Роми срещу Каракачанов: Ако не подаде оставка – 100 хил. пред МС

Протестиращите ще искат и извинение за думите на вицепремиера
Обновена: 14 яну 2019 13:32 | 14 яну 2019 13:30,
435

Ромски протести срещу вицепремиера Красимир Каракачанов ще има, докато той не си подаде оставката и не се извини публично за изказванията си. За това се заканиха организаторите на демонстрацията, която ще се проведе този следобед пред Министерския съвет.

Още по темата

Каракачанов си навлече гнева им заради коментара си за пребития от двама роми командос във Войводиново: "Ромите в България са станали изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа. Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона".

"Това е мирен протест относно изказването на Каракачанов за това, че "циганите са станали много нагли". Искаме неговото извинение и неговата оставка. Той е вицепремиер на всички, независимо от етноса. Не би трябвало да говори така за един цял етнос", каза пред Bulgaria ON AIR бившият депутат Александър Методиев.

По думите му обаче до напрежение няма да се стигне, тъй като "те са отговорни граждани".

"Но някои се опитват с изкуствено напрежение да създадат етническа омраза", заключи Методиев.

Ачо Йорданов, един от жалбоподателите в Комисията за защита от дискриминация срещу вицепремиера, пък се закани, че протестите няма да спират, ако Каракачанов не напусне поста си.

"Ако не я подаде, ние ще помислим за мащабен протест, с който ще изкараме доста роми до Министерския съвет. 100 000 души ще излезнат. Не се опасявам от сблъсъци, това ще е мирен протест до неговата оставка. Докато не я подаде, няма да се предадем", каза той.

"Не може за индивидуална вина, да се търси колективна отговорност. Това е безаконно, геноцид. За 400 души, които са останали без къщи в минусови температури, Каракачанов казва - "вземете си ги вкъщи". Това подобаващ отговор ли е на един вицепремиер?", запита и Лиляна Ковачева, която е от организаторите на протеста.

Тя допълни, че след протеста ще бъде внесена електронна петиция с исканията им до премиера, президента, омбудсмана и главния прокурор. Ковачева уточни, че петицията е подкрепена и от много българи, които са публични личности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мишока Борисов, да вземе отношение към наболелия въпрос или чака указания от американското посолство.
58
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо лошо не е казал, освен истината. Нали за това са управниците - да чуят, подкрепят и защитят думата на народа. Е нашата дума е тази - ромите са безкрайно нагли и правят абсолютно каквото си поискат. Нямат респект към институции, природни закони и каквото и да е било. Подкрепят г-н Каракачанов. Крайно време е
57
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Каракачанов. Поне нещо да направи в мандата си което си заслужава и е самата огромна Истина. са изключително нагли от нагли по нагли. Даже си позволяват да заплашват министри, да налагат оставки. От почти 30 години извършват терор, малтретиране, обиране и геноцид на българският народ. Сега са преминали вече на заповеди за правителството.
56
0
 
24
 
! Отговори
Иванова преди 5 години
Ами като гледам организаторите / бат Сали /които няма срам и свян и се показват по телевизията. Какво безочие. На тяхно място бих се скрила в" миша дупка".
55
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 000.А ние българите ще излезем 500 000 хиляди.
54
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще изле най-накрая някой разум човек, който да каже какво се случва всъщност, до кога ще търпим тези долнопробни политически игри, до кога ще търпим този НПО произвол, до кога е търпим беззаконието!? Защо се позволява на ромите да са над законите в тази държава, не е ли това в основата на създалото се напрежение? Не можело да се строят хотели, небостъргачи, жилищни блокове и т.н., но виждаш ли бараки можело навсякъде - лицемерие и простотия! Къде е равенствето пред закона?
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Младост и Витоша / София/ има незаконни сгради на повече от два етажа. Тогава на двоен стандарт ли сме. А..?
52
6
 
47
 
! Отговори
Анономен преди 5 години
Българи да защитим Каракачанов с контра протест!
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това не проработи ромите ще спрат да взимат помощи и да се размножават. Тогава ще видите българин боб яде ли?
50
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите живеят ден за ден и им липсва само организатор. А такъв рано или късно ще се появи и безпроблемно ще изведе хиляди. Българина е смачкан от страх за работата си, ипотеката, лизинга за колата, образованието на децата и протестира само в кръчмите и интернет. Предстоят нелеки години напред.
49
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се маха. През 1995г. се правеше на националист ама дърпаше за Русия. Не желаеше ЕС.
48
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не изпълнява задълженията си и и извършва престъпление/я автоматично губи и правата си. Ромите да се сърдят на сежбе си.
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зарежете Ф16-ките! Инвестирайте 1,5 млрд в затвори!
46
13
 
12
 
! Отговори
месара преди 5 години
Орешарски 2, ама дори и при Орешарски 1 такива безобразия не е имало в държавата. Не върви да плашите хората с `ще стане по-зле`, защото от вас по-зле не може да съществува във вселената
45
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събаряне на всички незаконни постройки и спиране на всички помощи за малолетни и непълнолетни майки, преразглеждане на ТЕЛК-овете и отнемането им от тези, които не ги заслужават, даже да върнат и взетите с измама пари!
44
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го махат и с него и без него не вървим за ЕС. ДА СЕ МАХА, ЩЕ ГИ ПОДКРЕПА
43
3
 
40
 
! Отговори
мак преди 5 години
Тия по-скоро се страхуват, че ще им вземат привилегии поради обществения натиск, а не че някой си е казал нещо си по техен адрес.
42
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега вече БСП вероятно ще успеят да предизвикат етнически конфликт в България и да вземат властта.
41
1
 
40
 
! Отговори
Кдкдкдкдкд преди 5 години
Афганистанците и сирийците се интегрират в България, всички други етноси се интегрират, само така наречените ромове все имат проблеми, все някой им в виновен, все държавата им дължи нещо...
40
2
 
29
 
! Отговори
васето преди 5 години
Тази държава че е зле, зле е! Но за съжаление отива и на много по-зле!