Спиналната мускулна атрофия – в списъка на редките болести

Това ще сложи край на мъките за много родители и здравни мигранти
4
Спиналната мускулна атрофия – в списъка на редките болести
Снимка: Pixabay

Спиналната мускулна атрофия /СМА/ вече е в списъка на редките заболявания. Това стана факт със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 10 януари, съобщават от здравното министерство.

Министерството е изпратило писмо до Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението на заболяването. За да стане това факт, предстои медикаментът Nusinersen да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

Още по темата

Министър Ананиев днес запозна родители на деца със спинална мускулна атрофия с последните действия, които министерството е предприело по отношение лечението на това заболяване. В момента водещи български лекари са на обучение в Испания как да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Очакванията са до края на месец февруари и в България да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.

По отношение на 9-годишния Стефан Радойчев, страдащ от спинална мускулна атрофия, министър Ананиев съобщи, че Център "Фонд за лечение на деца" днес е превел необходимите средства на болницата в Румъния, за да бъдат поставени първите 4 инжекции на детето. Съгласно договореното, Стефан заминава на 22 януари за поставяне на първата инжекция "Спинраза".

Министър Ананиев и родителите на деца с мускулна атрофия се уточниха за последващи срещи, за да следят изпълнението на процедурите по реимбурсирането на лекарствения продукт и прилагането на медикамента в България.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Dido преди 3 месеца
Вече почнахме и да реимбурсираме, вместо да възстановяваме разходи. На правилния път сме... Скоро езикът ни ще бъде затрит.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При хора със специални нужди, особено с атрофии, запекът може да е наистина сериозен проблем
2
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 3 месеца
Особено запекът - много "страшно странично явление"
Брей, брей
Направо да го забранят това лекарство, заедно с белия ориз, защото и той води до запек
Аман от разбирачи
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След кратката и незаконна раклама на Nusinersen с любезното съдействие на министъра, нека да се запознаем със страничните ефекти от медикамента:

- При клинични проучвания, хората, лекувани с нусинерсен, са имали повишен риск от инфекции на горните и долните дихателни пътища и конгестията, ушни инфекции, запек, белодробна аспирация и сколиоза. Съществува риск растежът на кърмачета и деца да бъде трайно увреден.