Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева

Анализ показа: Близо 1/3 от всички пенсии в Силистра са инвалидни
Обновена: 21 яну 2019 18:05 | 21 яну 2019 16:00, Веселина Йорданова
196
Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева
Снимка: архив, Ройтерс

До 2500 лв. достига цената на фалшив ТЕЛК, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг.

Още по темата

Образувани са досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ по този начин, а проверките започнаха след нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

След едномесечен анализ вътрешното ведомство и прокуратурата са установили, че има области в страната, където процентът на инвалидни пенсии е изключително висок, предаде "24 часа".

28,6% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Във Враца - 20%, в Разград - 18%, в Перник - 16%, в Монтана - 17,5%, като в силистренските села - Овен, Поройно, Векил, Кожарево се създавало едва ли не впечатлението, че всички пенсии са инвалидни. В тези села 1/3 или 1/2 от пенсионерите са с инвалидни пенсии, обобщи Иван Гешев.

По време на проверката са свалени обяснения от около 200 души, стана ясно от думите на главния секретар Ивайло Иванов. В 70% от случаите хората изобщо не знаели от какво са болни, кога са били хоспитализирани, от колко души се състои комисията ТЕЛК.

Само за миналата година 1,7 млрд. са изплатени за инвалидни пенсии, съобщи Иван Гешев, като с тях вървят и всички останали безплатни услуги, които общо са 39.

В Силистра разследващите се натъкнали и на престъпна схема, според която посредници прибирали по 600 лв., за да уредят документите за инвалидна пенсия, без изобщо човекът да е стъпил пред ТЕЛК, като в дома на бивша кметица на силистренско село са открити документи, лични карти, които изобщо не трябвало да бъдат там. Все още обаче обвинени няма, тепърва престои това да се случи.

По данни, които съобщи шефът на НОИ Иван Иванов, най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени 1 566 000 000 лева като пенсии за общо заболяване, като за първите 9 месеца на 2018 година всяка четвърта пенсия е била поради общо заболяване. 60-70 % от хората, които получават инвалидни пенсии са под 65 години.

Имало и куриозен случай, при който жена с 98% слепота работи като шивачка.

Проверките продължават. Засега най-активно се работи в регионите, където са най-разпространени инвалидните пенсии, но те ще обхванат всички области в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвалидите са новата аристокрация - не работят а получават пари! Това трябва да спре - най лесния начин е да се въведе застраховка - ако не си се застраховал пари йок! Така ще се спре източването защото при частните фирми контрола на разходите ще е много по строг.
107
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми нали затова майките протестираха, щото парите за децата, изтичат по мними телкове,а иначе управниците успяха да настроят хората срещу тях.
106
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 3-4 години всичките имаше бум на астма в Долна баня и Самоков. Само в определени махали. С ТЕЛК решения, невписани в регистъра.
105
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо няма статия за Нестле сладоледи, който се изтегля от Бг като инвеститор?Защо няма статия за фирмите за тапицерията на БМВ, които се изтеглят от Бг като инвеститор?Защо не ни припомните кой източи пенсионните фондове? А НОИ кой източи? КТБ? Къде са европарите? Какви родни бизнеси развиха с тях? Какви раб. места откриха?Щом на ТЕЛК посягат, значи нещата са опрели до кокал.
104
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куриозен с шивачка " била сляпа". Да не излезе от тшя фалшиви ТЕЛК - ве и някои я прокурор, а съдя !
103
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 112 Отиди пред ТЕЛК-овите комисии и ще видиш,кои се редят на опашка и чакат за освидетелстване:Хора от малцинствата,хора във видимо цветущо здраве и на възраст поне с две-три десетилетия далеч от нормална пенсия,тук-таме някой инвалид с липсващи крайници или във видимо недобро здравословно състояние!Дано да греша,но струва ми се това е истината!
102
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До odpo 99имаш предвид аверчето на Бориссоф,с което "Бистришкия тигър от Банкя" риташе топката?..Ама това е стара "новина",драги!..Те отдавна не афишират "телковете" си..
101
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно като в клипчето покрай епидемията от глухота преди години:- Как се казваш?- Мария се казвам.- Ходиш ли на училище?- Да, ходя.- Взимаш ли пенсия?.- Да, взимам.- Защо?- Не чувам.
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103Калфин единствен направи реално за настоящите и за бъдещите пенсионери.Настоящите пенсионери,които се осигуряваха в ЧПФ уж доброволно,но задължително и трябваше да чакат да навършат 65 г. за да започнат да получават онова,което са внесли.А на бъдещите даде възможност да изберат,къде да продължат да внасят парите си -в НОИ или в ЧПФ!
99
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм убеден, че всички подгонени инвалиди са фалшиви. Ще се опитат да сплашат лекарите, за да не издават ТЕЛК-ове, дори когато това е необходимо. Държавата се опитва да прибере всякакви пари, до които може да се докопа - просто сега стигнаха до хората с телкове. Нямаме как да проверим това, което се изнася в медиите, а то може да е чиста пропаганда на власта. Медиите разпространяват версията, която им кажат. Истината може и да не е такава. Не вярвайте на всичко - скептицизмът е езика на разума
98
10
 
7
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Адмирации за Прокуратурата - ако се спре този теч ще се вдигнат Доходите на Българите .Да стискаме палци че ще има Осъдени Жени , Мъже , Лекари и Парите да се възстановят в в Бюджета .ГЕРБ ще дръпне преди Изборите .
97
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много общо написано, сякаш Валери Симеонов говори на едро.Дайте имената на тая бивша кметица дето урежда цяло село с фалшиви ТЕЛК-ве!Цялата статия като "Една жена каза, че имало там нещо".
96
3
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
А ще върнат ли кинтитте със задна дата? Съд нещо...
95
1
 
26
 
! Отговори
www преди 5 години
Я ПРОВЕРЕТЕ РОДИТЕЛИТЕ НА ВСИЧКИ МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ !!!!!!
94
1
 
22
 
! Отговори
силистренец преди 5 години
Там селата не са обезлюдени.Турците работят в кооперациите и частно.Ходят по чужбина и имат двойни пенсии.Възползват се,от дпс им казват какви са вратички те. Самото дпс си изучи доктори в Молдова и Украйна и сега те ги лекуват.Имат големи замъци и къще. Точат,защото винаги са били във властта.Умеят да занесат баклава и хоп работното място е тяхно.Има уща само от бсп и дпс.Съвместно си живеят и се поддържат.На село да взимаш по 3000,4,5,000 в кооперация не е зле.Само да те уредят.Другото мяст
93
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига щуротии! Хора с 98 % инвалидност са доста търсени за работа - за наблюдатели на изборите или за членове на изборни комисии например.
92
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калфин и Борисов обаче откраднаха пенсиите и осигуровките като вдигнаха пенсионната възраст и не може да се пенсионират.
91
9
 
15
 
! Отговори
Dancho преди 5 години
Вярно че има злоупотееби с ТЕЛК само дето проблемът не е в ТЕЛК а в корупцията. откъде накъде заради корупцията в ТЕЛК ще спират парите на реални инвалиди? Второ сметка държат крадливи политикани които крадат милиони от държавния бюджет безнаказано а държат сметка за далавери за стотина лева на месец на хора които са бедни и затова и стигат до такива варианти да увеличат семейния бюджет, Излиза че едрите крадци запушват каквото могат за да иам повече пари за тях да крадат.
90
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хората на Запад инвалид е трагедия, а в България го смятат за привилегия !
89
1
 
24
 
! Отговори
odpo преди 5 години
Вие нищо не знаете!! В България има инвалиди, с над 90% обездвижване - които всяка седмица играят футбол по няколко часа с приятели хахахахаха