Ромчета с бойкот, няма да сурвакат за здраве Каракачанов

Сурвакарите ще подминат военното министерство на Банго Васил
12 яну 2019 08:40, Александър Попов
151
Ромчета с бойкот, няма да сурвакат за здраве Каракачанов
Снимка: Булфото, архив

Сурвакарачета, които традиционно тупат по гърбините за здраве членовете на кабинета всяка година на Банго Васил ще подминат Красимир Каракачанов и Министерството на отбраната. Това обявиха в Шумен от неправителствената организация "Амалипе", съобщава "Монитор".

Поводът за бойкота е определеното като дискриминационно изказване на военния министър, че "циганите са станали изключително нагли".

Още по темата
Всяка година сурвакари от 270 училища в България пожелават здраве и берекет с традициите на ромския и на българския фолклор, а инициативата е част от мрежата на програма "Всеки ученик ще бъде отличник".

Представители на три училища от Шуменска област заминават за Сурваки в столицата. Ученици от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Каспичан и СУ „Цанко Церковски“, с. Никола Козлево ще представят танц и наричания в офиса на Световна банка в София, а след това ще се срещнат с представители на Комисията за защита от дискриминацията. Деца от шуменското училише "Еньо Марковски" ще сурвакат министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Сурвакници ще има за всички от сърце, изключение прави Министерството на отбраната", коментираха от "Амалипе".

Военният министър изразил готовност да приеме сурвакарчета още преди острото си изказване. 

"Съжаляваме, че точно на празника Василица, когато се градят мостове между старото и новото, се налага да прекъснем мост, граден вече 5 години. Запазваме уважението си към Министерство на отбраната и институцията "Българска армия", в редовете на която винаги е имало хиляди роми", се казва още в писмения отказ, подписан от председателя на "Амалипе" Деян Колев.


151
Още от Страната
Скотски условия: Дъщеря държи майка си под ключ, храна – веднъж!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 3 дни
Аз ако съм на мястото на Каракачанов, тъй ша са обидя, че ша пратя всички налични военни да сурвакат по махалите с пернишки сурвакници, тъй де, да възстановим традицията.
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Те половината роми ,ако не и повече ,се правят на турци...за какво сурвакане говорим по мюсюлмански...
95
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Сурвакарите ще подминат военното министерство на Банго Васил"

Па да подминат и другите министерства и въобще държавата, ако е възможно. Ние не празнуваме такъв празник, така че да ни заплашват, че нямало да ни поздравят за празника, който не празнуваме е такава трагедия, че да не казвам кое ще си го прeмeстя да не казвам къде.
94
0
 
15
 
! Отговори
Мухаха преди 4 дни
До Анонимен
....Празничната трапеза се нарежда само с отбрани ястия. Домашна пуйка, патица, петел, прасе, агне, козле или друга стока, която отглежда семейството, домашна питка от житото, засято, ожънато и смляно от семейството, домашен мед от кошерите на семейството, баница с домашно сирене от кравите на семейството, кисело мляко от овцете на семейството, домашно вино от лозето на семейството

Че те тогава БангоВасилевците ГЛАДНИ трябва да ходят .Къде си видял ром лозе да копае или с кошери ?
93
0
 
19
 
! Отговори
CitizenX преди 4 дни
Този бойкот е сигурно защото на двамата роми не им е било позволено да пребият до смърт военния и са били прекъснати по средата на заниманието си .
И от кога "Амалипе" определя децата -сурвакарчрта от училищата къде да сурвакат и къде - не ?
92
0
 
6
 
! Отговори
Диабло преди 4 дни
Му-ха-ха -ха-ха.!.
91
0
 
10
 
! Отговори
До 95 преди 4 дни
Не позна, всички тези са чеда на Америка за България, които май са на Демократическата партия, на Клинтънова. Плащат на медиии и др чудим, що някои медии не понасят антицгански материали и ги трият. Имат ди грантове и трябва да се следва редакционната политика
90
0
 
9
 
! Отговори
До 76 преди 4 дни
Изтървахме си шанса преди 75 г. На запад що няма цгани, освен тези от Източна Европа? Там са ги видели какви са и проблемът е решен. А ние, щото дме мноооого толерантни , ни се качиха на главата.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Един изобщо не вадил арматурата на мост, а мостът паднал и му затиснал крака. Затова му казват Хромия Васил (банго Васил). Празничната трапеза се нарежда само с отбрани ястия. Домашна пуйка, патица, петел, прасе, агне, козле или друга стока, която отглежда семейството, домашна питка от житото, засято, ожънато и смляно от семейството, домашен мед от кошерите на семейството, баница с домашно сирене от кравите на семейството, кисело мляко от овцете на семейството, домашно вино от лозето на семейств
88
2
 
7
 
! Отговори
до 95 от славянин преди 4 дни
Очаквам вече и обвинения към Русия че тя чрез ''руските'' организации нато и ес държи в мизерно, скотско и обречено жизнено положение България!
87
5
 
18
 
! Отговори
до 95 от славянин преди 4 дни
''Русия се меси във вътрешните работи на България посредством т.н. Хелсингски комитет.''

Ама толкова много ви се иска Хелзинкския комитет и останалите атлантически НПО-та разрушаващи националните държави да са руски, само че за ваше най-голямо съжаление те не са руски! Толкова пъти вече ви писах че IQ-то ви отдавна е паднало много под санитарния минимум, че вече даже и една що-годе интелигентна лъжа не можете да скалъпите и се излагате дори и пред животните от зоопарка!
86
0
 
4
 
! Отговори
Свиреп преди 4 дни
Познайте ако коняче си разреши да докосне звънеца на вратата му, какво ще му се случи!
85
16
 
5
 
! Отговори
Рашки идите домой преди 4 дни
Русия се меси във вътрешните работи на България посредством т.н. Хелсингски комитет.
Както е казал Иван Аксаков: Всеки успех на българите е смърт за Русия.
Затова насъскват ромовете за да създават напрежение по българските земи.
84
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това "Банго Васил" какъв празник е? Не се ли сурвака на Васильов ден който беше преди 2 седмици?
83
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 92

Нали при сурвакане в наше време се дават пари? Затова са си харесали този обичай. В миналото стопанката на дома, в който влязат, им е давала храни, произведени от нейното семейство.
Защо ли не си присвоят и някой друг нашенски обичай? Например, "Залуду работи, залуду не стой!"
82
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сурвакането е български обичай, и това ли си присвоиха ромовете!
81
0
 
26
 
! Отговори
57458 преди 4 дни
Веднага да подхващат тези НПО и родителите, защото е забранено деца да бъдат въвличани в политически спорове. ДАЗД и прокуратурата да не се мотаят, хайде!
80
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Айде,следващите изринати турско-ромски коптори да са в Шуменско!На хаирлия да е!
79
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Важно е да ходят да сурвакат оня от сараите и слугинажите от ромския хелзински комитет.Ромските "славеи" Софка и Г'зис,"царо" им Киро,ромските им "барони" и ДПСто.
78
0
 
33
 
! Отговори
IYI 681 IYI преди 4 дни
Хах, Каракачанов сигурно си го е преместил у левия, че малките ромейчета няма ли да го сурвакат...