Дарителска кампания събира средства за кораба "Радецки"

НИМ: Целта е ремонт и пускане на плавателния съд по вода
21 яну 2019 13:15, Анисия Иванова
19
Дарителска кампания събира средства за кораба "Радецки"
Снимка: НИМ

Стартира дарителска кампания за набиране на средства, необходими за извършването на ремонт на кораба-музей "Радецки", съобщиха от НИМ.

Началото й е от 9 януари 2019 г., ще продължи два месеца, а инициатор е сдружение "Енергийно бъдеще за България". 

От 2004 г. корабът "Радецки" е филиал на Националния исторически музей, който осигурява ежегодната му издръжка. Приблизителната сума за извършване на планирания ремонт е 250 000 лева и е допълнителен разход, непосилен за музея.

По тази причина ръководството на НИМ се обърна към Министерството на културата за необходимите допълнителни разходи, но до този момент няма конкретен отговор от ведомството.

Музеят "Параход "Радецки" е точно копие на легендарния австрийски параход, построен през 1851 г. в Будапеща. С годините се е превърнал в национална светиня, което дава повод да се организират различни дарителски кампании, с цел съхраняване и опазване на историческата памет.

В периода на кампанията сдружение "Енергийно бъдеще за България" се ангажира да оповестява периодично резултатите, за да осигури максимална прозрачност и отчетност на събраните средства.

Даренията за кампанията се събират в сметка на сдружението, както и на място в музея. След приключване на инициативата – 3 март 2019 г., събраните средства ще бъдат предоставени за ремонт и пускане на кораба на вода.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дете съм предавал хартия и парите дадох за кораба. Присъствах и на пускането му на вода. Ако не можем да съберем тези пари е национален позор. Та това е смешна сума за някои хора, каращи коли за над 100 000 лева.
14
7
 
2
 
! Отговори
Капитан Енглендер преди 5 години
И тероростите, които овлякоха този кораб днес са национални герои! После се питаме защо в матушка България е пълна анархия, всеки коли и беси, краде и граби!
13
4
 
1
 
! Отговори
mdaa преди 5 години
До Кръвожаден веганДръзки е един от 6 еднакви кораба и изложеният - Строги поне е участвал в атаката над Хамидие, поразен от Дръзки....поне имат много общо. Но този Радецки е един Радецки.....въй въй
12
0
 
8
 
! Отговори
Олд мен преди 5 години
Като пионерчета подпомогнахме тогавашния ремонт с по 40 стотинки.Тогава за закуска ни даваха по 10.Дарението бе чрез красиво билетче.
11
4
 
6
 
! Отговори
7230 преди 5 години
Бат Бойко и компания ще крадат само ание да съберм по 1 левче.
10
2
 
3
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Има ли нещо истинско в България ?
9
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Коя ли подред е тази кампания! Крайно време е този кораб да стане музей на сухо! Доказа се, че ремонтите не могат да го държат годен за плаване! Дано не стане някоя беля!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е никакъв Радецки стига сте баламосвали хората.
7
4
 
4
 
! Отговори
сс преди 5 години
квото и да го правят си остава имитация, друго си е да си беше истинският кораб и като се качиш да знаеш че всички четници са били преди еди колко си години и те там на него, тва е все едно секс с кукла приличаща на Памела Андерсън и после да ходиш да разправяш че си опъвал Памела Андерсън
6
2
 
14
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Парламента спокойно може да отдели тези пари от бюджета си. И, ще си вдигне рейтинга, ама Караянчева няма да даде ! Срам, колко са тези пари ?
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който един национален герой прави терoристичен акт в една 5 вековно установена държава.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за децата пари нямаза история пари нямаза майките пари нямаза пенсионерите пари няма.За парламента обаче има.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След първата световна война Австрия ни подарява оригиналния парахода но тогавашното правителство го отказва и 1924 година отива на скрап.Нито едно правителство до сега не го е еня за българската история
2
4
 
12
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 5 години
Това всъщност е нескопосана имитация на кораба Радецки, който е бракуван и нарязан през 1924.В средата на 60те, от бракувания шлеп Пловдив е направен този "кораб". Събрани са пари от децата на принципа "няма, не искам" и е монтирана нова палуба и надстройка.Ако ще се прави нещо, то нека е реплика, максимално близка до оригиналния кораб Радецки, построен в Будапеща през 1851г.Кораба Дръзки във Варна, също не е "оригинал", само димохода и още някой детайли са от нарязаният за скраб "Дръзки".
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То затова не само трябва да го ремонтираме, ами и да развеем байряк отгоре. Ремонтът е лесно, но за байряка се иска смелост.