Осигуровки, болнични... 12 искания от работодателите. А заплатите?

Бизнесът обещава да вдигне доходите, за да компеснира 50-50 осигуровки
23 яну 2019 11:00,
237

Бизнесът настоява осигурителната тежест да бъде разделена по равно между работодатели и служители. Те настояват 2019 г. да бъде последната, в която първите три дни болничен да се плащат от работодателите.

Досега работодателят поемаше 60% от осигурителната тежест, а работникът 40%. Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват. Напротив, бизнесът обещава по-високи заплати, с които да се компенсира въпросната разлика.

Фирмите са решени да поискат от управляващите поправки в Кодекса на труда, в които да се въведе нов тип договор.

"Работодателите имат 12 искания – все в посока облекчаване на бизнеса. Прави са. Те искат да спрат да плащат 3 дни от болничните. Осигуровките са резултат от последната пенсионна реформа. Тя не се проведе както трябваше, защото още на следващата година почнаха да се намаляват осигуровките. Минималната заплата няма да се намали, но няма и да се увеличи с новите искания на работодателите. Разходите за труд зависят от наличната технология и дигитализация. Колкото по-нова е технологията, толкова повече намаляват разходите", посочи финансистът Мика Зайкова в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев уточни, че предприемачите плащат всичко – и заплати, и осигуровки.

"Друг въпрос е кой как ги дели. Дори съм склонен предприемачите да плащат 100% от осигуровките, за да се знае, че те ги плащат. Осигуровките намаляват, но приходите от тях растат. Осигуровката е данък върху труда. Работниците гледат чисто накрая на месеца колко взимат", подчерта той.

"Трябва да се борим за намаляване на социалната осигуровка, сиреч данък върху труда. Истинските проблеми са фалшивите ТЕЛК-ове", добави още Каролев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
8
 
! Отговори
Работещ преди 5 години
То е ясно, че бизнеса няма да вдигне заплатите щом има работна ръка на пазара, но трябва да се направи така, че от работниците с по-големи заплати да се взима и да се преразпределя и дава не тези с по-ниски заплати за да има уравлновиловка, ниско-платените да получат малко от парите на високо платените. Така е на Запад при капитализма, казва се прогресивен данък, трябва и тук да се въведе прогресивен данък, иначе ако се чака на работодателите да вдигнат доходите никога няма да ги вдигнат.
87
1
 
23
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Мисля , че работодателите стават все по-нагли и по-нагли, след като имат плосък данък, сега да не могат да поемат малко повече от болничните на работниците си е гьонсуратлък!Агент Рон Грейди!ЦРУ!!!
86
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БравоБеДокато чакаш някой друг да те отглежда, болен или здрав няма значение, ще живееш в мизерия. Изхода от мизерията е само един запретваш ръкави, учиш, работиш, растеш, развиваш се и т.н., с наивно-глупавото мърморене как бизнеса, държавата, зелените човечета и т.н. са ти длъжни с нещо, толкова, огризки и подаяния.
85
3
 
16
 
! Отговори
Кашкавала преди 5 години
Връщам се от ЮАР през Дубай и Турция...Да тичат срещу нас не може да ги стигнем! В самолета пълно с китайски туристи.
84
2
 
11
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ако има още 30 работодателя като Баневи и Арабаджиеви в България, и икономиката е фалирала!!!Ще набарате и болнични и осигуровки и заплати!!!Агент Никалъс Хейндж!ЦРУ!!!
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато в определени групи от обществото ни битува мнението, че с мързел и простотия може и трябва да се забогатява, мизерията е ще неизменна част от техния живот. Някой да ми даде пари, някой да измисли, как аз да съм добре, някой да ми налее акъл в кухата кратуна и т.н. глупости които трябва да се изтрият от съзнанието на българина, за да можем всички да живеем добре в България.
82
2
 
22
 
! Отговори
БравоБе преди 5 години
До Анонимен 95Да не дава господ да имаш инвалид в къщи за който трябва да се грижиш! ***!Много ясно, че бизнеса не иска да плаща нищо, а само ламти. Криворазбрания БГ мутренски бизнес знае как се *** и укриват данъци, а и манипулират законите според техните прищевки. Хората кучета ги яли, ако може и без пари да им работят.
81
1
 
17
 
! Отговори
Милица преди 5 години
До скоро в ТВ Фантастико, ТД имаше графа:Права и задължения. Работника се задължава... Работника се задължава... Работника се задължава... Права нямаше!
80
5
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Каквито са работодателите, такива са и работниците, защото те са отражение на всекидневната работа и труд , който полагат в техните предприятия!!!Или с една дума казано, всички са дребни селски тарикати!Не могат да седнат заедно и да решат, как така да направят, че да имат по-голямо производсвто и печалба, защото парите и на работодателя и на работниците, и на производството няма, откъде другаде да дойде, освен от реализация на стоки и услуги!В един казан са всички!Агент Кимбърли Уотсън!ЦРУ!
79
0
 
28
 
! Отговори
До N 7 преди 5 години
Ами като ти е много 60% осигуровки Спри си бизнеса бе. Защо продължаваш да работиш !
78
1
 
21
 
! Отговори
да живее корупцията преди 5 години
България затъна тотално в блатото на мизерията с 30% по бедна от предпоследната държава Румъния!
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години при започване на работа се договарят чисти пари.искаш 1000 чисто, какво е нагоре се смята в обратен ред.та, ако работодателят плаща 60 а работника 40% то пак са 100% и се прибавя към брутотоАко са 50/50 пак е същото.Какво значение има във фиша какво пише като накрая взимаш договорената сума?а сега да се върнем към другите, които назначават на бруто, за да изглежда "голяма" заплата 1200лв, и сега искат допълнително да ти смъкнат още от теб.
76
1
 
24
 
! Отговори
НЕ РАБОТОДАТЕЛИ... преди 5 години
а рободатели, които са най-обикновени нагли крадци и перачи на пари! Спрете да обслужвате тази извратена във всяка една сфера на живота каста!!!
75
0
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Заплатите и сега са вдигнати, ама на НАШИТЕ хора.Останалите, нали знаете приказката за бедния и богатия ?!
74
6
 
3
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До стига ИТ! 57Лошо ли е ,че повечето в ИТ-то работят за чужди компании?В крайна сметка това значи ,че внасяме (много) пари отвън директно в българската икономика.
73
7
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Най-голямото нещастие за българската икономика беше, че работодателите и българския елит нямаха познание и опит, как да научат работника да работи качествено и ефективно!Това едно на ръка, и другото е, че когато нямаш качествен продукт на добра цена, ти не можеш да се конкурираш на пазарите!!!Това е трагедията, и се стига до едно селско ниво, където се цакат за стотинки работодател и работник!Животът е жесток!!!Агент Уйдроу Кларксън!ЦРУ!!!
72
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 90"И защо всяко правителство е съгласно с тях?" - Защото целия бизнес модел е протекционистки , бизнеса в БГ не може да съществува без политически протекции и затова всеки външен бизнес бива смазван и не оцелява. Това е истината и за това правителството прислужва на бизнеса и не го вълнуват обикновенните хора.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинския проблем е в раздутата социална система, за това че едни хора получават пари срещу нищо, защото били "инвалиди", проблема е че политиците се заиграват с размера на пенсиите, за да печелят подкрепа, проблема е че този модел не работи, в него няма икономическа логика, тоест той е обрачен на фалит, което пък ще доведе до много тежки последици за цялото общество. Държавата трябва да излезе поетапно, от пенсионната и здравна система, тя няма място там!
70
0
 
34
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват." Ей това ако не е цинизъм- здраве му кажи. "Бизнесът" не иска да плаща осигуровки, не иска да плаща болнични и не иска да плаща майчинство. "Бизнесът" не плаща данъци и не плаща заплати. Това господа "бизнесмени" не е икономика.
69
3
 
28
 
! Отговори
22222 преди 5 години
Искат само да лапат без да дават. Дано фалират всички нагли работодатели!