Ще се справим ли най-накрая с домашното насилие?

Брилянтна реакция на институциите в последните 2 седмици
Обновена: 16 яну 2019 21:03 | 16 яну 2019 20:39,
23

Само преди няколко дни правителството прие нова Национална програма за превенция и защита от домашното насилие. В документа са посочени мерки за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадали от домашно насилие, както и такива за контрол и оценка. Националната стратегия предвижда затвор за домашно насилие над дете.
Още по темата

Според статистика от миналата година всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие, а 70% от децата се възпитават с шамари. На фона на това не е и изненада, че в страната ни има и немалко смъртни случаи.

Какво ще се промени и доколко мерките ще решат големия проблем - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Надежда Стойчева от Фондация "Асоциация Анимус".

Данни на асоциацията показват, че жертвите на домашно насилие просто не вярват на институциите. Статистиката показва, че всяка трета българка е жертва на насилие у дома, а това в цифри означава 1 милион души.

"Тази програма за пръв път се взима в началото на годината от правителството. Разликата тази година е, че структурите на МВР решително са започнали да действат срещу домашното насилие", заяви Надежда Стойчева

По думите и проблемите с убитите жени е цялата реакция на българското общество и неглижирането на програмата. Така то се увеличава и достига до безобразия и абсурди, коментира още тя.

"Насилието трябва да се идентифицира и институциите да отговарят по-рано, за да не се стига до това. Те трябва да реагират навреме. През последните две седмици имаме брилянтни реакции", сподели Стойчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
На куково лято преди 5 години
Когато си оправим икономиката, тогава. Демек никога!
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещеме истамбулската конвенция сами ще си пишеме конвенция неодобряваме готовите неща еми велики сме
8
12
 
6
 
! Отговори
психолог преди 5 години
Когато започнат да се "раздават" лекарства на жените с личностни разстройства може и да се пооправят нещата със семействата. А на мъжете изтърпяли ги до момента медали трябва да им се дават.
7
11
 
12
 
! Отговори
шовинист преди 5 години
Стига с тея стериотипи на жени-жертви! Я се вижте къде отивате жените в последно време. Психически тормоз над мъжете, че и физически вече е ок. Вижте си статистиките на "здравите" семейства с тея феминистични пропаганди. До нищо хубаво няма да ни доведе това поведение от "Сексът и градът"! Прекалено голям процент жени имат психични проблеми и не са способни да изградят семейство. Стига сте обвинявали мъжете за ВАШЕТО поведение!
6
6
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Бългapaka е с душа на изгнила барака. Пълен с комплекси и все по слабите му виновни и си го изкарва на тях. Я жената я детето я некой пишман ром. Що не отиде да пипне някой немец или французин
5
4
 
5
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Да, когато приемем Белградската конвенция
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се справите, на куково лято!Още една млада жена е убита тази вечер в "Банишора"!Ама най-важното е, че отхвърлихте Истанбулската Конвенция.И ще рестартирате гьола БелеНЕ!Туй е най-важното, не бойте се.
3
2
 
13
 
! Отговори
Няма да се справим преди 5 години
нито сега, нито в близкото бъдеще! И ще става все по-нетърпимо както в семейството, така и в училището, така и в обществото като цяло! Но това важи само за тези, които са невярващи, безбожници! Нямат страх от Бога и нямат и съвест, която да ги корегира в поведението им! И са арогантни, нагли, бесновати с една дума!
2
0
 
13
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Ще се справите, ама само в мечтите си.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога, ще става и по лошо.