Ало измамниците изнасят парите в Румъния, не строят палати тук

Обяснявали на мулетата, че ще купят кола от северната ни съседка
18 яну 2019 07:00, Елка Василева
27
Ало измамниците изнасят парите в Румъния, не строят палати тук
Снимка: Dnes.bg

Телефонните измамници са започнали да изнасят парите си към Румъния с мними сделки за коли, съобщиха разследващи.

Схемата била проста, но ефективна. Мулетата, които трябвало да прибират пачките, били уговаряни, че взимат пари за покупка на автомобил от Румъния, който трябвало да докарат в близост до Русе, където е и една от меките на ало мошениците.

На място обаче измамниците им взимали парите и им давали между 500 и 1000 лева за пътя, след което го отпращали без кола към България, пише „Монитор“.

Мулетата нямали никаква представа, че участват в схема за измама на възрастни хора, но и дори да имали, си мълчали, тъй като припечелвали добри суми от превоза на парите.

Последният такъв регистриран случай е в Ловеч. Парите били прибрани от мулета, които не знаели, че става въпрос за престъпление. На тях им било обяснено, че с пачките ще купуват коли от Румъния.

От полицията в Троян например обясниха, че 44-годишен мъж от града е подал сигнал в ловешката полиция, че най-вероятно е станал „муле“ на телефонни измамници. Мъжът е обяснил, че работи във фирма и чрез обявените контакти на 26 ноември е бил нает от непознати да извози ударен автомобил от Румъния до България. Било му е заръчано да мине през Ловеч, където ще го чака „позната“ на обаждащите се жена и тя ще му предаде парична сума, която им е необходима, за да си покрият извънредните разходи.

Мъжът изпълнил указанията и от точно определено място в Ловеч взел пари от възрастна жена, след което потеглил към Русе. По пътя мъжът се усъмнил в законността на всички обстоятелства около създалата се ситуация, подал е сигнал в районното управление в Ловеч и се е върнал обратно в града, където предал сумата от 4900 лева на полицейските служители.

Същия ден в ловешката полиция бил получен сигнал от 71-годишна жена от Мездра, която е обяснила, че е станала жертва на телефонна измама и на 26 ноември в Ловеч е предала сумата от 4900 лева на непознат мъж. По случая е образувано досъдебно производство и работата по случая продължава.

„На този етап телефонните измамници продължават активно - поне това, което ние имаме като информация - да използват румънски сим карти и да действат от територията на нашата северна съседка – Румъния“, обясниха от сектор „Измами“ към „Национална полиция“. От там потвърдиха, че авоарите на мошениците вече се изнасят активно към чужбина, а не се харчат за скъпоструващи палати у нас.

„В началото на годината проведохме няколко операции в регионите на живеене - говоря в Северна България - Плевенска, Русенска област и Великотърновска област, които доведоха до изнасяне на контингента в северната ни съседка. Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния - в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция", поясниха още от „Национална полиция“. От там допълниха, че достъпът до чуждестранни SIM карти, с които се извършват престъпленията, е изключително лесен, а веднага след използването им те се унищожават.

Само за около два месеца пък измамниците, които действат от територията на Румъния, са прилапали над 800 000 лева. Притеснително обаче било, че все повече млади хора ставали жертва на този тип престъпления. Само преди седмица дете остави над 50 хил. лева и злато под автомобил, след като било притиснато от телефонни измамници. Както малчуганът, така и възрастните хора били подвеждани по една и съща схема – за съдействие при полицейска операция. Това били и 95 процента от случаите, при които хората си давали парите – за да помагат на органите на реда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: румънияало измамници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
stilko преди 5 години
Така излиза че държавата покровителства измамници престъпници от всякакъв вид.на всички е известно кой с какво се занимава и ефект 0000.знае се но се премълчава умишлено ..какво не е ли вярно простотията българска отричам се от това че съм българин .
18
1
 
9
 
! Отговори
ПОВЯРВАЙТЕ МИ преди 5 години
Прочеох доста коментари, че виждате ли, народът ни бил *** и затова се хващал всекъ път на въдицата. Да, има го и този момент, ама не е само това! Съвсем отговорно ви заявявам, че тези зад окенана и онези добре гледани западноевропейци не са по-малко прости. ПОВЯРВАЙТЕ МИ. Ама при тях такива измами никой не помисля да се препитава по такъв начин, просто защото ЩЕ ГО ХВАНАТ. И ще бъде съден като част организирана престъпна група! И никаква протекция няма да може да купи с парите си!
17
0
 
9
 
! Отговори
НЯМА ДЪРЖАВА преди 5 години
В държава, където Държавата липсва всеки си прави каквото си иска!Само да ви кажа - много от пострадалите от ало измами изобщо не подават сигнал в полицията. Дали от срам или от това, че не очакват решение, не знам. Мо това е факт (преди година един ало апаш си беше признал на десетки измами, а се оказало че само няколко от дях са декларирани от потърпевшите). Къде е Държавата в лицето на Полицията и Прокуратурата? Защо не си сътръдничи с Румънските власти по случая? Къде е превенцията?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Илко гръкаДа, определено острова на Бойко не е фалшива новина, също както това, че има 500тона злато не е фалшива новина и, че има самолети за няколко милиарда също не е фалшива новина.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък после Румъния ни изпреварила.Пенсионерите работят за Румъния!Добре, че не се изнасят тези пари за Русия, че и къщите си щяха да продават.
14
6
 
5
 
! Отговори
ПО-ТОЧНО! преди 5 години
Румъния-Молдова-Москва!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имал бол пари - дал ги!
12
4
 
9
 
! Отговори
ГЕРБаджийте вън преди 5 години
До АнонименОт къде човека ще ти даде номера на нотариалния акт бе ***.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай ми номера на нотариалния акт на острова на Бойко след като не е фалшива новина?
10
5
 
16
 
! Отговори
Илко гръка преди 5 години
За острова на Бойко не е фалшива новина. Във вестниците в Гърция не пишат толкова сериозни фалшиви новини, защото могат да бъдат съдени и наистина фирмата свързана с Борисов е купила острова, но медиите в България не го писаха отговора от вестника.В Гърция най голямата фалшива новина, която могат да си позволят е че някоя певица си е сненила червилото. Защо Бойко не ги съди? Защото е истина.
9
1
 
5
 
! Отговори
мапуту преди 5 години
абдали
8
2
 
21
 
! Отговори
Даааа преди 5 години
С толкова шашав народец, не се учудвам че Али Реза от Банкя е Началник на държавата.
7
7
 
29
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Бойко също не си харчи откраднатите милиони тук, а си купи остров в Гърция и къща на любовницата.
6
1
 
33
 
! Отговори
да преди 5 години
няма начин да няма полицаи в цялата схема..и то полицаи от високо ниво в МВР..тук говорим за печалби от стотици хиляди и милиони..бизнес за чудо и приказ,който разбира се без полицейска протекция би бил невъзможен !!!!
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами няма да е лошо покрай парите да се махнат и измамниците.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страх ги е от разледвща мощ на България. :)/
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо тези парични потоци не се проследяват, а престъпниците залавят. А сетих се, много от полицаите са от кражбохолиците. Те са като ромите = берат си с държавна благословия. Закривай!!!
2
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има най-много служители на МВР по жители в Европа. Ако искат от МВР могат да хванат всички престъпници в страната.Всички престъпления в България стават с подкрепата на полицаи.
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега, оправдания на "Национана полиция" че не може /или не иска/ да се справи с проблема!