Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!

Офертата за изтребителите била под одобрения от НС бюджет
Обновена: 17 яну 2019 17:04 | 17 яну 2019 12:00, Веселина Йорданова
470
Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!
Снимка: архив, Ройтерс

Шведската държава смята, че офертата й за самолет Gripen носи повече предимства за страната ни и е под одобрения от парламента бюджет.

Още по темата

"Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", посочва Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.

Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности.

"Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", заявява още Валин.

Вчера парламентът ни даде разрешение на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.

В преговорите ще участват четирима министри. Депутатите одобриха и "отклонения" от вече приетите изисквания, като това се наложи най-вече заради обявения "таван" от 1.8 млрд. лв. Макар да стана ясно, че от американска страна очакват повече, от Министерството на отбраната се надяват да свалят цената.

Българската страна най-вероятно ще настоява за разсрочено плащане.

Посолството на САЩ приветства решението, както направиха и от компанията "Локхийд Мартин". От там подчертаха, че предложените от тях самолети отговарят на нуждите на страната ни в отбраната.

Очаква се първата среща по преговорите на военния министър Красимир Каракачанов да е в средата на февруари в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
3
 
8
 
! Отговори
НАТО-ВЕЦ преди 5 години
Стокообмен Сърбия-Русия - 2 млрд. долараСтокообмен България-Германия - 8 млрд. евро
292
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 5 години
Аз от самолети не разбирам, но е забележително как от Грипен се стараят да оставят добро впечатление у българската страна. Наистина пазарът е огромна сила!:)
291
3
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Решението за Ф16 бе взето още след 26 март 2016 г. , понеже евроатлантическата групировка отново окупира и узурпира управлението на държавата. Борисов е отмъстителен много и за това, че падна, спря офертата за Грипена, един път и втори път, да се подмаже и угоди на Метрополията. Още тогава в средите на военните се знаеше, че ще се взима Ф16. Всичко друго е след това по темата е цирк за електората!
290
4
 
28
 
! Отговори
Отклоняване на внима преди 5 години
България ако иска да бъде държава й трябват най-малко 300 модерни изтребителя + модерно въоръжение на пехотата и флота + мотивирани, интелигетни и патриотични военнослужещи. За всичките тези неща е необходима работеща икономика + човешки потенциал и качествени управници. Икономика в България няма, най-качествените хора на България предпочитат да чистят тоалетните на запад, отколкото да се унижават тук, а управниците в момента са бивша мутра СИК и кофпомпаджия и физкултурник.Празни фоерверки.
289
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама Швеция може ли да спаси Тиквоний и Пеевскиот закона Магнитски?Не??Е, тогава как искат да си продадат самолетите.Тиквата се откупува с парите на народа.Ето това е положението.
288
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра ... ""................може и така да е ... от Америка със сигурност е имало натиск, но с Тръмп начело Америка не е приятел на Европа. Само Европа е спасението за България, защото само от Европа можем да чакаме помощ. Включително военна помощ.
287
3
 
17
 
! Отговори
амиии преди 5 години
До 300Никой не отича негативите на СОЦ -а . Ама да погледнем и позитивите всеки от на-обикновения работник и чистачката , можеше да си закупи апартамент . .Храна , отопление , лекарски грижи - без проблем . Ромите бяха интегрирани в общи линии, работа по заводите и строителни войски. Човек не го беше страх да оставя децата си навън сами и т.н и т.н
286
2
 
10
 
! Отговори
амиии преди 5 години
До 292раждан съм 77-а , значи съзнателни спомени към 84 -та да съм имал / щом помня училището от 1 до трети клас :))), като ни даваха разни удостоверения , най хубаво беше , че нямаше оценки . Помня купонната система след 89-та , по едно време се полагаха по половин хляб на купон . Но преди това не помня да сме имали проблеми с прехрана , отопление , и всяко лято на почивка на море . Вярно и ние чакаме доста години за телфон - и ни сложиха " права линия " ли се казваше , обратното на дуплекса
285
4
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДРУГАРЕ И ДРУГАРКИ,КАТО ИСТИНСКИ УБЕДЕН ПРЕЦЕДАТЕЛ НА ЦК НА БКП-ГРАБ , АЗ ТИКВАТА ВИ ОБЕЩАВАМ,ДА ВИ ДОВЕДА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА. ЗА ТОЛКОВА МИ СТИГА АКЪЛА. ДОКАТО МАЧКАХ НА ТАТО УШИТЕ МИСЛЕХ ЧЕ ЩЕ ПОУМНЕЯ АМА МИ СТИГНА САМО ЗА ПОЖАРНИКАР
284
12
 
10
 
! Отговори
до 280 преди 5 години
Наскоро гледах една поредица по Дискавъри-"Моят живот в хитлерова Германия".Подобна поредица трябва да има"Моят живот в живкова България".Защото днес наистина на колко млади хора съм казвал толкова повече недоверие съм срещал.Прокрадва се и пропаганда-хвалби колко добре било!Да се чуди човек кое им харесва-режима на тока ли купонната система ли?Че то днес дори думата купон има друго значение!Сега в асансьорите има авариен ГСМ.А тогава при режима на тока колко хора извадих-поне 50 човека!
283
23
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Много са ми смешни полурусначетата, дето навиват за ***... Не се ли виждате, че сте една фадрома трупове, тръгнали да плашат. Я, мрштука!
282
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Сата НАТО: "Железен юмрук от български, турски, румънски, полски.."? Стига писа г'лупости.А дали Турция е последната страна, с която ще имаме конфликт, никак не е сигурно.
281
15
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Само една ракета Какибър да изстрелят към България, бухтата на Севастопол ще се напълни със скрап и печени вежливи хора
280
16
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Точно така, озборът е и трябва да бъдв политически! Швеция е на другия край на свта, слаба, неутрална държава. САЩ са навсякъде, най-мощната държава.
279
17
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Турция е последната страна, с която ще имаме конфликт. Виж с *** ще бъде горещо. Железен юмрук от български, турски, румънски, полски Ф-16 и украинското ПВО ще им е бемм айкята.
278
2
 
4
 
! Отговори
ганьо преди 5 години
правилния изтребител нема да запали ако не сме на правилната страна
277
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 218 преди 5 години
Най-тъъъпите се познават безпогрешно по това, че вярват избирателно и повтарят това, което им отърва. Ударът от миниатюрните каспийски корабчета с "Калибр" дойде като голяма изненада и ужасените западняци реагираха първосигнално и много глуппаво - измислиха тази история. Но им показаха, че всички ракети са попаднали в целите! И нито една снимка, самолетна, спътникова - че са паднали "в планините на Иран".ЗАЩО СЕГА американците поставят въпроса за 9К927 като главен при преговорите с РФ.Боят се!
276
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Да: Ако стане конфликт кой ще ни защити по-добре? Зависи с кого е конфликта. Ако имаме конфликт с Турция, НАТО не е длъжно да ни защитава. Ако е със Сърбия - да. Но и в единия, и в другия случай това няма връзка със сделката за самолетите.А по темата: Вече стана ясно, че решението да се закупят американски самолети, независимо от цената и срока на доставка, е политическо. Още отначало имаше съмнения, че ще бъде така. Гербаджиите са доказани продажници, но се оказа, че и т.н. патриоти също
275
6
 
3
 
! Отговори
до 280 преди 5 години
По младите хора това време не го помнят.Разказвал съм и са ме гледали с учудване как така не е имало кисело мляко,как така съм чакал 7 години да ми свържат телефон,как така е имало режим на тока?Спомних си и как сме чакали с жена ми с купони за сирене и тя понеже бе бременна изяждаше сиренето на 4 човека,а за нас нямаше!Малко чудно днес изглежда,че не си могъл да си купиш телевизор,касетофон.И на мен са ми казвали,че съм от ГЕРБ въпреки,че винаги съм бил безпартиен.Не се коси,нали преживяхме!
274
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16 е по-евтин от Грипен, това не го ли разбрахте?