За 2018 г.: 10 000 сигнала за насилие над деца!

"Шамарената фабрика" - неприемлив метод за възпитание
16
За 2018 г.: 10 000 сигнала за насилие над деца!
Снимка: pixabay

"Националната стратегия за детето 2019-2030 г. е ориентирана към всички деца у нас и не се допуска деленето им на групи, какъвто е бил подходът в предходната. Търсим шанс за развитие на потенциала на всяко едно от тях, като се хармонизират усилията на здравните, социалните и образователните услуги за цялостна подкрепа на детето", обяснява пред "Монитор" председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

По думите и сред слабите страни в работата досега е липсата на единна информация като терминология и обмен на данни, които да обслужват всички институции, за да се разбере пълната картина и да се помогне по най-адекватния начин.

Още по темата

"Надявам се още в първата национална тригодишна програма да имаме възможност да изградим платформа, в която да се регистрират случаите на деца в риск – включително на деца, жертва на отчуждено родителство и на киберпрестъпления. Ново в стратегията е и повишаването на компетентностите на професионалистите, родителите, както и на детето в подготовката му за живота", уточни тя.

Лилова обясни още, че целта не е намеса във възпитателните методи на родителите, а повишаване знанията им за съвременните такива - добрата дума и доверителната връзка между тях.

"Страхувам се, че пътят от обикновеното шамаросване, което води до краткотрайно послушание, до поведението на тормоз и насаждане на страхове у детето, е твърде кратък".

"Ако преди 40-50 години се е допускало и учителят да налага телесни наказания, днес това е недопустимо. "Шамарената фабрика" е стар и неприемлив метод на възпитание. Но съм имала случаи, в които съм виждала болката в очите на деца, които са наранявани от родителите си и, повярвайте ми, това са били най-тежките моменти в работата ми", обясни още тя.

По думите ѝ да успокоиш такова дете е много трудно. "Всяко едно от тях обича родителите си и не е лесно да им обясниш, че не са искали да ги наранят, или че са го направили, за да ги поучат, или защото са били много уморени", посочи тя.

Лилова обяснява още, че през 2018 г. служителите, които отговарят за горещата телефонна линия, са приели 9814 обаждания. 585 от тях са били препратени към социалните. С най-голям дял са обажданията за неглижиране – неполагане на грижи или занемаряване, следвани от тези, които включват психическо и физическо насилие.

"Част от сигналите, които касаят психическо насилие, са следствие на домашно насилие, на което малчуганът е станало свидетел. На телефонната линия са се обаждали и родители с молба за съдействие за справяне с агресивно или проблемно поведение на дете, както и за настаняване на дете в резидентна услуга, след като е пребивавало в интерната", допълни тя.

През 2017 г. пък почти половината от случаите, по които са работили полицията и социалните, са били за физическо насилие, а 19% - сексуално. Обикновено насилието се случва вътре в семейството – 52%, като до посегателство по-често прибягват бащите. 302 деца от настанените в специализираните и образователните институции също са станали жертва на насилие. Повечето от тях са били на възраст между 12 и 16 г.

Преобладаващият вид насилие е психическото, следвано от пренебрегване на основните потребности на детето, физическото и сексуалното насилие.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
ivailo преди 2 месеца
10 000 сигнала за насилие над деца ????? Лилова намали малко бройката, че си смешна...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като бях дете (80-те) един съсед се прибра пиян и почна да налага жена си. За нещастие синовете му се събудили и станали. Той ги погна и тях, те успяха да избягат на паркинга пред блока и се завряха под коли за да не ги намери. Соцтруженикът обикаляше из паркинга с едно парче дърво и ги викаше да излязат. Хората проверяваха през прозорците какво става, но никой не се обади на милицията. Беше си нещо леко необичайно, но почти в границите на нормалното. Кварталът се водеше за добър.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не пише колко от тези сигнали са фалшиви. Откакто разни организации започнаха да се месят във възпитанието на децата, работата става все по-зле. Оставете родителите да възпитават децата си, защо им изземвате функцията на родител. Може би искате да възпитате поколение, което лесно се манипулира.
12
1
 
4
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Хора води се информационна война. ЕП каза да се приема Истанбулската Конвенция, сега изведнъж се започна всеки ден с новини за домашно насилие - предтекста, под който е написана джендърската конвенция! Не си мислете, че това е случайност! И преди са се случвали, но сега рязко станаха новини!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а когато бсп_то управляваше нямаше насилие над деца, съпруги и любовници......, нали другаре
10
0
 
3
 
! Отговори
69 преди 2 месеца
жените общи, децата държавна собственост...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още малко ще обявят децата за държамна собственост, а семеиствата като някакви бройлери ще раждат само за да бъдат взети от тях и да се дадат на компетентните иституции-- а те да ги оценят и да ги подготвят за бъдещите нужди на ,,обществото ,,
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще го шамаросвам колкото си искам,селинджъри
7
0
 
8
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
На принципа на час по лъжичка.
6
0
 
16
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
Пробутват ви Истанбулската конвенция.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С водопроводен ключ ли са ги изтезавали тези "деца"?
4
0
 
6
 
! Отговори
Фашистки-внук... преди 2 месеца
Будалкате-се,...
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако децата са единни, няма как да се допусне насилие сред тях.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия гаечни ключове и тоя водопроводния на картинката какво общо имат с темата ? Вие нещо май а съвсем...
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знаех, че неполагането на грижи и "неглежиране" се води насилие. Това сигурно е за да ви излензне стъкмистиката. Чисто по герберастки - напред с лъжите независимо за какво. Важното е да ни излиза.