ГЕРБ с 2% пред БСП, ДПС и Патриотите – с евродепутати

Проучване: Ако изборите за парламент бяха днес – 4 партии в НС
15 яну 2019 15:45, Красимир Ангелов
129
ГЕРБ с 2% пред БСП, ДПС и Патриотите – с евродепутати
Снимка: Булфото

ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти са четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента на евроизборите тази пролет, сочи проучване на "Барометър България", проведено сред 812 души в периода 12-14 януари.

Още по темата

Според данните ГЕРБ ще събере 20,3% от евровота, а БСП – 18,5%. Следват ДПС с 6,6% и Обединените патриоти с 6,2%.

При така дадената заявка от анкетираните, това би довело до 6 места за ГЕРБ в следващия европарламент, 5 за БСП, за ДПС – 3 или 4, а за Обединени патриоти – между 2 и 4.

При двете по големи партии - ГЕРБ и БСП, се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им.

"При ОП обаче има по-голямо значение кой ще поведе листата", смятат социолозите. Според тях настоящият евродепутат Ангел Джамбазки е доста по-разпознаваем и би имал по-голяма подкрепа, отколкото ако някой друг поведе листата на патриотите.

Подобни са и резултатите при задаването на въпроса: Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за кого бихте гласували? На база отговорите четири партии биха влезли в следващия парламент.

Тук разликата между ГЕРБ и БСП отново се запазва около 2 процента – 22,3% срещу 20,1%. Прави впечатление обаче, че при евентуален парламентарен вот, Обединените патриоти са трета политическа сила със 7,6% от вота, а ДПС – четвърта, с 6,2%.

Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера, като за тях общо биха гласували около 6% от анкетираните.

Ако днес се проведат избори за Народно събрание 52% от българите заявяват, че категорично биха отишли до урните, а други 10% отговарят с "по-скоро да". На фона на тоза цели 30% от сънародниците ни са категорични, че няма да гласуват, а други 4,9% смятат, че по-скоро няма да гласуват. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гробарите пак ще лъжат и мажат, то такава изметтт е събрана там, че няма измерение... Общо взето същата помия, но явно всички са тотални ***.....
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е затова не сме Франция и САЩ -държави създадени от народите си с революция ,а не с руски частушки .Там свобода ,равенство ,братство имат значение на свещени думи ,а тук те са просто параван за тоя и оня .
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди избори винаги червените *** обясняват как БКП печели, и коментарите им са с по 50 плюса, а всички врагове са с по 50 минуса...
87
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
всъщност,гробарите са с 20 процента СЛЕД бсп!и това от сега нататък ще си проличава все повече и повече...Дори и оня с конската глава не може да тушира разликата.
86
4
 
13
 
! Отговори
Веселчо преди 5 години
При 500 хиляди държавни и общински писарушки, ченге партията ГЕРБ може да изкара какъвто си иска резултат. Но това само насърчава пътникопотока от Терминал 1/2
85
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига вече.с тези Герберски поръчки! Стъкмистика! ГЕРБ са нагазили яко в л айната от години! И ако сега има избори.Пиши ги пътници! На народа.Му стана омразна Думата ГЕРБ! И името Борисов! Така че при реални избори. ГЕРБ ще е в историята! Това са лъжливи дърти комунисти.Преименували се в " демократи" От комунист.Даже и неуспял.Няма как да излезе демократ!-:)
84
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами това за комунистите е верно и банкянския папуас и цецето па и мнозинството гербави папуса са все бивши комунисти
83
5
 
14
 
! Отговори
В нашето село преди 5 години
Никой не я иска нашата съселянка и видна герберка Цецка Цачева. Дори роднините и не гласуват за нея.
82
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако това е верно то българите си заслужават съдбатада се оставиш в ръцете на банкявското ци.гане и искаш да няма престъпностайде кои саквото си надроби да си го сърба ама сърбат и нормалните дето се оказаха по-малко от ***.ло.умниците
81
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До спеца. Да та *** във фалшивия спец. Ти си по-скоро спица на червеното скапано колело. И като типичен *** пак ни говориш от името на народа. А бе това беше преди 1989, сега нямаш това право, защото сте малцинство.
80
11
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До лъжа е. Ако беше правено в централата на ГЕРБ, разликата щеше да е не 2, а поне 5%. Ела пак да си чатим след 25 май като излязат резултатите.Ако ти стиска де.
79
12
 
9
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
78
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последното проучване показва, че благодарение на герберастите, България е обезлюдена, окрадена и простотията в момента е на власт.
77
6
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Господи, дай разум на моя народ, нека бъде мир, нека системните партии да спечелят изборите. ЕНП и ПЕС не трябва да се борят, че печели трети-АГ, например.
76
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бсп е мъртва партия сред народа на избоеите ги чака погром
75
6
 
18
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
Патриоти? Патриоти - тея кои беха и за кво се бореха?
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе къде ги правите тези прочувания бе? Абе как един не познавам да е участвал в тях а всеки месец се правят между 1000 души (уж де) :))))
73
17
 
10
 
! Отговори
Курнелия излъга преди 5 години
Другарко Нинова няма да ви простим , че ни излъгахте за срещата си с руския ген. Решетников за съгласуване избора на Р.Радев за президент.
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По делата ще ги познаете,баба Дора остана без козички и на останалите нищо не възстановиха,само реклама си направиха пред медиите,а не помогнаха с нищо на тези хора,а те имат право на солидно обезщетение и закупуване на нови животни!Управляват ни бездушни хора!
71
6
 
23
 
! Отговори
Спеца преди 5 години
Ха,ха,ха, Бойко и Цветанов водили в проучванията.....С тая фейк нюз могат само да мобилизират повече противници , че народа вече не ги понася!