Кредити, ипотеки... Предпазлив ли е българинът?

Банкерът Левон Хампарцумян: Има повишено търсене на имоти
18

3388 гледания   |  Още видео

Експерти очакват Европейската централна банка да повишава лихвите на всяко шестмесечие с 0,25% , като това ще се отрази и на условията на банките, както по депозитите, така и по ипотечните кредити.

Купувачите, придобили жилище чрез ипотечен кредит, при всички положения при тях ще има промяна на вноските им.

Има ли бум на кредитите и ще скочат ли лихвите?

Според банкера Левон Хампарцумян българинът е доста пестелив по принцип и никога не взима кредит на ръба на възможностите.

"Кредитът в крайна сметка се погасява от бъдещите ви доходи. Българинът е благоразумен - за разлика от англосаксонците например. Човек трябва да е благоразумен, когато взима кредит. Винаги трябва да има буфер при екстремни ситуации, защото става всичко", твърди банкерът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му взетите ипотечни кредити растат, но условията са доста добри.

"В същото време няма големи опашки за имоти в страната, но пазарът е доста балансиран. Има повишено търсене, има доста проекти, които се изграждат сега, но това е на базата на 10-годишен застой. Ако има раздвижване, то това е в последните 3 години", сигурен е Хампарцумян.

Банкерът е на мнение, че последните кризи са направили банките доста по-предпазливи, но в следващите месеци не се очаква да има промяна на икономическия цикъл.
 


18
Още от Страната
Нападналият баба Иванка – на 39 г., има 7 деца и вече е... дядо
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това ли е днешната статия, с коята трябваше да втвърдят убеждението ни, че няма имотен балон и цените ще растат още? Добре, убедихте ме, но въпреки убеждението ми, с кредит или без, като гражданин с нормални доходи, не мога да си купя жилище. Но, че няма имотен балон ви вярвам, жилища повече от хората, но имотен балон -няма.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
голям лъжеш е този плешив мошенник!
не клиент, а ТИ си този, който трябва да преценява дали може да му отпуснеш "на границата" на риска, дали е "перспективен" да го доиш до безкрай или риска е прекалено голям! ТИ и никой друг! Престанете да ЛЪЖЕТЕ , че клиента "тегли", че клиента "взима" кредит! НЕ, не "тегли", и не "взима" ... а му "отпускат" или му "дават", въз основа да АНАЛИЗ и ПРЕЦЕНКА ОТ ВАША СТРАНА!
Като ти е грешна преценката или умишлено отиваш на хазартна игра - *** хурката накрая!
13
0
 
3
 
! Отговори
марко преди 3 седмици
Инж. Химика , който парцелира и разпродаде Слънчев бряг , сега се изявява като мастит банкер , вместо да е под ключ в софийския централен !?!?
12
8
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Никъде няма упрек, има похвала за пестеливостта на българите.

Българинът много по-дълго и в по-голяма степен е бил собствекик, отколкото руснака.

Руснакът винаги е бил роб и ***.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 2018 година България намаля със 70 хиляди човека. С кой акъл се надува имотния балон аз не мога да кажа. Но л.у.д.и хора винаги е имало. Нещо което струва 270 евро на квадрат да се продава по 1300 евро за квадрат. Безумие.
10
0
 
8
 
! Отговори
дядо Радой преди 3 седмици
Някои хора, на кадъра тук, преди четвърт век крачеха редом с ДрагалЪвския гърбат Ай дук!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За банкерите простата аритметика не е логична.Логично е две и две да прави пет.(2+2+% лихва=5}То затова всички ги обичат.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"...това е на базата на 10-годишен застой. Ако има раздвижване, то това е в последните 3 години", сигурен е Хампарцумян.

А 10 годишен застой имаше, заради балониерата, която се спука. 3 годишното "раздвижване" е поредната балониера и после пак ще има една петилетка застой. Какво да се прави, докато има офсе ще има и строежи.
7
6
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Проссията е в много по-трагично демографско положение, при това жилищата им са ДВА ПЪТИ по-скъпи и лихвите при тях са 3-4 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ.

А заплатите им са по-ниски.

И имат ОСЕМ МЕСЕЦА ЗИМА.


А а си ходя без шапка и с навити ръкави.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да има някакъв като че ли упрек във въздуха по отношение на предпазвливостта на Българина но всичко си има няколко страни. Заради тая консервативност и липса на агресивни инвестиции и пробване на нови неща, вмсто това стискане на жетони цял живот и купуване на великите апартаменти където човек мишкува докато народи деца за да помишкуват и те полу-сиромашката ами.. сещате те се колко добре работи това в модерния свят. оцеляването ако го смятате за велик успех - добре ама отделно от това е живота
5
0
 
30
 
! Отговори
Стефанов преди 3 седмици
Този НЕ е банкер! Не заблуждавайте хората. Инжинер е. И заема сегашната си длъжност като отблагодаряване за свършеното от него като шеф на Агенцията за приватизация. По негово време и с негово съдействие беше пробаден АК Балкан. Аз не му вярвам.
4
4
 
27
 
! Отговори
СС преди 3 седмици
Много ли ви е мъчно, че българинът е предпазлив, не се хвърля на кредити, а същевременно гледа да си купи жилище. Много ли ви е мъчно, а? Нека да ви е мъчно, та е, и така ще бъде!
3
3
 
49
 
! Отговори
Danniboy преди 3 седмици
За какво раздвижване и повишено търсене говори господина и кого заблуждава? България е в трагично демографско положение, като сега 20 годипните се броят на пръсти, раждат бразилците, а и няма наплив от желаещи чужденци да се развиват на територията. Ако можеше да се говори за имотен пазар в България, той беше в София. Но вече провинцията няма ресурс. Областни градове приличат на опустели села с десетина пенсинера по пейките в центъра. Хайде малко сурова реалност.
2
14
 
16
 
! Отговори
+ преди 3 седмици
Българина е като цяло недоволен субект,той рИве против комунизма,а комунизма му даде да има жилище и да няма нужда на всяка цена да си купи имот да живее,та затова и е предпазливо човече.
1
2
 
32
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 3 седмици
и какъв точно е този банкер? като знае толкоз много, що не опази КТБ? или и той е в списъка в тетрадката на Цецо?