Осигуровки, болнични... 12 искания от работодателите. А заплатите?

Бизнесът обещава да вдигне доходите, за да компеснира 50-50 осигуровки
23 яну 2019 11:00,
237

Бизнесът настоява осигурителната тежест да бъде разделена по равно между работодатели и служители. Те настояват 2019 г. да бъде последната, в която първите три дни болничен да се плащат от работодателите.

Досега работодателят поемаше 60% от осигурителната тежест, а работникът 40%. Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват. Напротив, бизнесът обещава по-високи заплати, с които да се компенсира въпросната разлика.

Фирмите са решени да поискат от управляващите поправки в Кодекса на труда, в които да се въведе нов тип договор.

"Работодателите имат 12 искания – все в посока облекчаване на бизнеса. Прави са. Те искат да спрат да плащат 3 дни от болничните. Осигуровките са резултат от последната пенсионна реформа. Тя не се проведе както трябваше, защото още на следващата година почнаха да се намаляват осигуровките. Минималната заплата няма да се намали, но няма и да се увеличи с новите искания на работодателите. Разходите за труд зависят от наличната технология и дигитализация. Колкото по-нова е технологията, толкова повече намаляват разходите", посочи финансистът Мика Зайкова в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев уточни, че предприемачите плащат всичко – и заплати, и осигуровки.

"Друг въпрос е кой как ги дели. Дори съм склонен предприемачите да плащат 100% от осигуровките, за да се знае, че те ги плащат. Осигуровките намаляват, но приходите от тях растат. Осигуровката е данък върху труда. Работниците гледат чисто накрая на месеца колко взимат", подчерта той.

"Трябва да се борим за намаляване на социалната осигуровка, сиреч данък върху труда. Истинските проблеми са фалшивите ТЕЛК-ове", добави още Каролев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо Работник 153. Колега на това му се вика не капитализъм, а комунизъм !Колега, така е на запад при капитализма, значи капитализма е комунизъм!
127
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работник 153. Колега на това му се вика не капитализъм, а комунизъм ! Ако всички взимат еднакви заплати, като едните плащат 10 % данък, а другите от 50 % нагоре как ще накараш някой да работи висококвалифицирана работа ? Или с други думи ти ще продаваш баници аз ще управлявам хора и ще нося отговорност, но ще взимаме еднакви заплати. Каква ми е файдата да уча и да се развивам, за да пълна твоята гуша ?
126
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател"заминавайте в Европа на европейски заплати" - Същото важи и за Вас , отивайте в Европа, да си въртите бизнеса , а тука ще си намерим работодатели , които искат да работят, по правилата и да заплащат труда на работниците си подобаващо.
125
23
 
11
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Работодател"Иначе е моята фирма плащам български заплати и който не работи го уволнявам, инямам никакво намерение да плащам европейски,......." - Естествено , че няма да имаш, каквото и да било намерение, да плащаш европейски заплати , докато има балъци ,да ти работят за жълти стотинки , но се надявам , че и те ,скоро ще се усетят.Ами усещайте се и не работете за български заплати, защо сте балъци и работите на жълти стотинки, напускайте и заминавайте в Европа на европейски заплати.
124
0
 
28
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
"Бизнесът" някакво конкретно юридическо лице ли е, или просто някой си прокарва вратички и облекчения с обещания на общо основание и чужда сметка?
123
4
 
27
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Бизнеса иска да прави печалби и никога няма да вдигне заплатите,не трянва да чакаме а трябва да вземем нещата в свои ръце и да си решим проблемите сами. Трябва да се въведе прогресивен данък и от работниците с по високи заплати да се взима и да се преразпределя на тези с ниски заплати за да има уравновиловка както е на Запад при капитализма. Уравновиловка на всички заплати на 1200-1500 лева и така се живее добре, трябва да изберем политици които да въведат прогресивен данък.
122
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател"Иначе е моята фирма плащам български заплати и който не работи го уволнявам, и нямам никакво намерение да плащам европейски,......." - Естествено , че няма да имаш, каквото и да било намерение, да плащаш европейски заплати , докато има балъци ,да ти работят за жълти стотинки , но се надявам , че и те ,скоро ще се усетят.
121
0
 
28
 
! Отговори
! преди 5 години
До 144 Работник,абе пич, то няма фирми в България с такива печалби бре ))) всичко се крие счетоводно и се докарват на по 1000 лв печалба на година, да се плати 100 лв. данък за година. Свали розовите очила.
120
0
 
6
 
! Отговори
ВЕЦ преди 5 години
До Анонимен.. И после да дойдем на работа при теб бащице, със стартова заплата 3001 лв. може би? Блазе ни!Как ти е главата днес? Пи ли хапчетата?
119
0
 
40
 
! Отговори
А така мачкайте преди 5 години
Мачкайте го тоя народ щом се примирява с тия олигарси и политици, станали богати за един ден с приватизации, за стотинки и продажаба на машините от заводите за милиарди. Заплатите са ни като на африканци, а правата, като на кубинци. Е нема такава държава.
118
0
 
7
 
! Отговори
Википедия преди 5 години
До ВикипедияРадосвет Радев е председател на Българската стопанска камара и е направил това предложение.
117
8
 
14
 
! Отговори
Тарикат преди 5 години
Не знам дали за 20 години здраво бачкане имам и месец трудов стаж. До 15 работника съм имал /дограми поставяхме/. Винаги коректно - момчета, няма фирма, няма осигуровки, парите на ръка, ако искате. Нито един не е отказал. Та, от спестените осигуровки си имам там едни търговски помещения. Рентата ми е 1200 евра. Ако искам, мога да се пенсионирам още довечера. Не е кой знае какво, но пък на 40 кой се пенсионира с 2400 кинта?
116
20
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименА защо не обратното , работодателя да плаща европейска заплата , а когато работника се скатава и не си върши работа просто го освобождава .А защо не, съгласен съм. Направи си фирма и плащай европейски заплати, а когато работникът се скатава и не си върши работа просто го освобождавай. Напълно съм съгласен с теб. Иначе е моята фирма плащам български заплати и който не работи го уволнявам, и нямам никакво намерение да плащам европейски, пък ти прави каквото искаш в твойта фирма.
115
1
 
27
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Да се въведе прогресивен корпоративен данък - фирми с печалби:от 50 хил до 100 ил - 20%, от 100хил до 300хил - 30%, от 300хил до 500 хил - 40%, над 500 хил печалба фирмите да плащат вече 50% данък. Защо само за работещите да се въвежда прогресивен данък и да взимат от тези с по високи заплати за да дават на ниско платените? Нека и за фирмите го направят така! На какво основание бизнеса е по-привилегирован? (става дума на Запад, но и тук искат да го направят прогресивен данък за работника)
114
2
 
22
 
! Отговори
Википедия преди 5 години
Какво друго очаквате от Радосвет Крумов Радев? - това, което му е угодно. Вижте кой е той! През 1988 г. става агент на шесто управление на Държавна сигурност. Досието му е унищожено в самото начало на 1990 г. (натежало от мръсотия?). Член е на Български бизнес клуб "Възраждане" затворен елитарен кръг от бизнесмени, притежаващи най - значимите предприятия в България и влияещи активно върху политическия живот в страната. Основател на най - големия приватизационен фонд Доверие и фонд Албена инвест.
113
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като не искате да сте роби напуснете работа и започнете другаде работа за 3 хил лева заплати, какво мрънкате, какви роби сте, винаги можете да подадете заявление за напускане.
112
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до пецатаПрогресивният данък е за работниците, не за работодателите. За работодателите по цял свят е плосък и нисък.
111
1
 
20
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Изпълнете им условията на тея изедници обаче върнете прогресивния данък на 50хил печалба 20% облагане , то е ясно че за работника никой няма да направи подобрения защото нямаме кой да ни защитава всички са обединени срещу обикновения работник/роб да го бръснат навсякъде , ама поне и държавата да напълни хазната от тея мафиоти
110
0
 
44
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
"Владимир Каролев уточни, че предприемачите плащат всичко и заплати, и осигуровки."Това е велика глупост. Истината е, че работниците плащат всичко с труда си, но капиталистът работодател заграбва труда на работника си, след което заделя малка част за заплати и осигуровки и казва: ето аз плащам всичко! После отива да си купи поредната нова кола.
109
25
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Минималната заплата в България трябва да е 200 лв