Детската самота у българчетата се увеличава

Причини: Самотно родителство, бедност, технологиите
15 яну 2019 18:30,
31
Детската самота у българчетата се увеличава
Снимка: Pixabay

Самотното родителство, крахът на авторитетите, социалната бедност и технологиите са сред основните виновници за задълбочаването на детската самота. Проблемът заема централно място в проекта за Национална стратегия за детето 2019 -2030 година, публикуван преди дни за обществено обсъждане, а в решението му психолози и социални работници се опитват да ангажират всички по веригата на детското развитие – семейство, образование, здравеопазване, социални грижи, култура и др.

"Днес семейството все повече липсва, постепенно преминаваме от колективизъм към индивидуализъм, а технологиите ни отчуждават. Така все повече стоенето вкъщи или в мрежата се превръща в по-сигурното, по-защитеното място", коментира темата детския психолог Младен Владимиров пред БНТ.

Според него проблемът детска самота е резултат от обществени процеси, на които с години не е обръщано внимание.

"Родителите често избират големите градове за работа и така детето се отдалечава от своите приятели. А има и много родители, които физически не присъстват в отглеждането и възпитанието на децата си - гледат ги по скайп, отивайки в чужбина", допълни той.

В същото време няма официална статистика по темата с детската самота, но е изключително важно как родителите я възприемат, коментира и Даниела Колева, директор на програма "Закрила на детето" към УНИЦЕФ. "Възрастните изживяват невероятен стрес в опитите си да осигурят подкрепа на децата си и техните нужди".

Вижте продължението на статията в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
23
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
*** знаеш да употребяваш, ама Убочението не си го научил/а.
2
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова трябва да има *** убучение в училище.
1
8
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Заобградени са от ромчета, няма с кого да играят . Едно приятелче от Ню пейзър вика в класа на дъщерята 5 българчета, 17 ромчета, 3 турчета.