Българин да се нарича... Но само ако знае български език!

МП предлага още: Да не се дава гражданство срещу инвестиции
Обновена: 22 яну 2019 18:22 | 22 яну 2019 17:00, Веселина Йорданова
69
Българин да се нарича... Но само ако знае български език!
Снимка: архив, БулФото

Да отпадне възможността за получаване на българско гражданство заради инвестиции, предлага Министерството на правосъдието.

Още по темата

Ведомството предлага още към кандидатите за гражданство на основание произход да има изискване да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Мерките в законопроекта предвиждат още затягане на контрола по придобиване на българско гражданство, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставянето му.

Промените ще бъдат обсъдени на 30 януари от Съвета за развитие към Министерския съвет и ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Анализ на работната група на министерството показал, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие чрез даване на гражданство.

В някои случаи на по-късен етап от производството е установено дори, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

За предприетите мерки за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби при предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Очаква се утре Европейската комисия да публикува доклад, в който предупреждава, че програмите в някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и да увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за гражданствос рещу инвестиции.


 

 


69
Още от Общество
Е-винетки вече има, решиха ли оставките в АПИ проблемите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
българин от македони преди 3 седмици
за всички православни хора от Македония, за да получат гражданство, ние сме българи по националност и народност
46
1
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 3 седмици
Какво са се хванали с гражданството? Ако не са талибани или престъпници да плащат и да им дават лични карти. То в ромските гета и в турските села никой не знае български, тръгнали да го изискват от чужденците.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Под български трябва да се разбира и македонски, бесарабски, банатски и шопски от западните покрайнини. Това ще изключи диаспората от Таврия и Крим, но ... щом са им прекалено много българите ...
44
6
 
6
 
! Отговори
Крайно време е преди 4 седмици
Да се премахне двойното гражданство. Всеки да си избере - българин ли е, турчин ли е, американец ли е и т.н. Така ще се реши и проблемът с екскурзиянтите по време на избори. Не е редно от хора, които не живеят тук от години да зависи структурирането на Парламента. В Германия няма двойно гражданство. Те по-глупави ли са? Но управляващите не искат, защото техните деца учат навън и вземат двойно гражданство. Народът никой не го пита по важните въпроси.
43
3
 
7
 
! Отговори
хиляди преди 4 седмици
хиляди турци имат българско гражданство без да знаят бъкел български използват ги само за гласуване други хиляди сега подават молби в министерство на правосъдието с искане да станат български граждани защото прадедите им се изселили от тука преди 70 години през 1950 година искаме спиране на раздаването на българско гражданство на турци колко войни трябва да водим за да се отървем от тези хора
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 6

Подготвят система която ще накара чужденците да плащат високи суми за курс по бг и след това ще им подскажат на изпита и така ще трупат пари от партията.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Минзухар

Канада е голяма държава.
Ние сме малка и ако въведем такова условие хората ще се откажат да идват в България.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 37

Те мормоните знаят български.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Според мен хората не са длъжни да ни знаят езика.
38
2
 
14
 
! Отговори
Мария преди 4 седмици
Изискването за владеене на езика трябва да е задължително. При последните избори, на опашката пред консулството в Истанбул, чакаме заедно с хиляди народ да гласувеме. Всички размятат в ръка български паспорти и лични карти и само тук таме някой поназнайва български.
37
2
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 седмици
изключено е хазната да се лиши от този тлъст, лесен и сладък приход...всички го правят...още повече бедна страна като БГ...
36
3
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 седмици
"Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за гражданствос рещу инвестиции."...глупости...всички страни от ЕС дават гражданство срещу инвестиции...само цената е различна...
35
2
 
6
 
! Отговори
Даскала преди 4 седмици
Само така, браво . А кога ще започнете да проверявате правописа в Интернет и да санкционирате ? ..... А в бюрата за социални помощи ? ........ А в избирателните секции по време на избори ?
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Естественно че, трябва да знаят Български! Какви Българи, ще са тогава! Задължитлно дасе въведът Изпити по Български език!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ZA VMRO NE E PROBLEM,PRODAVAHA PASPORTI,A SEGA I GRAGDANSTVO ...
32
3
 
9
 
! Отговори
Страхил преди 4 седмици
Е как ще се докаже знае ли Български ? Вероятно ще му се даде някакъв тест. На теста може да му бъде подсказано или пък чиновника подкупен. Също както ромите завършват 10 клас и вадят книжки. Човека е функционално и практически неграмотен, но вади документ за завършен 10 клас и положен шофьорски изпит. И така няма да стане работата. Най - доброто е човекът да докаже Българско самосъзнание или че трайно смята да живее тук.
31
0
 
5
 
! Отговори
OSMAN преди 4 седмици
До Сидни
STOYSI TAM
30
3
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 седмици
БЪЛГАРИТЕ НЕ СА КОМУНИСТИ, КОМУНИСТИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 31

Те са български граждани по рождение.
28
0
 
7
 
! Отговори
Минзухар преди 4 седмици
Канада, която е имигрантска държава, изисква да се живее в страната определено време и изпит на един от двата официални езика.

С влагане на инвестиции, можеше да се получи само разрешение за постоянно пребиваване, но и тази програма вече е прекратена.