При 1 от 3500 болни от грип – фатални усложнения

В половината страна е обявена грипна епидемия
23 яну 2019 08:00,
10
При 1 от 3500 болни от грип – фатални усложнения
Снимка: pixabay

Само за ден заразата е потвърдена в 2/3 от изследваните проби - това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория инфлуенца е доказана и при 4-ма починали. Циркулират също парагрипни вируси и аденовируси - откриват ги при деца под 5 години.

Още по темата

При повечето хора грипът минава за 5-10 дни с оставане вкъщи на легло, много течности и “обикновени” лекарства за сваляне на температурата и обезболяващи. При 1 от петима, пипнали грип, може да протича по-тежко. А в редки случаи се стига до критично състояние от усложнения.

Обикновено това става, когато вирусното заболяване се надгради с бактериална инфекция. Знак за неблагоприятния ход е задържането на високата температура и влошаването на общото състояние след 4-5-ия ден от първите оплаквания. Такива чести прояви са променена кашлица, кървави храчки, задух, побледняване на кожата или синкав тен, синеещи устни, задълбочаваща се отпадналост или неврологични симптоми, които са съмнителни за възпаление на мозъка.

Но голямото коварство на грипа е, че в изключителни случаи дебютира направо като застрашаващо живота състояние.

"Средно един от 3000-3500 болни от грип развива светкавично още в първите часове тежка пневмония с риск за дихателна недостатъчност. А средно 1 от 10 000 прави критично неврологично усложнение с дезориентация и загуба на съзнание от възпаление на мозъка. Най-тежкият енцефалит е грипният - сериозно, но сравнително рядко усложнение", обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

"Острите прояви на грипния вирус се дължат на имунна реакция на организма и се развиват много бързо. Грипната вирусна пневмония може да бъде и хеморагична - с гнойни храчки и кръв. Грипният вирус се размножава само в епитела на белия дроб и го унищожава, а евентуална реакция на мозъка или в други органи е свързана с имунната реакция", уточни той.

В момента има хора и с дихателна недостатъчност, и със засягане на централната нервна система, обясни професорът. Той първи научава актуалните данни за доказаните вируси в проби, изпратени от болни от цялата страна - Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания е част от НЦЗПБ.

Според последните резултати страната вече е във фаза на силно разпространение на грип. Основание за преценката е, че само за един ден две трети от изследваните изпратени от болници секрети от носове и гърла на болни деца и възрастни са положителни.

Доминират вирусите от тип А, като пандемичният, свински грип A(H1N1) вече се открива 2 пъти по-често от A(H3N2).

Човек не може сам да прецени кой вид го е съборил и при обичаен ход на заболяването не е нужно. Установяването на точния причинител е от значение за готовността на болниците да реагират със свободни легла, лекарства и кислородни апарати при усложнения.

В България няма данни при колко души грипът е довел директно или косвено до смърт, пише в. "24 часа".

Не всяко съмнение при тежко болен се проверява лабораторно, а в актовете често се записва прекият повод, а не причината за фаталния край - спирането на сърцето. Това подхранва теорията, че с грипа до голяма степен е свързана увеличаващата се с около 7000 души месечно смъртност през зимата.

"Към момента в националната референтна лаборатория пандемичният грип е доказан при четирима починали", каза директорът на НЦЗПБ.

Грипът ви повали ви? Моля, останете си вкъщи!

Здравите - мийте се, пипайте дръжки и бутони през салфетка, ползвайте мокри кърпички.

Тези, които се смятат за незаменими и продължават болни да ходят на работа, поне да не кашлят срещу хората в транспорта и офиса, а да го правят в ръкава си.

Ако се разболеете със симптоми на грип, в повечето случаи е достатъчно да останете вкъщи и да избягвате контакт с други хора, за да им спестите заразяване.

Ако обаче имате симптоми на грип и сте изложени на висок риск от грипни усложнения или се чувствате много зле, свържете се с вашия лекар - може да препоръча веднага да започнете антивирусна терапия. Ако има още някой, който не е чул: антибиотиците са безполезни - нямат никакъв ефект върху вируса и изобщо при кой да е вирус. Те влизат като тежка артилерия при бактериални усложнения.

Хората с най-голям риск от усложнения за грип са:

- Деца до 2 години.

- Възрастни над 65.

- Хора с отслабена имунна система и хронични заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечни проблеми, диабет, тежко затлъстяване.

11 българи починаха в разгара на грипната епидемия, предстои окончателното доказване на причините за смъртта на всеки от тях.

Жертвите в Бургас са 4. Единият е мъж на 39 г. от Поморие, останалите трима са възрастни хора с хронични заболявания.

"Двустранната вирусна пневмония се е развива мълниеносно. За съжаление, в такива случаи нищо не може да се направи", каза Веселка Мончева, директор в РЗИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
futurehealth преди 5 години
Тази година има повече усложнения!
4
0
 
3
 
! Отговори
цецко преди 5 години
До АнонименКато тази година такова агресивно пръскане не е имало, имам чувството че вечене сме пръскани само за парички, а директно за онзи свят
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
42 не е стар но никой не казва какво му е общото здравословно състояние. Не всички хора имат една и съща имунна система. Не се знае също колко време с ее самолекувал и в какво положение е бил когато е потърсил реално помощ.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така останалите трима са възрастни хора?Единият бил на 42 год. Това "възрастни хора" ли е?
1
0
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Естествено, нали трябва бялата фармацевтична мафия да печели....