Къща или парцел край София!? От ?30 000 до ?165 000

Отчита се засилен интерес към покупка на къщи край столицата
15 яну 2019 07:10,
44
Къща или парцел край София!? От ?30 000 до ?165 000
Снимка: pixabay

Засилен интерес към покупка на къщи и парцели край София, отчитат брокери от компания за недвижими имоти. Бюджетите на купувачите най-често са два типа – от 30 хил. до 60 хил. евро и до 165 хил евро. Като цените на имотите зависят пряко от локацията, коментират брокерите. Не малка част от клиентите разчитат на кредит или продават свой имот в София, за да закупят жилище в престижните райони близо до столицата като Банкя, Бояна и Драгалевци, докато имоти в Нови Искър купуват предимно хора с по-нисък бюджет.

Сделки се осъществяват предимно с имоти, които са разположени до 50 км. от столицата, за да могат работещите безпроблемно да пътуват до града всеки ден.

Инвестиционната активност в нови жилищни проекти в покрайнините на София се засилва успоредно с търсенето. Наличието на свободни терени извън столицата позволява реализирането на по-мащабни проекти, включващи апартаменти, къщи, търговски обекти, детски градини и дори спортни съоръжения.

Три са основните типове клиенти, които търсят да си закупят имот или парцел извън града – семейства, бъдещи пенсионери и хора със свободни професии. Младите семейства често са хора, които заемат управленски позиции и разполагат с добри доходи за поддръжка на имота. Те търсят живот извън шума на големия град и искат да отглеждат децата си в по-спокойна обстановка.

Вторият тип са хора на възраст около 50 години. Техният мотив за покупка е свързан с планиране на пенсионирането си. Разчитат на повече удобства и качествена среда за живеене. Част от този тип клиенти работят в чужбина и възнамеряват да се завърнат в България след пенсиониране.

Засилва се интересът и от млади хора със свободни професии. Най-често те са заети в IT сферата, което им позволява да работят дистанционно. Те търсят добра алтернатива на градския живот.

Купувачите търсят предимно самостоятелни къщи и терени за застрояване. Готовите имоти, които предпочитат, са с площ между 200 и 350 кв. м. А при парцелите се търсят терени с площ над 800 кв. м. до около 1,5 дка.

По-често хората предпочитат да купят двуфамилни жилища, пише в. "Монитор". Клиентите, които разполагат с ограничен бюджет, се насочват към къщи в комплекс. При тях обаче има такса за поддръжка.

Преобладаващата част от клиентите предпочитат готов имот, вместо да строят тепърва. Но са склонни да инвестират средства при обзавеждането. Докато хората с по-нисък бюджет търсят евтин парцел, в който да построят сглобяема къща.

Най-важното условие при покупка на имот извън столицата е осигуреният достъп до жилището целогодишно. Клиентите искат изрично да се уверят, че придвижването до имота им няма да бъде възпрепятствано през зимата. От значение е и близостта до спирки на обществения транспорт. При готовите имоти купувачите предпочитат къщите да са сравнително нови и да не се нуждаят от сериозен ремонт. Важно е наличието на просторен и равен двор. Когато търсят терен, хората обръщат внимание на изложението – накъде ще бъде насочена къщата. Това важи особено, когато има денивелация, коментират от компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: къщаимотпарцел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ще се сетят, че в тия блокове е мизерия, ама им трябва време. По целия свят никой човек с акъл и малко повече възможности не живее в блок( което си е общежитие) да дели и да се съобразява с някакви калтаци.
31
2
 
8
 
! Отговори
Кашата преди 5 години
5 Мъкнете дърва и въглища като роби или плащате 1 средна работна заплата за отопление на къщата всеки от зимните месеци6 Магазините са под всякаква критика и трябва да планирате 2 дни напред какво ще се яде и да си го купите от " градо".7 Кал, прах мръсотия докато се качиш в колата а за офиса трябва да се преобуете с други обувки.8 Кражби от местните тарикати на които не им се работи.Пробвайте но кредит за къща айде няма нужда а ако имате заделени 200 - 300000 евра може да не работите 20 г.
30
1
 
10
 
! Отговори
Парен каша духа преди 5 години
Опитах селски имот около София забравете за това.1 Пълно е със *** и то шопи от най-дървените доста от тях са си роднини и гледат лошо на новодошлите "прикай".2 забравете, че някога децата ви ще се здружат с местните и по добре да не го правят.3 Пътувате с часове в задръстването а за автобуси забравете. Цариградско до Панчарево 1 час за работа в центъра Ъпсурд ,(чекай чекай малко).4 Поддържате 2 коли с всички екстри като нови зимни гуми на 2 години висок разход заради задръстването.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в мозъка на довлякъл се от провинцията се.лтак Драгалевци все още е елитен квартал.....Да не говорим за мало.умника, който ще се изръси една торба евро, и ще гледа да има спирка на градския транспорт наблизо.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените са доста занижени в статията.Примерно в Панчарево - на 4 км след Околовръстното и на 25 минути с кола от центъра на София в ненатоварен ден, цените на земята са поне 100 евро/кв.метър. !декар двор - 100 хияли евро. Ако има построена къща, още 100-200-300 хиляди евро. за тези пари, човек ще си купи многостаен в Центъра на София.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно заради алчници дето искат 1200 евро на м2 и аз реших да стана селянин. Пернишки. Точно 20 км до НДК. 2.2 дка място и къща 250м2 на цената на 70м2 в Лозенец. И според мен все повече хора ще се изнасят извън столицата в посока близките села.
26
1
 
13
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
До:bg Колега благодаря за съвета, аз така и правя, квадратите бяха просто пример, аз в момента живея в 100 квадрата къща в София, и чакам за място, парцел, но със сигурност няма да е 100 квадрата новата (сглобяема) уж всичко съм сметнал преценил и така, ще видим но каквото и да стане съм твърдо убеден, че пак е по-рентабилно така отколкото да пълна гушата на някой мазен дебелак за кибритена кутия за 300,000 лв и да ми бръмчат колите под прозореца.Жив и здрав бъди ;))
25
0
 
9
 
! Отговори
bg преди 5 години
до Владислав,не искам да те разочаровам, но допълнителните разходи си вървят якоосвен това къща 100м2 РЗП по проект ще омаш обитаеми около 70-75, т.е хол с кухня, 2 спални, ..не знам дали ще остане място за едно килерче, котел или климатици..ти решавашАко си се навил, смятай наново и успех..ама 3 пъти мери един път режи ;-)
24
0
 
17
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Все си мисля, че останалите 30 бона ще ми стигнат за обзавеждане и разрешителни, скици, и т.н и т.н. Да, остава ограда, остава барака, остава гараж, остават много неща ама извинявайте, да дам 150,000 ЕВРО ПОНЕ. За "новото" строителство и да се чудя къде да паркирам, да се събуждам със казанчето на комшията и да нямам двор басейн, трева и т.н е не, мерси. А й който не е влизал в "ново" строителство и грам няма някакви технически познания ще каже че са ок тия кутийки, аз съм влизал в бая.
23
1
 
14
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
За господата който сега ме цитираха ще кажа, че вече съм проверил във фирмите (повече от една) и казвам директно как са цените. 10.000 лв е фундамента (ако ти сам не решиш да си го направиш) и по 600 лв на квадрат ти е сглобяемата къща и то в най-скъпия вариант. Говорим не само изведени тръби за вода и ток а и със монтирана санитария. Демек 100 квадрата къща със фундамента ти е 70 бона..... За място, разрешителни, проекти и т.н не говоря, визирам само къщата.... Чао от мен
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bgДаже 600 кв.м. е малко. Декар двор, 100 кв. къща, 30 кв. гараж и 40 кв. лятна кухня/барбекю, пътеки около къщата отнемат около 100 кв. и така да остане 700 кв. терен е идеално.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувайте хора , хайде на евтинията .
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВладиславИ пак пряко сили 100.000 лв ще ми излезе за 100 квадрата къща----------Тя и братовчедката така си мислеше, ала сега има къща до покрив и 100 бона заем, и живее под наем и ще трябва да ипотекира построеното за още 100 бона, за да го довърши.... И накрая животът си минал....
19
2
 
23
 
! Отговори
bg преди 5 години
Къща с дворче е идеалния вариант, но...мин. размер на парцела за да ти остане двор е 600м2Сглобяемите къщи изглеждат добре на картинка, но не са по-евтини от монолитно строителство..той дето си мисли, че ще се оправи със 100 000 лв леко се е объркал
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак не обяснявате, че няма имотен балон, все Ви напомням, че не всички са твърдо убедени като мен, няма значение демографска картина, икономическа ситуация, предупреждения на ЕЦБ, стандарт на живот в Бг и т.н. Благодарение на вашите статии съм твърдо убеден, че имотен балон няма, но не всички са твърдо убедени като мен, поради което повтаряйте се моля. 90 процента от живущите в София не можем да си позволим да купим тристайно жилище в София, но балон - няма!
17
1
 
6
 
! Отговори
Владо преди 5 години
До МенЧети внимателно :) Става въпрос за застроена площ,не за парцел...от 800 кв.м. си пише за парцели
16
3
 
24
 
! Отговори
Мен преди 5 години
По-безсмислена статия не бях чел скоро. С тия 200кв как ше спази отстоянието от съседните имоти, че и да построи нещо разлчно от коридор....
15
3
 
33
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Ами разбирасе, че така ще направя. Да не ме е еб..л луд че да дам, 200,000 лв най-малко и да се набия в кооперация или блок па ако ще 200 квадрата да е?! Парцел до София и сглобяема къща. И е нова и е здрава и с изолация и дограма и всичко, плащаш си и каквато вата ти слагат, каквато мазилка и камък и кво ли не ти слагат. И пак пряко сили 100.000 лв ще ми излезе за 100 квадрата къща, и двор с Райграс да тича детето с кучето и да си паркирам 15 годишната кола. Аз лично друго не ми трябва
14
7
 
19
 
! Отговори
Moghul преди 5 години
Купих в троянско за 15 хил лв и си я стягам. Предимства - няма бразилци и шопи. За час и малко съм там.
13
5
 
31
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Май доста невярна е новината. Цените са до 300-400 хиляди евро. Не знам кой търси да застрои 200-300 квадратни метра двор?! По-малко от 600 квадрата не стават за застрояване. До 50 км разстояние от София евентуално търсят пенсионерите, а и колкото е по-далеч от София, толкова е по-евтино. Работещите не могат да си позволят 40-60 минути път до София и още 1 час път в София. По-скоро работещите търсят до 10-20 км разстояние от София, но имотите са скъпи - до 150-200 евро на кв.м двор.