съдействие", допълни Павлов.

Традиционно и при нас преобладават най-вече оплакванията от надписани сметки за парно и вода. Напоследък обаче много често потребители ни питат как да върнат закупени подаръци, обясни пред изданието и председателят на "Активни потребители" Богомил Николов. Според него хората все още бъркат правото да върнеш стока при онлайн пазаруване с това от магазина.

"Много често се спори при връщането на продукта в 14-дневен срок, ако е поръчан от онлайн магазин. Правото за това е безусловно, но понякога търговци поставят ограничителни условия. Това е често срещан казус при нас", обясни Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
0
 
! Отговори
Писна ми от тарикати преди 5 години
До АнонименАко живееш в блок, използващ услугите на топлото, няма как да не плащаш такса общо потребление (такса сградна инсталация няма). Да не говорим, че много от нашите съседи крадат и това ощетява нас - редовните платци.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахо 30Има нещо вярно, но не важи за всякаква крушка. Производителят е много важен! Това което се продава последните 10-тина години е пълен ***. Аз имам енергоспестяваща крушка Филипс, купена е в Германия 1995год., работеше ми В БАНЯТА до преди 3 години-20 години на влага!!! Полъгах се да сложа "по-икономични" LED-луни, и за 3 години смених вече 4 броя! Изобщо не изкарват тези 10-20 000 часа които им дават като живот. А старите енергоспестяващи, ако изкарат 4-5 години излизат по-изгодни.
29
1
 
13
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Парното е добър начин за отопление,ако не те краде топлофикация.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А мен ме осъдиха за 2 лева сградна инсталация,без никога да съм монтирал радиатори и ми взеха 900 лева,за всеки по веригата.Това държава ли е?
27
4
 
4
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Тоя,който е казал,че от енергоспестяваща крушка нямало полза,явно халхабер си няма от математика.Цената на една качествена енергоспестяваща крушка се избива в рамките на 3 месеца,ако се използва по 5 часа на ден,както е по време на зимните месеци.Имам маркови крушки купени преди 10 години и още са си наред.
26
9
 
4
 
! Отговори
ANK преди 5 години
До ГашоЗа апартамент от почти 90 квадрата плащам годишно около 600 лв. на Топлофикация плюс 35 лв. на месец за ток. Малко зиморничав си падам и под 23 градуса гледам да не пада температурата в къщи.Бихте ли ми казали, след колко години ще избиете разходите по климатиците и тока, който пият?Имаше една приказка, че няма спестил от енергоспестяващи крушки.
25
1
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Значи!ЗНАЧИ!Това може да се случи, ако имаш ХОРИЗОНТАЛНО отклонение от стълбището към твоя апартамент. Над 90% от старите жилища не са с такова захранване, а през стаите и баните им минават 4-5 двойки тръби. Тези тръби са част от общата отоплителна система на входа и са част от общите части на сградата.Това означава, че са обща собственост на всички живущи и не може да ги режеш.Единственото решение е на Общо събрание всички да се откажат от услугите на Топлофикация.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой нескача е червен... Изобщо не ме е грижа за софиянци
23
9
 
11
 
! Отговори
При Бай Тошо преди 5 години
Парното беше на дотации. Разбирай "селяните прости" плащаха, а софиянци си отваряха прозорците защото им беше много топло.Сега обаче няма дотации и се оказа че парното е като да сложиш печки по улиците.Исега на софиянци им дойде тешкън да плащат социалистическите безумия.
22
7
 
11
 
! Отговори
Значи! преди 5 години
Отивате при домоуправителя! Взимате ключа за централния щранг. Спирате топлото на целия блок. Взимате една ППЛ ножица. Режете захранващата тръба за вашия апартамент. Затапвате изхода към централния щранг. Викате ТЕХЕМ. Те ви снимат тапата и слагат пломба. Изчиствате си задълженията досега с ТЕХЕМ ( ще си имате да доплащате за около 16 месеца изравнителни извращения ). Купувате си бойлер, монтирате го. Купувате си конвектор. Монтирате го. И след около година и половина сте ок. Честит развод!
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Борисов , комунисте мой , защо в стабилната и богата България тази сутрин не тръгна нито един влак от Пиринско за София ? Нямало локомотиви , ми подсказва един F-16 !!!!
20
3
 
16
 
! Отговори
Роби преди 5 години
Българите са роби !Колкото и да им вдигат цените не ще плащат и ще мучат, но намаза се вдигнат. Не народ, а .....
19
4
 
7
 
! Отговори
Джони преди 5 години
А защо "екпертът" Павлов както всички "добросъвестни потребители" се хващат за давността като манна небесна ами не обясни, че тя също има вероятност да се прекъсва и един от случаите е именно при наличието на образувано изпълнително производство?
18
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 години не съм плащал никакви сметки. За това до живот ще гласувам за ГЕРБ.
17
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък съм дал фазите на двата водомера накъсо и редовно сметката ми излиза на нула. особено тази за топлата вода. Не плащам и ток. Вързал съм се към комшията. А той е толкова тъ п че никога няма да се сети.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моето казанче св пълни с връщащата вода от пералнята. Така си отмъщавам едновременно и на Топлофикация и на Чес.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 15 Водопроводчик, схемата е че водомера ми за топла вода връща назад чрез водомера ми за студена вода. Ако спра крана на водомера за студената ми вода, водомера за топла вода не връща назад. Не съм водоппроводчик и не разбирам от тия работи...ти ми го обясни.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 14 Ако изразходя примерно 10 литра топла вода и спра крана преди водомера за топлата вода, той не връща цифрите назад, но ако го оставя отворен след това бавно бавно 2-3 литра връща назад.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 13 Водопроводчик, истината е че при мен казанчето на тоалетната пълни от този водомер за топла вода + водомера ми за студена вода....след като се напълни връща тоя за топлата вода с 1 литър назад.
12
2
 
5
 
! Отговори
водопроводчик преди 5 години
Водомера може да върти на обратно само тогава когато водата е спряла и отвориш крана докато падне вакума !