Мъж спечелил от тотото, но приятел дал 60 ст за фиша. За кого са парите?

Куриозен съдебен спор между тотомилионера Румен Пеовски и негов другар
19 яну 2019 12:38,
80
Мъж спечелил от тотото, но приятел дал 60 ст за фиша. За кого са парите?
Снимка: Кадър bTV

Печалбата от тотото невинаги носи само радост. Доказателство за това е историята на тотомилионера Румен Пеовски от с. Покровник.

В края на април 2017 г. 56-годишният тогава мъж се събужда като милионер. Печалбата от повече от милион и половина идва при безработния Пеовски с числото 3 – в последния момент решил да промени числата, с които играел 30 години, и вместо 2, избрал 3, разказва bTV.

Още по темата

Парите обаче не му носят само радост. Емоцията от бързото забогатяване била твърде голяма за психиката му. Скоро след като става богат, мъжът попада в полицията, в болницата и в съда.

Негов приятел обявява претенции към половината от печалбата, тъй като от години играят с общи числа и освен това е платил 60 стотинки – половината от парите за фиша.

Румен обаче отрича. "Аз съм си играл с тези числа цял живот и улучих. Продължавам да играя с тях. Директорът ме вижда вчера пак и вика: "Да не искаш да печелиш 7-те милиона?", коментира той.

Делото за парите от печалбата стигна до съда и е отличено като дело на годината.

Адвокатът на Пеовски – Албина Анева, печели наградата за съдебния спор, в който за първи път у нас се атакува печалба от Българския спортен тотализатор. Делото е уникално за българската съдебна практика и е спечелено на първа инстанция от тотомилионера.

"Когато дойде за пръв път в кантората, човекът наистина беше изстрадал тази печалба. Беше настаняван в болница, беше атакуван в съда със спора, породен от искова претенция за половината от печалбата, и до известна степен човекът беше обезверен", каза Анева.

По думите ѝ Пеовски е добър, широкоскроен и притеснителен човек. Веднага след като е получил печалбата той е започнал да дарява – на детски градини, черкви, на приятели и близки.

В исковата си претенция обаче Антон Ангелов посочва, че е участвал в купуването на печелившия фиш и че с Пеовски дълги години са играли заедно тото.

"От юридическа гледна точка той претендира, че са формирали гражданско дружество по смисъла на Закона за задълженията и договорите. В хода на съдебното производство бяха разпитани доста свидетели, бяха назначени експертизи", посочи защитникът на Румен Пеовски.

"Когато трябва да се декларира и заяви печалбата в Българския спортен тотализатор съгласно правилника за изплащане на печалбите, такова лице не е предявявало претенции", допълни Анева.

"Исковата претенция е депозирана много след като е станало публично известно кои са числата, с които Пеовски печели шестицата", каза още адвокатът.

Тя подчерта, че клиентът ѝ винаги е играл сам. "Преди години със същите числа е печелил петица. Сега е спечелил шестица и наскоро пак има печалба от лотарията", разкри Анева.

По думите ѝ поуката от случая е, че невинаги парите водят до безпроблемност и до щастие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не им знаем отношенията, но... Законаво погледнато парите са негови, обаче по шикалкавенато си личи, че не му е чиста работата. Сменил бил едно число в последния момент, много правдоподобно. Изглежда ми, че те отдавна са играели заедно с купен 50 на 50 фиш и уговорката да делят печалбата, но след нея печелившият е измамил приятеля си. Може и да не е така, разбира се.
39
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не е давал, сори. С тотото такива заеми шега не бива. Тоя си е виновен дето е дал, но друг е въпроса, че печелившия ако не е толкова алчен, спокойно може да му даде каквото реши, ако е интелигентен и осмисля случилото се. Защото пък без тези пари, нямаше да му провърви късмета. Така че, всичко е въпрос на интелект между хората. Но при много пари, мани...
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен, ако иска, може да даде 60 ст. на Антон да си пусне и той фиш, пък какъвто му е късметът.
37
1
 
12
 
! Отговори
Sidewinder преди 5 години
Като ми плати заплатата работодателят, той ми дава парите, които съм изработил. Следователно те са мои, не негови.
36
2
 
29
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Парите са за този,чиято собственост е фиша- той е уцелил числата и е играл тото с тях,а не другия. От приятелско чувство и народен морал обаче може да му върне парите в десет хиляди кратен размер,с "лихва" така да се каже- едни 6000 лв. ще решат проблема и приятелят му ще бъде богато възмезден за услугата.
35
10
 
10
 
! Отговори
Цацаров преди 5 години
Значи като ти плащат заплата и си купиш лотариен билет работодатела има право да ти оспори печалбата (по ваща логика)зариди това че парите са негови и ти ги е дал тои.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са играели винаги заедно, при печеленето на петица разделили ли са си печалбата?
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей този Антон за 60 стотинки ли е ?
32
0
 
45
 
! Отговори
Сата НАТОТО преди 5 години
Понякога съм носталгично настроен, спомням си как баща ми упорито пускаше ТОТО навремето и си викам да взема и аз да пусна фиш, примерно с рождените дати. Нема да е зле да прибера някой мильон. Но после се сещам за единствения случай във всички вселени и светове, когато в две последователни недели се изтеглиха едни и същи числа. И само се усмихвам и подминавам ТОТОТО :)))
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бягайте към тото-то, по бързо че не останаха фишове. Поредна зарибяваща измама.
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега вместо приятел-милионер има враг-милионер.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжбарят да заведе дело за 60-те стотинки. Сигурно има документ с нотариална заверка.
28
2
 
14
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Такива приятели да ги нямаш. Пеовски е спечелил с числа които той сам е избрал без никаква помощ от "приятеля" си по това отношение. Късмета си е негово дело и на никой друг. Единствено което му дължи на въпросния "приятел' е 60ст. и нищо повече. Това за морала на друг да го разправяте. Този не заслужава нищо повече защото от лакомия та хвърлил око на половината печалба на която няма право! Това е алчността а не дали Пеовски го е черпил и колко. Аз да съм би му купил една близалка и толкова.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега румен да напуска спешно село покровник, че ако онзи антон ангелов го погне с брадвата..........те на село така си решават споровете и за една пътека място м/у дворовете, и за една изсъхнала джанка до плета.
26
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА КОЙТО Е ФИША,той трябва да получи печалбата,може да даде на приятеля си някаква сума ако желае,разбира се!
25
35
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Без тия 60 ст щеше да спечели дръжки.Сега трябва да даде всичко на оня човек и за в бъдеще да си играе само със собствени пари.
24
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите развращават. И честно спечелените пари също развращават. Ако са играли заедно трябва да даде половината. Иначе парите ще му донесат нещастие. И не само на него. Тотаджийските пари в известен смисъл са леко прокълнати пари. В тях са закодирани "попарените" надежди на стотици хиляди хора.
23
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лакомията е гадно нещо...Ако аз пусна фиш и спечеля,ще дам пари на децата си,а моят дял ще раздам на приятелите в нужда.Наясно съм,че не ми вярвате,но така разбирам нещата.
22
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми госпожи и господа. Румен Пеовски спечели 1 663 872 лева, а не както пишат някои от вас 7 000 000. Директорът, както той се е изразил, ако е вярно, му е казал: "Да не искаш да печелиш 7-те милиона, явно визирайки сегашния джакпот. Явно някои от вас четат между редовете.
21
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси "широкоскроения" циция!?