Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева

Анализ показа: Близо 1/3 от всички пенсии в Силистра са инвалидни
Обновена: 21 яну 2019 18:05 | 21 яну 2019 16:00, Веселина Йорданова
196
Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева
Снимка: архив, Ройтерс

До 2500 лв. достига цената на фалшив ТЕЛК, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг.

Още по темата

Образувани са досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ по този начин, а проверките започнаха след нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

След едномесечен анализ вътрешното ведомство и прокуратурата са установили, че има области в страната, където процентът на инвалидни пенсии е изключително висок, предаде "24 часа".

28,6% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Във Враца - 20%, в Разград - 18%, в Перник - 16%, в Монтана - 17,5%, като в силистренските села - Овен, Поройно, Векил, Кожарево се създавало едва ли не впечатлението, че всички пенсии са инвалидни. В тези села 1/3 или 1/2 от пенсионерите са с инвалидни пенсии, обобщи Иван Гешев.

По време на проверката са свалени обяснения от около 200 души, стана ясно от думите на главния секретар Ивайло Иванов. В 70% от случаите хората изобщо не знаели от какво са болни, кога са били хоспитализирани, от колко души се състои комисията ТЕЛК.

Само за миналата година 1,7 млрд. са изплатени за инвалидни пенсии, съобщи Иван Гешев, като с тях вървят и всички останали безплатни услуги, които общо са 39.

В Силистра разследващите се натъкнали и на престъпна схема, според която посредници прибирали по 600 лв., за да уредят документите за инвалидна пенсия, без изобщо човекът да е стъпил пред ТЕЛК, като в дома на бивша кметица на силистренско село са открити документи, лични карти, които изобщо не трябвало да бъдат там. Все още обаче обвинени няма, тепърва престои това да се случи.

По данни, които съобщи шефът на НОИ Иван Иванов, най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени 1 566 000 000 лева като пенсии за общо заболяване, като за първите 9 месеца на 2018 година всяка четвърта пенсия е била поради общо заболяване. 60-70 % от хората, които получават инвалидни пенсии са под 65 години.

Имало и куриозен случай, при който жена с 98% слепота работи като шивачка.

Проверките продължават. Засега най-активно се работи в регионите, където са най-разпространени инвалидните пенсии, но те ще обхванат всички области в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
със сигурност има много злоупотреби..Но какво,ние сме "българи"!..Обаче:-От ден на ден инвалидите в Бг ще се увеличават!..Реални инвалиди..Просто съм потресен от това,което виждам по улиците:-Куцащи,с бастуни,с патерици,едва влачещи краката си,дебели,кривещи се,подгърбени,отвратително "облечени" основно в черни парцали същества...Нацията ни не само е много,много болна,но и упорито върви към "епитафията" си..Всеки ден пишат за отровния въздух и "храните"-ментета!..И какво?!
87
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-накрая. Миналата година хванаха един който се води сляп, да кара пил и да има книжка!
86
4
 
28
 
! Отговори
силистренец преди 5 години
Дулово като община а сегашният кмет от Герб Найденов има кабинет в Дуловската болница.Повечето болни от нервни болести.Много нервни тез от дпс.Зако не кажат че и те са вътре и те точат
85
2
 
29
 
! Отговори
Марин преди 5 години
Да подгонят и хората, които са им дали ТЕЛК
84
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До89Каквото и да говорим, *** си е дребен тарикат. Цял живот- заплата под масата. За какво да плащал данъци?!--като си тръгнал да говориш за "данъци", да беше погледнал най-данъчната държава в света- швеция.там има много голям Данък Печалба, освен че има прогресивен ДОД!кога ще се разделиш ти и арменският поп с 50% от печалбичката с и, получена на гърба на тези,за които твърдиш, че "шмекерували" и "мързелували"! да твърдиш че този, който ти изкарва хляба "мързелува" е нагло безочие!
83
18
 
9
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
Андрешковци с "увреждания", кога най- сетне ще се хванете за работа ?Миналата година цяло лято скитахте по Гърция, Турция, Дубай. До "Никулден" протесирахте. От "Коледа" до "Бабинден" празнувхте. За сеир организирахте погром над ромската махала заради битов инцидент.Сега плуете и се изкарвате сакати и нефелни.Обърнахте ТЕЛК'овете на бюро за издаване на свидетелства за "активен борец", за да ползвате привилегии и добавки.Та питам, да пращам ли пари или да ги занеса лятото...ама друг път ?
82
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим на практика какво ще стане.Празни приказки слушаме от години.
81
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да говорим, *** си е дребен тарикат. Цял живот- заплата под масата. За какво да плащал данъци?! Ежегодно сумарно потъват милиарди, той *** всяка минута, но после лошите политици крадяли. Що за наглост, що за лицемерие?! ТЕЛК-овете ги знаем всички как се взимат. Мързеливи бeздарници тичат да се редят, сакън да не пропуснат да взимат помощи за сметка на наистина нуждаещите се. И не, не го правят само *** това, а много кореняци.
80
1
 
6
 
! Отговори
3 преди 5 години
Извода от 1 и 2 е крещящ- въпреки привидно "доброто" състояние на баМковата система, в нея цъка много голяма бомба със закъснител, което пък показва пълната неадекватност бг-лихварите или умишлен хазарт, и всичко това говори колко кух е бил целият т.н. "растеж" през 2005-2009 г, толкова кух, че ефектите от него още не приключили!
79
1
 
34
 
! Отговори
Ние вие те. преди 5 години
Ясеновец. Дянково. Исперих, Кубрат. И други села в Разградско... Всички трябва да се проверят... Най вече Ясеновец... там от малки до големи с пенсии.. Ама едва ли ще бутнат защото от тях зависи кой ще е на власт....
78
3
 
34
 
! Отговори
8 преди 5 години
Това което не ви казват е, че от гореизброените села всички са със 100% турско и/или ромско население - в Поройно, Вокил, Овен и Ножарево не живее и един етнически българин.
77
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 5 години
В България този показател е 7,3% от всички експозиции към нефинансови предприятия, а средното за ЕС е 6,3%. Делът на необслужваните кредити в този сектор също е висок 27,8% срещу 16,3% средно в ЕСЕто от къде търсят пари, за да избият хазарта на арменския поп - от вашето здраве!
76
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския народ го устройва бедността защото постоянно гласува за едни и същи ***-оти и лошото е че ги търпи вместо да ги измете.Ако това беше народ а не СТАДО ГЕРБ,БСП,ДПС и т.нар. патриоти отдавна да ги нямаше в парламента.Имигрирайте млади хора защото тази държава никога ама никога няма да се оправи с това просто население.Сори ама си е така,това е горчивата истина.
75
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
България има 2.5 пъти повече необслужвани кредити спрямо ЕС. Като тези Необслужваните кредити са предимно в строителството, и са 33,9% , докато средното за ЕС е 4,5%. Въпреки че делът на експозициите в този сектор е нисък, то тяхното качество е в критично състояние, което се отразява и на общото равнище на необслужваните кредити.
74
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Част от инвалидите (с ТЕЛК), не знаели от какво са болни!, какви документи са необходими за ТЕЛК!,къде са телк- ирани!. Най-фрапиращият случай е на жена с 93% ТЕЛК поради слепота, работи като...шивачка! От заловените мними инвалиди е станало ясно, че срещу сумата от 600 лв., получават решение на ТЕЛК, без дори да са посещавали комисия!Това какво значи? - че тези паpaзити КРАДЪТ от мойте и парите на всички други инвалиди!
73
2
 
22
 
! Отговори
Тукашен преди 5 години
Разбирам, че този който е написъл статията и управляващите току-що са научили това. А масово хората ако могат и има на кого да си платят - "получават" услугата ТЕЛК с положителен реюултат. Няма значение от кой етнос си. Така е и с българското граждаство и още други работи. Според интереса е
72
4
 
15
 
! Отговори
Пенсионер-инвалид преди 5 години
Няма по страшно от полуинформирани и полуграмотни хора,с претенции че знаят всичко и говорещи като последна инстанцция.Тук виждам точно такива ,които са далечот проблема с инвалидните пенсии ,но коментиращи гос убеждениеточе имат огромни експертни познания Рядко са смислените постове ,повечето са безумно и лаишко плямпане на голобради юнаци,политизиращи ,плюещи и обиждащи се взаимно.Няма Герб-мерб,БКП,ДПС,КДС и т.н.,проблема е отколе и не е партиен а ,,паричен"-даваш-получаваш.Това е хлапаци!!!
71
2
 
20
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Това племе няма спасениеКрадат му от пенсионните и здравни осигуровки.От детските на децата му.От майчинските и всички вкупом крещят-ТАКА ТРЯБВА.ВСИЧКО Е НАРЕД.
70
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава цирк, нищо няма нормално. Където бръкнеш и само кирливи ризи излизат.
69
2
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До ха-хаАми какви да са пенсийте като 2/3 от парите за пенсии се дърпат от мързеливи парчета които не искат да работят.Баницата е една и колкото повече дърпат от нея толкова ще са по малки парчетатаИмам приятел с 90% инвалидност.Не може да излезе отвкъщи и взема 200лв. заради всички тези измамници които смучат от парите МУ.