Програми, мерки, а целта - 4.8% безработица за 2019 г.

Вдигат заплатите на медиатори и на заети със субсидия
13
Програми, мерки, а целта - 4.8% безработица за 2019 г.
Снимка: архив, БулФото

Над 16 500 души ще започнат работа по Националния план по заетостта през 2019 г., който беше приет днес от правителството.

Толкова безработни ще започнат работа по програми и мерки, а над 11 400 души да бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда.

Броят на хората, включени в обучение, ще се увеличи с 820 души или със 7,7% в сравнение с 2018 г. Предвидени са средства за курсове по ключови компетентности на 1000 заети лица в малки и микро предприятия.

Финансирането на заложените дейности ще бъде в рамките на утвърдените средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда - 73 млн. лв.

Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на 2019 г. е 560 лева при пълен работен ден. От 400 на 450 лв. се увеличава месечната субсидия за трудово възнаграждение за нает безработен по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. При наемане на безработен с висше образование субсидията ще е 500 лв.

От 2019 г. се предвижда да се увеличи трудовото възнаграждение на младежите, включени в програма "Старт на кариерата" (от 600 лв. на 650 лв.), на младежките медиатори към общините (от 630 лв. на 680 лв.) и на психолозите и мениджърите на случай (от 650 лв. на 700 лв.).

По-високи заплати ще получават и ромските медиатори със средно образование. Техните възнаграждения ще се повишат от 550 на 600 лв. Възнагражденията на ромските медиатори с висше образование по програма "Активиране на неактивни лица" ще се увеличат от 600 лв. на 650 лв.

Увеличават се средствата за подкрепена заетост на лица с трайни увреждания или от други групи в неравностойно положение, наети на несубсидирани работни места - от 500 лв. на 700 лв., както и ежедневните транспортни разходи, свързани с обучението на безработните - от 10 лв. на 15 лв.

По регионалните програми за заетост на 28-те области се предвижда през 2019 г. работа да започнат 2000 безработни, а по проект "Красива България" ще се осигури заетост на 200 души.

В резултат от реализирането на заложените действия, програми, проекти и мерки през 2019 г. се очаква безработицата да се понижи до 4.8 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешници на богата държавна ясла... Безработицата не пада нито заради вашите пишман мерки, нито заради ръст в икономиката! Пада, защото хората масово се изнасят в чужбина, палячовци. А вас трябва да ви закрият.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безработицата може да падне и под 4,8 % , зависи колко българи ще напуснат страната.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Некой сиВ ай ти индустрията често търсят бързо работещи хора. Ако мислите да работите за дадена фирма ще ви питат за колко време правиш един проект и други въпроси свързани с времето.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Отделно и много от фирмите неплащат за софтуер като ни карат да си носим личните лаптопи.
7
6
 
2
 
! Отговори
Некой си преди 5 години
Нали някакъв *** с ит академиики обясняваш по телевизора как за 6 месеца при него на обучение почваш с 5хиляди лева заплата.Давайте да ги правим разлигавени програмистчета тия безработни. Да видим докъде ще я докараме без да има кой да работи нещо истинско.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от безработните търсят работа по специалността си. В университета те учат на неща които в практиката се правят по различен начин. Решението е последната година от висшето образование да се води практика и студента да работи по специалността си.
5
1
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
В държавата на работещите бедни, какво значение има колко процента е безработицата?
4
1
 
9
 
! Отговори
маке преди 5 години
я под 3000лв не се фащам да бачкам разберете го имам си разходи за ракийка тутунец и так далее
3
2
 
11
 
! Отговори
Професия преди 5 години
УСВОИТЕЛ. Много търсена на пазара на труда, нужна е квалификация, но не е ясно какво произвежда освен л-на
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цифри цифри цифри , а реалността е съвсем друга . Половината население на държавата липсва и то самото сърце от 20 до 50 годишна възраст , останилите деца и възрастни кретат държава за запазнване на името БЪЛГАРИЯ. Не знам кой ще ни връща от чужбина, знам само че всеки ден масово я напускат. Господа политици, пълен смях сте, но не само вие ами и профсъюзите най-вече. Не разбрахте ли, че сме съгласни да мием тоалетни на запад , отколкото да рабим с тефтерчета за жълти стотинки. Стига с тези цифри на хартия за пред медиите, интересуват ни цифрите на хартийките в джоба. Много поздрави от един тоа
1
2
 
22
 
! Отговори
изборни партенки преди 5 години
"Татко каза че ще ми купи топка , ама друг път."Предизборните кьоpфuшецu започнаха още от сега! Напразно се хабите ,гербави - никой не ви вярва вече !