Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева

Анализ показа: Близо 1/3 от всички пенсии в Силистра са инвалидни
Обновена: 21 яну 2019 18:05 | 21 яну 2019 16:00, Веселина Йорданова
196
Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева
Снимка: архив, Ройтерс

До 2500 лв. достига цената на фалшив ТЕЛК, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг.

Още по темата

Образувани са досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ по този начин, а проверките започнаха след нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

След едномесечен анализ вътрешното ведомство и прокуратурата са установили, че има области в страната, където процентът на инвалидни пенсии е изключително висок, предаде "24 часа".

28,6% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Във Враца - 20%, в Разград - 18%, в Перник - 16%, в Монтана - 17,5%, като в силистренските села - Овен, Поройно, Векил, Кожарево се създавало едва ли не впечатлението, че всички пенсии са инвалидни. В тези села 1/3 или 1/2 от пенсионерите са с инвалидни пенсии, обобщи Иван Гешев.

По време на проверката са свалени обяснения от около 200 души, стана ясно от думите на главния секретар Ивайло Иванов. В 70% от случаите хората изобщо не знаели от какво са болни, кога са били хоспитализирани, от колко души се състои комисията ТЕЛК.

Само за миналата година 1,7 млрд. са изплатени за инвалидни пенсии, съобщи Иван Гешев, като с тях вървят и всички останали безплатни услуги, които общо са 39.

В Силистра разследващите се натъкнали и на престъпна схема, според която посредници прибирали по 600 лв., за да уредят документите за инвалидна пенсия, без изобщо човекът да е стъпил пред ТЕЛК, като в дома на бивша кметица на силистренско село са открити документи, лични карти, които изобщо не трябвало да бъдат там. Все още обаче обвинени няма, тепърва престои това да се случи.

По данни, които съобщи шефът на НОИ Иван Иванов, най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени 1 566 000 000 лева като пенсии за общо заболяване, като за първите 9 месеца на 2018 година всяка четвърта пенсия е била поради общо заболяване. 60-70 % от хората, които получават инвалидни пенсии са под 65 години.

Имало и куриозен случай, при който жена с 98% слепота работи като шивачка.

Проверките продължават. Засега най-активно се работи в регионите, където са най-разпространени инвалидните пенсии, но те ще обхванат всички области в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
31
 
! Отговори
anon преди 5 години
колко подобни вратички има. подгонете ги всичките
127
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Den na otvorenite vrati v telk.....
126
7
 
38
 
! Отговори
Бг преди 5 години
Еиииийй... откриха топлата вода..... редно е първо да поогледат помощите за самотни майки, социално слаби със злато по тялото над 200гр.,живеещите в общински жилища милионери.... и т. н. А за хората с телкове..... жалко то е че покрай сухото ще гори и мокрото... Вервайте ми... много наистина болни хора ще бъдат ощетени.... запомнете написаното от мен и ще се убедите... В нашата татко вина държава нема... Ако имаше сега нямаше да четете това...
125
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За слепота не дават 98% ТЕЛК.Инфото не е наред. Покажете тоя ТЕЛК!
124
6
 
2
 
! Отговори
странна работа преди 5 години
До Анонимен 125В натура ли да се извършват социалните плащания ???
123
22
 
8
 
! Отговори
СТРАСБУРГ преди 5 години
Колко дела ще отнесе държавата в Срасбург заради тази ревизия на телкове
122
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предизборен цирк от страна на ГЕРБ.91667
121
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера колко зъл трябва да си и с колко мозък за да твърдиш, че човек ако ти изглежда здрав на външен вид не е за ТЕЛК - трябвало да му липсва поне един крайник. Имаше дори един Добри Божилов с чичо дето окраде трамваите купил кола от жена, видяла му се здрава и пуснал жалба против нея, че имала ТЕЛК.
120
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха сига подгонете и така наречените самотни майки . Живуркат си семейно с мъжлето нон стоп и държавата и плаща парички от нас данъкоплатеца като самотна майка - позор. Това се е превърнало вече е в епидемия - парите - ето защо нема сключени бракове. Къде е Баце и това да види- колко парички изтичат повече от от " самотните майки" отколкото от " наречените" индивиди - инвалиди.
119
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба си. Колумб. От 20 години е това, всеки знае, колко репортажи се правиха, села пълни с инвалиди, а няма никой, щото... били за дърва.Държавата е скъсан чувал. Няма кинти и се чуди отде да реже. Но скъпи стари летящи щайги купуваме за безбожни цени.
118
3
 
35
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До АнонименНе всички инвалидизирани са действително такива, нова го знам със сигурност. Затова трябва да се направи ревизия на отпуснатите инвалидни пенсии и да се уточнят точно лицата, които получават такива пари, както и тези които ги уреждат за тях. Време е да си върнем държавата и да си стъпим на краката.
117
7
 
25
 
! Отговори
българин преди 5 години
Значи и ГЕРБ започна да вижда нещата в държавата и "работи" ?Защо ли чак сега???? Избори идват За това! Долу ГЕРБ!
116
4
 
21
 
! Отговори
тиквоний преди 5 години
ало ваньо тва е едно момче къде рита топката с мене, бе, там от аерогарата. телкаджийче....
115
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен трябва да бъдат премахнати всякакви видове социални плащания в брой, защото са вид наркотик, който отслабва държавата. Трябва да се заменят със социални услуги и приспадане от дължими данъци.Щедрите социални системи водят да отглеждане на компактно население свикнало да разчита за всичко на държавата..и до корупция и кражби.Замислете се, как са живели хората преди да бъдат изобретени помощите преди 100-тина години? Определено са били по-мотивирани за успех и създаване на деца.
114
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А браво сега ли откриваме топлата вода,има хора от 20г.получават ................
113
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пък едни пари!Ако си мислите, че инвалидните пенсии са достатъчни, естоко се лъжете.На доста от тях даже и лекарствата не могат да покрият
112
5
 
4
 
! Отговори
DO 118 преди 5 години
Нестле не е инвеститор а гаражен производител .Явни живееш от времето на соца , или си съкратен .
111
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутрагените със съдебните дела масово са неизлечимо болни та защо и обикновения човечец да не се възползва. Като няма държава за мутрагените, зако да има за обикновените хора. Проблема не е от вчера или днес. Познавам млади хора, които са инвалиди и получават инвалидна пенсия, просто защото са имали възможност да ги уреди някой техен познат.
110
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова трябва по най-бързия начин да свали правителството, защото така вече не може да се живее!
109
12
 
10
 
! Отговори
пурко преди 5 години
ако са нормални заплати по 1500-2000лв.няма да има стакива телк.но с 560 минимална заплата няма как да стане.а тия големи далавераджии ни направиха в малки такива... но техните кинти им стигат за всичко народеееееееееееееееееее.......