Къде е НОИ? Да контролира повече ТЕЛК-овете!

Всеки случай на злоупотреба трябвало да бъде санкциониран
Обновена: 23 яну 2019 15:11 | 22 яну 2019 20:19, Камелия Цветанова
26

648 гледания   |  Още видео
Прокуратурата, "Икономическа полиция” и НОИ стартират мащабна акция в цялата страна срещу измамите с ТЕЛК. Разследват се стотици случаи на неправомерно отпускани инвалидни пенсии, които са ощетили държавата с десетки хиляди.
Още по темата
Акцията е започнала в районите с най-голям процент инвалидни пенсии – Силистра, Разград, Габрово, Враца, Монтана.

Зам.-социалният министър Султанка Петрова е сигурна, че НОИ трябва да упражнява още по-строг контрол над ТЕЛК-овете и болничните, защото проблемът в сферата съществува от години и е крайно време порочните практики да спрат.

"Най-добрите мерки, които трябва да се вземат, са електронната здравна карта, електронна рецепта, единна електронна система, която да свързва всички страни в здравеопазването. Това са нещата, които трябва да изпълним, за да има ефективност и контрол в сектора", категорична е Петрова в "Денят ON AIR".

Зам.-социалният министър е на мнение, че трябва всички съмнения, които сме имали през годините, да паднат точно чрез адекватни действия и мерки от страна на прокуратурата, МВР и другите институции.

По думите на бившия социален министър Иван Нейков има много служители, които ползват болничния си по предназначение, но има и много хора, които злоупотребяват.

"Съветвам работодателите да направят анализ, когато болничните се увеличат. Често едно джипи издава по 10-15 болнични на хора от една фирма. Контролът е едно от най-слабите места в системата. Ние искаме друг да плати сметката, но всъщност това е улица без изход", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той посъветва всички работодатели да имат свой доверен лекар, при когото да бъдат пращани съмнителните служители, които са си пуснали болнични. Така тези, които мамят, веднага ще бъдат хващани.

"Всеки случай на злоупотреба трябва да бъде строго санкциониран, за да се стреснат измамниците", добави бившият социален министър.


26
Още от Общество
Германия кани студентите ни за летен труд
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Режат болните, за да има за платените, това го знае всеки.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
бля-бля - бля
20
0
 
5
 
! Отговори
нека преди 3 седмици
проверката е за всички телкове и ще се хванете за главата- това е от години-да върнат парите или да работят за държавата. управляващите да потърсят отговорност и на лекарите , който са го направили.това е българия -пълна анархия
19
0
 
6
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 3 седмици
Султан ке а ти какво направи като от толкоз години какиното си все в социалната дейност?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми работата е там, че нищо не е "почнато". Само едни голи приказки. Как се доказва фалшиво решение на медицинска експертиза, освен с друга експертиза? Кой ще направи другата? Дума не обелват за това. Пак ще си останат с много шум за нищо.
17
3
 
4
 
! Отговори
До Светла преди 3 седмици
Нали трябва да се започне отнякъде, не убивайте добрите начинания с тотален негативизъм.
16
0
 
8
 
! Отговори
Светла преди 3 седмици
Много шум за нищо. Повече приказки и почти няма доказателства. Отдавна се говори за злоупотребите, но нищо не се прави за да накажат виновните.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И от кога полицията започна да разбира от медицински решения. По какъв критерий ще се определят кои са фалшиви и кои истински ТЕЛК.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само общи приказки и никакви действия.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НОИ ще направи ковчег, където ще вземе по двама политици, по двама пенсионери, по двама работодатели, и, разбира се, социално-сексуалната тройка на партньрите от Тристранката.
12
2
 
11
 
! Отговори
Петрова преди 3 седмици
Всички знаят за фалшивите телкове от години. Цели села са с телкове. Нима от НОИ не са знаели? Всеки които пипне базата данни с телковете, веднага може да засече всички тези нередностти в даването на телкове. Да се проверят изцяло документите на хора от селищата с повече телкове.
Не говорете, а действайте. Почвайте проверките с хора от други общини...
11
0
 
14
 
! Отговори
бай иван преди 3 седмици
Когато се увеличава възрастта за пенсиониране се случват такива неща.
10
0
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 седмици
Проблема е изключително лесно решим, стига да има желание.Просто трябва да се въведе принципа от едно време, на обучение в авиацията-Този който обучава, да не може да изпитва. С една дума-предлагат те за телк, а комисията, на случаен принцип на разпределение, и командирована поне от 100 км.
9
2
 
5
 
! Отговори
До 6 МНЕНИЕ преди 3 седмици
Преди в комисиите на ТЕЛК имаше представител на НОИ.
Също и НОИ може да обжалва процентите дадени от ТЕЛК когато се подава Експертното решение за пенсия.
8
0
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 седмици
В тази Връзка - Султанка трябва да се отстрани от ГЕРБ .
Иначе Социалистите имат Подготвени хора за тази Позиция .
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тая прилича на мачка бе!
6
2
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 седмици
Султанка Петрова е глупав човек , как може НОИ да конролира фалшиви инвалидни пенсии .
НОИ изплаща пари на база Държава .
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 1
Абе пиши на кирилица, бе като ще ми пишеш на български. Въобще не си правя труда да го чета независимо какво си казал. Не е проява на смелост или другост да не пишеш както трябва, а глупост.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
какво НОИ какви пет лева бе? какво правихме, какви ги бъркотим в момента. Сетила се Мара да се побара.Това с тези ТЕЛК -ове мина границата на идиотията.Бивши социални министри се разбуждат от хибернация и започват да мъдруват.А къде бяха, когато бяха действащи? Защо когато се прави опит една система да заработи по новому винаги се намира някой бивш който се опитва да размъти водата. Че в системата на ТЕЛК има корупция се знае отдавна.Но пак се избра точния момент само да се врещи. Писна ми
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И едните и другите вън срам за страната и Европа сте!