Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!

Офертата за изтребителите била под одобрения от НС бюджет
Обновена: 17 яну 2019 17:04 | 17 яну 2019 12:00, Веселина Йорданова
470
Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!
Снимка: архив, Ройтерс

Шведската държава смята, че офертата й за самолет Gripen носи повече предимства за страната ни и е под одобрения от парламента бюджет.

Още по темата

"Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", посочва Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.

Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности.

"Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", заявява още Валин.

Вчера парламентът ни даде разрешение на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.

В преговорите ще участват четирима министри. Депутатите одобриха и "отклонения" от вече приетите изисквания, като това се наложи най-вече заради обявения "таван" от 1.8 млрд. лв. Макар да стана ясно, че от американска страна очакват повече, от Министерството на отбраната се надяват да свалят цената.

Българската страна най-вероятно ще настоява за разсрочено плащане.

Посолството на САЩ приветства решението, както направиха и от компанията "Локхийд Мартин". От там подчертаха, че предложените от тях самолети отговарят на нуждите на страната ни в отбраната.

Очаква се първата среща по преговорите на военния министър Красимир Каракачанов да е в средата на февруари в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастките тро лове са толкова ку хи, че си мислят, че ГРИПЕН са руски.
372
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
767м евро без ддс 1.8милярда със Ако купим грипен не се плаща ддс Ако е ф16 се плаща ддсСамо тези 300м със или без ддс изобщо не са малко Ако сащ искат 2милярда за 8 самолетченцаЩе ни излезнат 2.4По по прос начин няма как да се обясни и за пореден път се убеждавам че изобщо не знаете за какво коментирате или ви плащат
371
1
 
3
 
! Отговори
Опа преди 5 години
Това със ф16 е пълна глупост сащ извиват ръцете на такива като нас за да може да им е рентабилен заводаИзраел сами си модернизират ф16 защото не става със електрониката на сащ вече ги свалят от въоражение и искат ф15 даже и него подобряват а той се води тежък изтребителИ радара му е поне 2пъти по силен
370
1
 
3
 
! Отговори
Опа преди 5 години
Ф 16 може само да носи бомби и да мери сватби и болници винаги го ескортират ф15 и ф18 гловар за РЕБ даже на мисиите във сирия го ескортираха грипени във началото Ф16 има слаб радар тези легенди които четете са със ауакс
369
3
 
1
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
На държава, която се самоунищожи с Ислямски Мултикултурализъм не може да се вярва! Sweden, thanks, but no, thanks!
368
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко ми просветна, когато се досетих, че руските князе Рюриковичи са шведски викинги, варяги на руски! Ето къде е връзката! Значи Грипените трябва да се елиминират като конкурент, защото там със сигурност е дългата ръка на Москва! Тъй де, Москва има едни страшни хакери, които избират президента на САЩ, руснаците ходят по остатъчна Великобритания с цели *** бойно отровно вещество, посрамиха най-великата армия на света и я изгониха от Сирия, сега плетат заговор срещу свободния свят в Сърбия...
367
10
 
1
 
! Отговори
Какво се чудите ? преди 5 години
F16 е най-правилният и логичен избор, защото България е в НАТО. Ако бяхме във Варшавския договор най-правилният избор щеше да бъде(и беше) Миг. Толкова ли е трудно да разберете това червеноглавци...
366
3
 
13
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Ясно е, че тук става дума за едни тлъсти комисионни, а не за самолети отдавна спрени от производство... Герберастите услужливо са се одупили на краварите и те няма да пропуснат шанса да вземат няколко милиарда срещу скрап. А иначе с тези 8 хвърчила направо избиваме рибата-в Турция и Гърция самолетите са в трицифрени бройки... Ще стане като със Спартаните-2-3години ще фъркат(ако въобще го могат) и после няма да има пари и части
365
3
 
7
 
! Отговори
Трябва да има мярка преди 5 години
.... то е като пенсионер да си купи Айфон, не че не може ,но какво ще яде ? А Ф 16 дори не са на-хубави ,има и Ф35 например.
364
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ НА ВВС НА САЩ ЕДИН ЛЕТАТЕЛЕН ЧАС НА САМОЛЕТ Ф 16 СТРУВА 24900 АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА.
363
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахахах ревете ли мръсни рушофилииии? Пропадна ли рушката схема на чорапчо с грипените? Продължавайте да виете и СВИКВАЙТЕ! България е в НАТО, България е със САЩ, България ще е с Ф16 пукайте се от злоба национални предатели и СВИКВАЙТЕ!!!!
362
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гост+Е, не сме толкова Източен фронт, колкото е Украйна, но все пак... Та ти какво предлагаш - ако *** реши да ни анексира, да не правим резки движения?
361
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
магаретата у нас били на изчезване и от ЕС са предвидили средства и програма за запазването на популациятаа сега кажете кой е излъгал че магаретата са на изчезване у наспълно е и са предимно двукраки
360
12
 
2
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Аз не разбирам от бойна авиация и съчуствам на шведите.Дори смятам че те са нация техническа. Но нека погледнем Volvo.В Америка и леките автомобили и прицепите за т.н. ТИР ове са "евтини коли".Забелязвате ли че напоследък не се говори открито много за "шведския модел на социализма"?Той се води прикрито в подкрепа на тази сделка. А когато стане въпрос за социализъм, моят отговор е НЕ!
359
3
 
16
 
! Отговори
ицака преди 5 години
тя армията ни не може да си пази складовете с оръжие сама, тръгнала въздушното пространство...
358
9
 
35
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Сата НАТО ни изкара на Източния фронт..... Лицемери, лицемери, България няма да воюва с Русия при никакви обстоятелства, при никакви.... Колкото по-рано нашите управници заявят ясно това в НАТО, толкова по-лоялни ще бъдем.
357
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много измислена е връзката между купуването на Грипен и руските интереси. Тези от Атлантическият клуб съвсем са объркали контактите между хилавите си сиви клетчици и гласовия апарат. Всъщност, както е казал поетът "Само, знайте, за парата!".
356
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НедоразбралХа сега обяснете ...-Никой нищо не е длъжен да ти обяснява. Щом си т*п. - ***.
355
44
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Швеция е на другия край на Европа, САЩ е в България Швеция е никоя - *** ще им скръцне със зъби и ще си забравят задълженията по Грипените. Грипен срава за Чехия и Унгария, тилови държави без никаква вероятност да влязат в конфликт. Ние сме (ВЕЧЕ) прифронтова държава. Нямаше да е така, ако Крим беше неутрална територия, но не би. Сърдете се на Путин.
354
4
 
20
 
! Отговори
Недоразбрал преди 5 години
Ха сега обяснете какво точно ще правим с тея самолети. Някой ще ни нападне, и с тях ще отблъснем атаката ли, или за парадите ли, или какво? 2 МИЛИАРДА на вятъра....