Българин да се нарича... Но само ако знае български език!

МП предлага още: Да не се дава гражданство срещу инвестиции
Обновена: 22 яну 2019 18:22 | 22 яну 2019 17:00, Веселина Йорданова
69
Българин да се нарича... Но само ако знае български език!
Снимка: архив, БулФото

Да отпадне възможността за получаване на българско гражданство заради инвестиции, предлага Министерството на правосъдието.

Още по темата

Ведомството предлага още към кандидатите за гражданство на основание произход да има изискване да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Мерките в законопроекта предвиждат още затягане на контрола по придобиване на българско гражданство, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставянето му.

Промените ще бъдат обсъдени на 30 януари от Съвета за развитие към Министерския съвет и ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Анализ на работната група на министерството показал, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие чрез даване на гражданство.

В някои случаи на по-късен етап от производството е установено дори, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

За предприетите мерки за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби при предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Очаква се утре Европейската комисия да публикува доклад, в който предупреждава, че програмите в някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и да увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за гражданствос рещу инвестиции.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв му е тоз български? Никаква работа реално не му върши.
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много бг политици не знаят добре български.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще отпаднат децата на бг емигрантите в ЕС, Турция и САЩ, защото няма да издържат изпита по бг език и литература.
1
11
 
20
 
! Отговори
Сидни преди 5 години
Аз получих Австралийско гражданство едва след успешно положен изпит по език.В България как го дават? Два езика ли искат?Ромски и Български.Последният път, като се прибирах преобладаваше Римската реч.