Застаряване, ниска раждаемост... През 2060 г. всеки трети ще е над 65 г.

Делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи със 17.4%
Обновена: 19 яну 2019 16:07 | 19 яну 2019 10:00,
214
Застаряване, ниска раждаемост... През 2060 г.  всеки трети ще е над 65 г.
Снимка: pixabay.com

Всеки трети българин ще е над 65 г. през 2060-та , става ясно от публикуваната за обществено обсъждане Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България 2019 – 2030 г. В нея е посочено, че делът на нашенците, които ще са в пенсионна възраст ще е 32.7%.

Още по темата

Това означва, че делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи със 17.4%, пише "Монитор".

"Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението", е записано в стратегията.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на 2017 г. лицата на 65 са 1 481 908, или 21.0% от населението на страната. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете.

Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 24.4%, а на мъжете - 17.4%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и по-ниската средна продължителност на живота им.

Населението в трудоспособна възраст е намаляло с почти 56 000 души през 2017г. Същевременно процентът на българите над 55 години, които са в добро психическо здраве е 52.6 на сто, при средно за ЕС 63.9 на сто. Причината за това е, че нашенците по-рядко ходят на профилактични прегледи.

По показател заетост на възрастните хора страната ни се нарежда близо до средното за ЕС, което е 29 на сто. У нас процентът е 27.9 на сто. Докато активното участие в обществото на възрастните в страната ни е доста под средното за ЕС.

С националната стратегия се цели не само включването на възрастнтие в социалния и културния живот, но и насърчаване на заетостта сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
9
 
! Отговори
Анатема Айдуци! преди 5 години
До тогава всички СДС-Айдици,сиреч - ***, бивши придворни шутове и сатрапи на комунстическата върхушка и техните чеда ще са се преселили в Ада и няма как с радост да видят от там в какво са превърнали държавицата ни.
76
3
 
17
 
! Отговори
Англофил преди 5 години
Да се затрива малкият и средният бизнес.Те не плащат прилични заплати и доят таботниците си то и заради тях държавата се изнася.Процеса е затворен.
75
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че повечето от младите не умеят нищо, а искат големи заплати. От две години не мога да намеря машинен оператор за ЦПУ. При положение че давам стартова заплата 1200 лв
74
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ааа няма проблем - герб ще се справи, дори може да сме под 1 млн. до 2060-та с продължителност на живота 40-50г. т.е. няма да има пенсионери
73
6
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Почвате да осъзнавате, че ни взеха в Европа, за да имат евтин материал за икономиките си, а на за да просперираме и ние като тях. Ако ние станем втора Германия, първата ще западне. Просто е, но малцина можеха да го предвидят навремето, на масата акълът и беше дотам да скача по площадите.
72
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свестният българин в България е като Дон Кихот. Всички му се смеят и мислят, че той се бори с вятърни мелници и нито виждат идеалите му, нито виждат реалната му борба, и всеки му пречи.
71
9
 
14
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Народопсихологията на българина е потресаваща прави деца за да го хранели в бъдеще.Тва от комунизма ли е дошло не знам но как може да караш някого да прави каквото и да било за теб
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да има реформи. Не знам защо умствено увредените българи (макар че това днешното какви българи са? някакви новобългари и на всичкото отгоре с някакво страшно голямо самочувствие) не го разбират това. Как да има реформи, като хората навсякъде в МВР, МВнР, съд, прокуратура са същите?Не казвам, че няма и свестни от новото поколение, но колцина са? На 1 млн. души българи може да се намери 1 свестен Българин. Това достатъчно ли е? И той е отчаян.
69
0
 
25
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Данъците в Швеция стигат до 60%.Освен това в цялата държава има само 9(девет) служебни автомобила. А тук само в НС са стотици. Имат най - много чуждестранни инвестиции в Европа. А тук само миналата година чуждестранните инвестиции са намалели с 500млн.
68
5
 
12
 
! Отговори
Японец преди 5 години
Ква инвестиция са децата те ги Сомалия пълни с деца и Япония ниска раждаемост.Кое е бъдещето къде го?
67
5
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Izchezvaneto po estestven pat e normalno...Sveta nishto niama da zagubi ako izcheznat bulgarite...daze shte specheli.
66
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако България се очисти от определени елементи ще е много хубаво място за живеене, но за жалост те не се махат. Е те умират заради ЕГН-то, но още ги има.
65
4
 
25
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Когато държавата затрие съвсем малкия и средния бизнес откъде ще дойдат парите за пенсии и помощи за джипси кингс? Парадокс: в България най-малко пари получават хората които най-много работят. Това е трагикомедия и трябва да има големи и истински реформи.
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После питайте, защо пенсиита са ви ниски! Докато един народ не проумее (или репроумее като в нашия случай), че децата са инвестиция в собственото му бъдеще - за този народ бъдеще никога няма да има.
63
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсии няма да има, няма да има от кого да се взимат парите. Сега работещите плащат на пенсионерите. България се топи с по 50000 на година (примерно), знаи до 2060 трябва да е с 2 млн. по-малко, но... сега официално работещи са 2 млн. души, а бягат от България работещи, така че тогава работещи няма да има.
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който ставаше за нещо отдавна напусна ко чината. Тук останаха само гербаджиите, полицаите и ромовете, които да ги избират. Само че няма кой да работи и да пълни хазната. Затова я карат само на заеми.
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С две думи всеки трети ще е умрял. То не може с мизерни заплати и още по-мизерни пенсии да живееш дълго. Българите ще са навън. тук ще останат само от маалата (което също е съмнително, защото и те бягат), администрация, офис специалисти, IT сектора (който много често работи директно за фирми от Силициевата долина), и... не знам кои други. На лекар и зъболекар ще се ходи в Румъния, пица ще си поръчваш пак от Румъния и от там с дронове ще ти я носят, малко по-скъпо,но все пак... Police няма да има
60
3
 
24
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Държавата ограбва младите хора жестоко и те бягат. Това е определено самоубийство. Без млади хора няма да има икономика.
59
4
 
11
 
! Отговори
огледай се преди 5 години
Ама то и сега е само бабугита по улиците на Бабугия!Напред с Бойко!ураааа
58
2
 
22
 
! Отговори
Полска незгинала преди 5 години
Държавата е прекрасна.Никъде не се правят ремонти тротоарите от 1972-ра си седят напукани и непокътнати.Питате ли на запад какво е всеки ден шум ремонти нови строежи.