Край на шамарите! А сега как да възпитаваме децата?

Национална стратегия предвижда затвор за плесници на деца
21 яну 2019 19:40, Красимир Ангелов
51

Шамареното право в България е честа практика, що се отнася до възпитанието на деца. Цифрите сочат, че 88% от родителите в страната намират шамарите за неефективно средство, но въпреки това ⅔ от тях са го прилагали, а всеки четвърти го прави системно.

Още по темата
По този повод се появи проект за нова Национална стратегия за защита от домашното насилие, която предвижда затвор за тормоз над деца. Националната стратегия беше приета на заседание на Министерски съвет само преди дни.

Документът предвижда изрична забрана за физическите наказания, включително и на шамарите. Самата стратегия предвижда и промени в редица закони, включително и в Наказателния кодекс.
 
Как с разговор, а не с викове и шамари може да възпитаваме децата - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на кризисния психолог Младен Владимиров и Дани Колева от ''Уницеф''.

За съжаление, агресията към деца не е само у дома. През последните години станахме свидетели на случаи, в които учители и възпитатели в училища и детски градини, които проявяват агресия към децата.

"Стратегията се отнася за всички. Важно е да се направи уточнение, че забраната срещу насилието и в момента е част от българското законодателство", заяви в предаването Дани Колева.

Според Младен Владимиров обществото е толерантно към насилието и трябва да се говори за премахване на насилието над деца навсякъде, включително и на обществени места.

"Не сме готови да променим нагласите си. Хубавото на стратегията е, че тя разширява контекста на насилието. Говорихме за "лошото дете". Приемахме, че проблемите са на детето, а сега за пръв път започваме да говорим, че родителите имат отговорност и имат вина детето да има неприемливо поведение. Тогава ще намерим истинския проблем", коментира още Владимиров.

Какво още казаха двамата експерти вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
19
 
9
 
! Отговори
парцалев преди 5 години
помня като малък, като вдигна температура, тате като ми свие два шамара и тя пада. Сега да няма да ме карате за една температура да ходя на лекар? Шамарът, освен възпитателна има и лечебна сила!
19
2
 
39
 
! Отговори
Ърни преди 5 години
Бавно и славно се превръщаме в западна ***.
18
1
 
20
 
! Отговори
мхм преди 5 години
До anonimen 8Решението се практикува в други държави. Детето, което тормози другите се изклщчва от училище. Това не е работа на учителката, а на училищната администрация.
17
1
 
6
 
! Отговори
Тъпотии преди 5 години
*** държава, ..пи "законодатели", ..пи управляващи -ТТТ ...
16
1
 
36
 
! Отговори
Край преди 5 години
60 и 70 те години в Западна Германия школата на Антиавторитарното възпитание пропагандира отглеждането на деца без да се възпират в нищо - правят каквото си искат /нали са уж добри по природа/. 90% от жертвите на това възпитание са с психо-социални отклонения.На всяко дете му трябват между 3 и 30 шамара докато стане човек.
15
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 5 години
Ти явно си възпитан по новия начин
14
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво?Малкият наркоман отива при куките и казва "баща ми и майка ми ме бият" Углавно престъпление!Вкарват ги зад решетките.През тва време тарикатчето продава апартаментът и профуква всичко за *** и наркотици. Защо винаги законите ги мислят някакви които не живеят на тоя свят?
13
2
 
43
 
! Отговори
Край преди 5 години
Държавата ни упорито тормози нормалния човек. Днеска баба на 83 г. в Гурково я пребили за 35 лв., но държавата търси проблем в семейството ми. Като извадя колеца от дувара
12
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бийте си децата, бе!Спукайте ги от бой, после си унизете жената да ви сервира ракия и салата. Напийте се, докато децата реват отатъка.После, като се напиете, изпсувайте Държавата, Запада, Руснаците, Евреите, Управниците, Богатите, Ромите...Изпсувайте си и съседите, и приятелите, и кмета.Изкрещете какви патриоти сте!Сутринта отидете с махмурлука на работа и изпсувайте (но наум!) и шефа и колегите.А вечерта, скапани, пак си набийте децата. Жената. Салатата и ракията..Така се прави държава!
11
3
 
41
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 5 години
Народът иска да възпитава децата така,както са ги възпитавали дедите ни с хиляди години- ако не чуете думата на народа,демокрацията ви е фалшива и се превръща в диктатура на джендъриата!
10
0
 
34
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Колко от тези НПО активисти имат семейства и деца?
9
1
 
26
 
! Отговори
Щ. Младши преди 5 години
Левски и Ботев са възпитани по стария начин,затова са станали борци- ако бяхте въвели по тяхно време новия,България и днес щеше да е под турско!
8
0
 
20
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Сега ние ще им се молим и кандисваме,ще трябва да пълзим пред тях и да ги лъжем или да измислим нова религия,за да ги накараме да слушат.
7
1
 
30
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Бях в едно у-ще...Едно дете първи клас,тормози друго.Дете и баща са с болкив корема от притеснения.Учителката имказва:-Аз нищо немога да направя.Тазиметодика която ръсят тези канибали едобре проверена.Духовният цирей сепуска и трови до болест хората.Щотоако има едно шамарче всичко ще енаред.Ще има общество.
6
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамарите представляват заплаха за джендърите.
5
2
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ще ходите на психолози.Те срещу стотина лева ще ви научат как да възпитавате децатаПпНищо че психолозите са закърпили тройки с преписване
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е хубаво да се дефинира насилието. Кое е по-възпитателно? Леко подръпване за ухото или 3 часа прав в ъгъла с вдигнати ръце. Да позная ли коя "методика" ще изгради по-ччитава личност с времето?
3
0
 
38
 
! Отговори
кръговрат преди 5 години
Да променняш традициите на едно общество, води до непоправимо трагични резултати.И понеже живота обича да се подиграва на хората за глупоста им, тези в студиото неизбежно ще го усетят в бъдеще върху собствените си деца.
2
3
 
27
 
! Отговори
Tony преди 5 години
Как да възпитавате децата? Пробвайте с любов :)
1
2
 
40
 
! Отговори
как да възпитаваме преди 5 години
децата ли !?С психически тормоз и психотропни таблетки -така както правят в любимия ви запад