Дарителска кампания събира средства за кораба "Радецки"

НИМ: Целта е ремонт и пускане на плавателния съд по вода
21 яну 2019 13:15, Анисия Иванова
19
Дарителска кампания събира средства за кораба "Радецки"
Снимка: НИМ

Стартира дарителска кампания за набиране на средства, необходими за извършването на ремонт на кораба-музей "Радецки", съобщиха от НИМ.

Началото й е от 9 януари 2019 г., ще продължи два месеца, а инициатор е сдружение "Енергийно бъдеще за България". 

От 2004 г. корабът "Радецки" е филиал на Националния исторически музей, който осигурява ежегодната му издръжка. Приблизителната сума за извършване на планирания ремонт е 250 000 лева и е допълнителен разход, непосилен за музея.

По тази причина ръководството на НИМ се обърна към Министерството на културата за необходимите допълнителни разходи, но до този момент няма конкретен отговор от ведомството.

Музеят "Параход "Радецки" е точно копие на легендарния австрийски параход, построен през 1851 г. в Будапеща. С годините се е превърнал в национална светиня, което дава повод да се организират различни дарителски кампании, с цел съхраняване и опазване на историческата памет.

В периода на кампанията сдружение "Енергийно бъдеще за България" се ангажира да оповестява периодично резултатите, за да осигури максимална прозрачност и отчетност на събраните средства.

Даренията за кампанията се събират в сметка на сдружението, както и на място в музея. След приключване на инициативата – 3 март 2019 г., събраните средства ще бъдат предоставени за ремонт и пускане на кораба на вода.  


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дете съм предавал хартия и парите дадох за кораба. Присъствах и на пускането му на вода. Ако не можем да съберем тези пари е национален позор. Та това е смешна сума за някои хора, каращи коли за над 100 000 лева.
16
6
 
1
 
! Отговори
Капитан Енглендер преди 1 месец
И тероростите, които овлякоха този кораб днес са национални герои! После се питаме защо в матушка България е пълна анархия, всеки коли и беси, краде и граби!
15
4
 
0
 
! Отговори
mdaa преди 1 месец
До Кръвожаден веган

Дръзки е един от 6 еднакви кораба и изложеният - Строги поне е участвал в атаката над Хамидие, поразен от Дръзки....поне имат много общо. Но този Радецки е един Радецки.....въй въй
14
0
 
6
 
! Отговори
Олд мен преди 1 месец
Като пионерчета подпомогнахме тогавашния ремонт с по 40 стотинки.Тогава за закуска ни даваха по 10.Дарението бе чрез красиво билетче.
13
4
 
5
 
! Отговори
7230 преди 1 месец
Бат Бойко и компания ще крадат само ание да съберм по 1 левче.
12
2
 
2
 
! Отговори
чарли преди 1 месец
Има ли нещо истинско в България ?
11
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Коя ли подред е тази кампания! Крайно време е този кораб да стане музей на сухо! Доказа се, че ремонтите не могат да го държат годен за плаване! Дано не стане някоя беля!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е никакъв Радецки стига сте баламосвали хората.
9
4
 
3
 
! Отговори
сс преди 1 месец
квото и да го правят си остава имитация, друго си е да си беше истинският кораб и като се качиш да знаеш че всички четници са били преди еди колко си години и те там на него, тва е все едно секс с кукла приличаща на Памела Андерсън и после да ходиш да разправяш че си опъвал Памела Андерсън
8
2
 
12
 
! Отговори
To6 преди 1 месец
Парламента спокойно може да отдели тези пари от бюджета си. И, ще си вдигне рейтинга, ама Караянчева няма да даде ! Срам, колко са тези пари ?
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На който един национален герой прави терoристичен акт в една 5 вековно установена държава.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за децата пари няма
за история пари няма
за майките пари няма
за пенсионерите пари няма.
За парламента обаче има.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След първата световна война Австрия ни подарява оригиналния парахода но тогавашното правителство го отказва и 1924 година отива на скрап.
Нито едно правителство до сега не го е еня за българската история
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно голкова ще изхарчи Парламата за цветя,оня ден писаха!Събирайте от тях!Те имат!Стига с вашите дарения,СМСи,български коледи,деца на умрели милиционери,кресливи жени ,3000 000 индийци,1000 000 държавен апарат и т.н.!
3
4
 
10
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 1 месец
Това всъщност е нескопосана имитация на кораба Радецки, който е бракуван и нарязан през 1924.
В средата на 60те, от бракувания шлеп Пловдив е направен този "кораб". Събрани са пари от децата на принципа "няма, не искам" и е монтирана нова палуба и надстройка.
Ако ще се прави нещо, то нека е реплика, максимално близка до оригиналния кораб Радецки, построен в Будапеща през 1851г.
Кораба Дръзки във Варна, също не е "оригинал", само димохода и още някой детайли са от нарязаният за скраб "Дръзки".
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То затова не само трябва да го ремонтираме, ами и да развеем байряк отгоре. Ремонтът е лесно, но за байряка се иска смелост.
1
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да дам пари щото ботев (може би) се е возил на корабо?!