Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!

Офертата за изтребителите била под одобрения от НС бюджет
Обновена: 17 яну 2019 17:04 | 17 яну 2019 12:00, Веселина Йорданова
470
Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!
Снимка: архив, Ройтерс

Шведската държава смята, че офертата й за самолет Gripen носи повече предимства за страната ни и е под одобрения от парламента бюджет.

Още по темата

"Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", посочва Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.

Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности.

"Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", заявява още Валин.

Вчера парламентът ни даде разрешение на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.

В преговорите ще участват четирима министри. Депутатите одобриха и "отклонения" от вече приетите изисквания, като това се наложи най-вече заради обявения "таван" от 1.8 млрд. лв. Макар да стана ясно, че от американска страна очакват повече, от Министерството на отбраната се надяват да свалят цената.

Българската страна най-вероятно ще настоява за разсрочено плащане.

Посолството на САЩ приветства решението, както направиха и от компанията "Локхийд Мартин". От там подчертаха, че предложените от тях самолети отговарят на нуждите на страната ни в отбраната.

Очаква се първата среща по преговорите на военния министър Красимир Каракачанов да е в средата на февруари в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе сърбите посрещнаха путин с камбани и салютии получиха безплатно каквото поискат въоръжениетова е истината-айде да видим кой ще ги нападнетия *** дето се плюнчат тука и *** краварски *** ли
332
4
 
7
 
! Отговори
Мале преди 5 години
Путин е най-доволен, без никакви комисионни за Български политици тези таратайки от виетнамската война добре му дойдоха за въоражение на българските натовски парнтьори.
331
7
 
6
 
! Отговори
Леле преди 5 години
Шведите се озъбиха, страх ги е дали ще успеят да си върнат комисионните дето дадоха на Румен Радев.
330
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистНе става въпрос за пазар, а за решение на САЩ. Това не е зеленчукова борса или Женския пазар за домати. Изборът няма нищо общо с икономика и пазар, България трябва да си плати на САЩ членството в НАТО, вече 15 години нито стотинка не е внесла, а САЩ искат военни поръчки поне за 2% от БВП.
329
3
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До 308 И каква по-точно сила е пазарът, след като ние на практика, по един или друг начин сме принудени да изберем точно определен продукт - Ф16! Къде е свободната конкуренция тук? Пазарната икономика и в този случай не се подчинява на собствените си правила!
328
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоПри Путин ходят на крака Меркел и Макрон. Путин отива в Сърбия заедно с Лавров за да покаже нещо с този жест, не че не може да покани сърбите в Москва.
327
4
 
2
 
! Отговори
сфъку шестакоф преди 5 години
допе да им е здраво на *** като додат ф16ките а за шведите само тройка. и ефтинку ги зехме почти без комисиони. че има паради. че има завоевание. баце че е новиот цар и гаспадар на росиа а че съм му уева патерица.
326
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от основните аргументи за нуждата точно на тези самолети се посочва т.нар. "Air policing", т.е дежурство на ротационен принцип (обикновено в Балтика). По 4 самолета от различните ВВС, кой каквито има, дават дежурство. Поляците с МиГ, чехите с Грипен, Италия с Еурофайтър. У нас за "разширен" полисинг на "помощ" дойдоха 4 италиански самолета. Така че, не е задължително за целта самолетите да са Ф16 или пък Грипен.
325
8
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До АзПутин днес на кокили ходил, да се равни с Вучич :))))))))))))))))) Освен в Белград, Дамаск и Пхенян никаде другаде не го искат да стъпи!
324
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до АнонименA ако Украйна беше в НАТО, Русия щеше ли да анексира Крим? A ако Украйна влезе в НАТО, Русия ще се изтегли ли от Крим?
323
3
 
5
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ганчовциииии, Путин днес е в Сърбия!!!Вдявате ли за какво иде реч???
322
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
братя шведи - всички го знаем ама сме си избрали управници прода.жницидето се грижат американските работници да имат големи заплати за сметка на нашия народ това е положението
321
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MIHJ2Абе пич, твоят ник със шрифта "windings" трябва "да се чете" ?
320
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен328само в тая статия тоя коментар го има пет пъти. кой не верва да брои. после говорете за "обществено мнение" и "болшинството смятат". човека даже не си играе да сменя репликите, а контрол+ц, контрол+в = 20 лева и парче пица.
319
0
 
1
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
онанимен 333, хвалебствията за държава в която археолозите наричат траките славяни, и говорят за каменните крепости на номадите от уйгуро-татарската култура, наричани от някои прабългари, са меко казано неуместни и говорят за еничарлък на гладния мозък.
318
1
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
добре де тя е ясна, грипен добър/лош е екзотика, и има 50 бройки на въоръжение, и то в страни в които основен боен самолет е ф-16. кво има повече да се коментира, и кво има ал бънди да се тръшка по села и по паланки. хората си купуват шевролет, а не сааб и ролс ройс, щото като нещо стане, да не им се налага да минават на успокоителни.
317
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа, но Крим е руски. Въпросът е затворен.
316
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТролХората гладни, пътищата разбити, ти за фасони мислиш.--ама кога "приватизара" за "една нощ" и с едно куфарче, не мислеше, че хората ше са гладни нали ?! мислеше да кОпнеш кокала?!
315
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 323A ако Украйна беше в НАТО, Русия щеше ли да анексира Крим? ...Тц !
314
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТролНе знам какво се занимавате като нищо не разбирате , по-добре гледайте документалки вместо да си пишете по форумите или пък ходете на кръчма. Защо си тормозите мозъците?