Ромчета с бойкот, няма да сурвакат за здраве Каракачанов

Сурвакарите ще подминат военното министерство на Банго Васил
12 яну 2019 08:40, Александър Попов
151
Ромчета с бойкот, няма да сурвакат за здраве Каракачанов
Снимка: Булфото, архив

Сурвакарачета, които традиционно тупат по гърбините за здраве членовете на кабинета всяка година на Банго Васил ще подминат Красимир Каракачанов и Министерството на отбраната. Това обявиха в Шумен от неправителствената организация "Амалипе", съобщава "Монитор".

Поводът за бойкота е определеното като дискриминационно изказване на военния министър, че "циганите са станали изключително нагли".

Още по темата
Всяка година сурвакари от 270 училища в България пожелават здраве и берекет с традициите на ромския и на българския фолклор, а инициативата е част от мрежата на програма "Всеки ученик ще бъде отличник".

Представители на три училища от Шуменска област заминават за Сурваки в столицата. Ученици от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Каспичан и СУ „Цанко Церковски“, с. Никола Козлево ще представят танц и наричания в офиса на Световна банка в София, а след това ще се срещнат с представители на Комисията за защита от дискриминацията. Деца от шуменското училише "Еньо Марковски" ще сурвакат министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Сурвакници ще има за всички от сърце, изключение прави Министерството на отбраната", коментираха от "Амалипе".

Военният министър изразил готовност да приеме сурвакарчета още преди острото си изказване. 

"Съжаляваме, че точно на празника Василица, когато се градят мостове между старото и новото, се налага да прекъснем мост, граден вече 5 години. Запазваме уважението си към Министерство на отбраната и институцията "Българска армия", в редовете на която винаги е имало хиляди роми", се казва още в писмения отказ, подписан от председателя на "Амалипе" Деян Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
7
 
! Отговори
Диабло преди 5 години
Му-ха-ха -ха-ха.!.
26
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 92Нали при сурвакане в наше време се дават пари? Затова са си харесали този обичай. В миналото стопанката на дома, в който влязат, им е давала храни, произведени от нейното семейство.Защо ли не си присвоят и някой друг нашенски обичай? Например, "Залуду работи, залуду не стой!"
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е да ходят да сурвакат оня от сараите и слугинажите от ромския хелзински комитет.Ромските "славеи" Софка и Г'зис,"царо" им Киро,ромските им "барони" и ДПСто.
24
1
 
34
 
! Отговори
IYI 681 IYI преди 5 години
Хах, Каракачанов сигурно си го е преместил у левия, че малките ромейчета няма ли да го сурвакат...
23
1
 
22
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Е и ?
22
2
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Никога не съм допускал ром в къщи да ме сурвака за здраве Това са хора изгонени от Индия от най долната каста които никой не ги е искал Прочетете историята -всичко е описано
21
2
 
16
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
Добре правиш, че заминаваш за УСА. Но жестоко се лъжеш, че там няма да храниш никого. От данъчните не можеш да се скриеш. От твоите данъци ще се отделя за социални помощи.Там са 40 милиона само афроамериканците от гетата, които също като нашите индийци предпочитат да не работят и да живеят на социал. *** храни тях, а не тези, които са работили и са ти осигурили безплатно доста неща, докато си раснал..
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 60Трудовите пенсионери ли са кърлежи? Тези, чиито осигуровки държавата нагло прибираше и ги вливаше в републиканския бюджет, от който се взимаха пари, за да се построят детските градини и училищата, в които са израснали такива като теб?Приемливо е да кажеш, че са кърлежи фалшивите инвалиди, безбройните деца на хора, които не работят и здравите сульовци, които карат на соц. помощи.Но да наречеш кърлежи ограбените трудови пенсионери?...
19
16
 
7
 
! Отговори
Стойчо преди 5 години
За да стават такива неща, вие сте го допуснали бе, изчезващи българи! Силната държава не репресира никого! Тя просто функционира и респектира, и когато се наложи действа авторитетно, а не да събаря сред зима колибата на невинните! Багера събаря, а горкия човечец вързал на велосипеда 3-4 торби багаж и се изнася! Голяма работа сте!
18
1
 
15
 
! Отговори
Хюго Бод до 61 преди 5 години
Много добре знам какво е сурвакането-няма нужда от да се изтъкваш по очевидни и познати теми. Писах за банго Васил или каквото е цганското там. Не ми е приятно да ми се натрапват чужди обичаи, когато имаме наши.
17
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите и 300 години да крадат пак не могат колкото българите окрадоха КТБ и цяла БГ икономика,само от КТБ банка 6 милиарда лева
16
2
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До Г-н Деян Колев,"като човекоядци". Те са си наследници на имегените на Макай (човекоядци), изяли почти всички българи в *** Сънджак. Ама за българина, историята му започва от 681 г.;)))
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези защо не не им дадем няколко окръга от България да се съберат там да си направят малка Индия. Да си вземат всички доктори които имат сред тях, учители орачи, копачи, компютърни специалисти и да си благоденстват без ние да ги "дискриминираме", както те наричат опитите ни освен да им храним децата и да искаме да спазват законите. Защото към момента аз се чувствам дискриминиран - всички закони и данъци важат за мен, но не и за тях.
14
5
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До БПФСамо заради рекламата на чифутската "Шалом" ти набих (-), ако можех, щях да ти набия още един (-),з аради лъжата, че евреите давали;))) Ц.иганинът е братчед на евреина. Но, евреина си взема законно (чрез лихвата), от българина, а ц.иганина си взема направо от къщата на българина
13
1
 
11
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До Анонимен 37Ако се броят Строителни войски - да имаше.
12
3
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Повсеместно явление е, "новите българи" усърдно, с желание и със страст да прилагат древнобългарският обичай Суроваки! За разлика от "старите българи", на които е съдено да изчезнат, както навремето, това се е случило в *** Сънджак;))) Затова, наистина е рисково за Тумбак паша, да не бъде сурвакан от "новите българи";))) То и Шивика е хубаво да бъде изсурвакан от "новите българи", за здраве, берекет и малко повече акъл;)))
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не чуваме никаква подкрепа от държавните мъже за Каракачанов? Единствено интелектуалците и жената на Томислав Дончев се обадиха, но те не са фактори. Сидеров, Симеонов... нещо в кодкрепа на колегата ви? Джамбазки от Брюксел пише във фейса, ама и това не е работа.
10
2
 
40
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Ако в едно прекрасно утро се събудим и ТИЯ ги няма,дали ще липсват на някого????Освен на съответните организации,които се прехранват покрай тях.Впрочем,защо нито един от останалите етноси не създава проблеми?(риторичен въпрос)
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанов иска прекалено много от ромите, да учат, да работят, да плащат данъци и сметки. Естествено че няма да го суровакат, те са свикнали да суровакат българите и с такова суровакане от 50000 роми през 1944 днес са около милион.
8
1
 
47
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Амалипе, Саворе, Рома, Дрома, БХК, Отворено общество, Америка за България, десетки ЛГБТ "организации" и прочие *** и чужди агенти трябва да бъдат забранени със закон!!! Има ли поне една организация която да брани и без това изчезващият български етнос ???