До момента: АПИ издала над 44 хил. безплатни е-винетки

Заявленията за безплатен стикер вече са почти 64 хил.
15
До момента: АПИ издала над 44 хил. безплатни е-винетки
Снимка: архив, БулФото

44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на хора с увреждания, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Подадени са 63 824 заявления за получаване на безплатен стикер. Дирекциите "Социално подпомагане" обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им, след което ги предоставят по електронен път чрез защитен канал на АПИ.

В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, АПИ издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година. За улеснение на потребителите на сайта www.bgtoll.bg и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане www.asp.government.bg ще бъде добавен бутон "Проверка на електронна винетка на правоимащите лица".

По този начин хората с увреждания ще могат да проверяват дали им е издаден валиден електронен стикер за 2019 г. При посещение на линка, проверката се извършва чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

До въвеждането на новата функционалност хората с увреждания могат да проверяват дали им е издадена електронна винетка както и досега - в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес.

Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път. Създадена е възможност за подаване на заявления по електронен път и чрез Системата за сигурно електронно връчване, която е достъпна на електронен адрес e-gov.bg.

Достъпът до системата се извършва чрез квалифициран електронен подпис или чрез персонален идентификационен номер на НОИ.

Винетна такса не заплащат лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безплатна електронна винетка с валидност от една година.

През 2018 г. Агенция "Пътна инфраструктура" е предоставила на дирекциите "Социално подпомагане" безплатно 231 371 бр. годишни винетки за леки автомобили на стойност 22 442 987 лв. Предоставяните безплатни винетки са за сметка на бюджета на АПИ.


15
Още по темата: АПИВинетки
Още от София
Отварят се около 700 нови места в яслите в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой най-сетне да каже как се проверяват винетките за хора с увреждания! Страхотна система :D
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нема такова нещо безплатно, ние останалият народ сме им ги платили за да е за тех безплатното.Има то повечето от тези са ромите , другите инвалиди които живеят в Турсия. България плаща, винетки, пенции, социални - богата держава.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Леле. 240 хиляди инвалидни коли. Че то кой плаща? Поне половината не са инвалиди със сигурност!
11
0
 
1
 
! Отговори
До Сатанист преди 4 седмици
"Щом си инвалид значи може да имаш отрязани крайници, което изключва варианта да шофираш. Тогава някой ще те вози и ще си плаща всичко. Няма логика колата да се води на инвалид"

Идиотска логика.
Защо този който вози инвалида да не ползва някакви облекчения за това ? Затова, че всеки път отделя от личното си време, разходи за гориво и т.н. вместо всеки път да вика линейка и всичко да е за сметка на държавата.
Не е за завиждане този който ползва такава "екстра".
10
0
 
5
 
! Отговори
Преминаващ преди 4 седмици
Докато електронната винетка се води на "името" на автомобила, а не на името на собственика КОРУПЦИЯта и ОГРАБВАНЕто НА НАРОДА ще цъфти и процъфтява ! Кой има най-голяма сметка от "инвалидните" винетки знаят най-добре в ТЕЛК КОМИСИИте и ПАРТИЙНИте ЦЕНТРАЛИ !
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Масово злоупотребява с тези винетки. Дават се на хора дето са в движение и доста активни. А те от своя страна ги предоставят за ползване на здрави и прави хора.
8
2
 
4
 
! Отговори
Satanist преди 4 седмици
Това с инвалидните стикери трябва да спре. Не виждам никаква причина тези хора да имат такива привилегии - безплатни винетки, паркиране и т. н.

1. Щом си инвалид значи може да имаш отрязани крайници, което изключва варианта да шофираш. Тогава някой ще те вози и ще си плаща всичко. Няма логика колата да се води на инвалид.

2. Диабет, високо кръвно или некви там измислени телк решения на базата на хронични болести не биха ти попречили да караш кола. Тогава от къв зор няма да си плащаш?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е това там са и безплатните винетки от конвертирането дето го спряха. Аз моята я конвертирах около 30 пъти, на роднини, съседи, приятели... няма всеки месец да купувам чанти на Лилянчето...
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами господа съдебни заседатели това си е почти 4 милиона и половина лева, които не влизат в държавната хазна, и се поемат от останалата част на народонаселението. Е, няма такава държава.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АПИ е продала 50 000 винетки и е раздала безплатно 44 000 на хора с увреждания които покриват БеЕмвета и Мерцедеси на богаташи
В България почти я победил развития марксизъм и комунизъм. Предполагам на идващите избори тази победа ще се случи
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си въвеждаме данните в машини, които могат да бъдат хакнати е в противоречие със закона GDPR.
3
0
 
5
 
! Отговори
V преди 1 месец
Ако не купувате виртуални винетки ще раздадат на всички безплатни винетки за да намерят приложение на машините ии ще трябва да ги хвърлят.
2
0
 
22
 
! Отговори
Ум преди 1 месец
Познавам поне 4 човека които взеха безплатни винетки за уж с увреждания. Нищо им няма и по цял ден дремат по кафетата. Баща ми пенсионер се чуди от къде да изкара 100лв да плати за винетка ... благодаря ти България любима моя, страходна подкрепа са пенсионерите с 220лв на месец.
Чудя се колко цикламени вземат безплатни винетки ?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не си поръчмвайте е-винетки да си ги ползват сами утре ще ви натряскат и чипове.