Край на шамарите! А сега как да възпитаваме децата?

Национална стратегия предвижда затвор за плесници на деца
21 яну 2019 19:40, Красимир Ангелов
51

3744 гледания   |  Още видео

Шамареното право в България е честа практика, що се отнася до възпитанието на деца. Цифрите сочат, че 88% от родителите в страната намират шамарите за неефективно средство, но въпреки това ⅔ от тях са го прилагали, а всеки четвърти го прави системно.

Още по темата
По този повод се появи проект за нова Национална стратегия за защита от домашното насилие, която предвижда затвор за тормоз над деца. Националната стратегия беше приета на заседание на Министерски съвет само преди дни.

Документът предвижда изрична забрана за физическите наказания, включително и на шамарите. Самата стратегия предвижда и промени в редица закони, включително и в Наказателния кодекс.
 
Как с разговор, а не с викове и шамари може да възпитаваме децата - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на кризисния психолог Младен Владимиров и Дани Колева от ''Уницеф''.

За съжаление, агресията към деца не е само у дома. През последните години станахме свидетели на случаи, в които учители и възпитатели в училища и детски градини, които проявяват агресия към децата.

"Стратегията се отнася за всички. Важно е да се направи уточнение, че забраната срещу насилието и в момента е част от българското законодателство", заяви в предаването Дани Колева.

Според Младен Владимиров обществото е толерантно към насилието и трябва да се говори за премахване на насилието над деца навсякъде, включително и на обществени места.

"Не сме готови да променим нагласите си. Хубавото на стратегията е, че тя разширява контекста на насилието. Говорихме за "лошото дете". Приемахме, че проблемите са на детето, а сега за пръв път започваме да говорим, че родителите имат отговорност и имат вина детето да има неприемливо поведение. Тогава ще намерим истинския проблем", коментира още Владимиров.

Какво още казаха двамата експерти вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Долу и много верни неща прочетох но и много глупости.Да разбира се това да се влиза в затвора за това че някой се е самозабравил и си гл сложил на мястото му е глупост, това за тийн рекета си е вярно това именно ще стане и разбира се ако някой е лигльо ще си намери боя може би в училище преди този от родителите, но това е друга тема.Проблема е че българския родител само така възпитава.А после се чуди защо тия същите деца като възрастни го бият ми защото това само знаят и това само са видели.
43
0
 
9
 
! Отговори
Бла бла преди 2 месеца
Дааа веднага се отваря(т) възможности за детски и тийн рекет!! Купи ми това,дай ми друго инак с друго гаменче свидетел се жалим от насилие..И след като тийниовете са обикновено от 80-те % не правят сметка,че бъркането в джоба на тате,косвено ощетява и тях!!значи вместо да го бия. с шейна ли да го трепя?? Нали там е безпроблемно и не наказуемо
42
0
 
7
 
! Отговори
Още един пирон преди 2 месеца
в ковчега на справедливостта в България. Това е най-абсурдната държава, където колкото по-отговорен си толково-по сурови наказания получаваш и толкова повече плащаш. Ако прегазиш дете с автомобил те осъждат на пробация, но ако на твоя си сополанко възпитателно му удариш плесница влизаш за години ефективно. През това време какво се случва с лигльото? има ли някой който да носи отговорност за възпитанието му. Тръгва по пътя на дрогата и лайфа и утре когато убие ще лежи в затвора по-малко от теб.
41
4
 
1
 
! Отговори
Биха ме -ще ги бия преди 2 месеца
До МАКАРЕНКО

това е моята философия! Да са мислили, когато са ни били! Аз съм съдията и палача!
Нека Светата църква да ме съди за отцеубийство!
Ето докъде я докара строителството на комунизма!
40
7
 
2
 
! Отговори
МАКАРЕНКО преди 2 месеца
До Родител
Партията следваше неговия път и пращаше своите деца по елитни езикови гимназии.
Останалите деца бяха пребивани до смърт у дома и в училищата. Защото били гамени
От тебе човек няма да стане се чуваше навред! Не са те възпитали...
Да знаете колко невинни деца бяха нападани по улиците от случайни минувачи!
Било за назидание. - т.е заради един наказваха цяло училище невинни деца.
По домовете ходеха учители и изземваха редки предмети ЗА УЧИЛИЩЕТО и не ги връщаха.Домовете правеха занимални
39
0
 
15
 
! Отговори
Родител преди 2 месеца
Сега очаквайте,ние,като спрем да шамаросваме децата си,те да започнат да ни шамаросват нас?!?!?!
38
0
 
2
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 2 месеца
Аве по принцип знайте че ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ не са препатили колкото Италия, България, Гърция, Испания, Китай, Япония, Египет и т.н

За това минават през очевидни катастрофи като програмата "дайте пълна свобода на децата" отпреди десетилетия. Е мойте така го караха и аз като дете ЗНАЕХ че това е грешно, чувствах го просто и го експлоатирах де но това е детето, докато се научи

Сега са на "направете децата крале, имат същата позиция като родителите" дали няма да го гледаме това след 20 години и смя
37
0
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 месеца
Никаде, не-се-рекламира,...
Цитогенетиката.....

Първите-терорйсти, представят,...
-Като- учители,...

-Комунизма, е, именно- това,...
Да- незнае, човек, що-е-то, Брахманина ...
36
2
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
. Има си ефикасни методи за възпитание и без пряко насилие. С часове са ме карали да стоя в ъгъла с вдигнати ръце, държейки нещо тежко над главата. След 2,3 такива сесии докато точилната ти диша във врата, бързо се научаваш да се замисляш за последствията
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
има разлика между насилие и поставяне на човек на мястото му,когато той се е самозабравил,това важи и за децата
34
0
 
22
 
! Отговори
Разпад преди 2 месеца
След разрива между мъжа и жената и разбиване на семейството, следващата крачка е разбиване на отношенията между родители и деца. Родителят бива обвиняван в невъзможност да възпитава децата си, в невъзможност да се грижи адекватно за тях. Цялото лицемерие на тази теза обаче лъсва в съвсем друго отношение към един цял етнос при който побоя, педофилията, кражбите, измамите, убийствата, агресията, изнасилването и обучението на децата точно в тези "ценности" се подминава със страшно мълчание.
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Детето много добре даже разбира от думи, ако възрастните имат последователно поведение, а не иди ми -дойди ми.
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо спрете терора от визуалните медии.
31
0
 
12
 
! Отговори
До 23 мхм преди 2 месеца
Казваш, че в другите държави гледат да няма нетормозени деца и затова детето, което тормози другите деца го местят от едно училище в друго. То разбира се след всяко местене набира сили и желание за още по-голям тормоз над другите деца и много деца от много училища са тормозени от него, а когато навърши пълнолетие, директно е в затвора, но какво е затвора за него? Просто още едно преместване от училище в училище.
30
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
До мхм.Да прав/а сте.Сигурно има и
други похвати.Аз пледирам за една
реалност, която духовно невидимо
реално реже плът.Директорката няма
да си мръдне д- то.Още повече ,парите
търчат по ученика.Тук усещам неадекватна у-ка,защитена.Затова ще
има меки китки и панаир ,парад.
29
1
 
36
 
! Отговори
Тео преди 2 месеца
Родителя трябва да е авторитет за детето. Изгуби ли го - край. Но това, да не можеш да накажеш детето си е тотално грешно. Едно дете не разбира от думи, и това го знае всеки родител. Ако реши и удари родителя, как той трябва да реагира? Ако каже, помисли за последствията, и още един път ако го направиш ще бъдеш наказан? А детето пробва до колкото може и удря ОЩЕ един път - няма да яде шамар ли? Няма как друго яче. Рядко се налага, но трябва. Иначе ще ти се качат на главата!
28
1
 
18
 
! Отговори
До Мели преди 2 месеца
НПО и партийните активисти сте ясни, по цял ден разпространявате дезинформации по сайтовете!
27
9
 
5
 
! Отговори
мнозинство преди 2 месеца
Църквата и бсп не приеха истамбулската конвенция така че мога да си бия децата и жената колкото си искам както до сега
26
5
 
35
 
! Отговори
Браво преди 2 месеца
Убил детето си с моторна шейна - невинен, ударил шамарче на непослшното си дете - в затвора!
25
26
 
12
 
! Отговори
Мели преди 2 месеца
Повечето от коментиращите тук са психично увредени, щом подкрепят насилие (побой) и то над собствените си деца! Нация от насилници! И моите родители бяха такива -.особено баща ми /алкохолик/, живеех в непрекъснат ад и нямаше на кого да се оплача..Тогава по време на соца нямаше закони. На 13 год развих гастрит, на 14 язва, на 21 г ме оперираха с риск за живота !и няколко месеци по-късно баща ми отново посегна да ме удря...... А бях и си оставам изключително възпитан, интелигентен стеснителен и чувствителен човек. При това и с талант към музиката и балета. Вместо да ме подкрепят и насърча