Страната ни - зарината с боклуци. А решение?

Примерът и обществената нетърпимост - най-бърз изход от проблема
23 яну 2019 20:55, Джесика Вълчева
21

1927 гледания   |  Още видео

Няма град в България, който да няма проблем с отпадъците всеки мвесец Ежедневно чумаче за запалени сметища, а боклуците сякаш са навсякъде около нас - изкъртени кофи, обърнати контейнери.

В същото време сякаш не е ясно как общините се справят с проблема и оползотворяват бюджета си, за да подобрят градската среда. Велико Търново решава да пребори мръсотията около паметниците, като създаде подземни контейнери за смет. В новия бюджет на общината вече са заложени средства, като първоначално броят им ще бъде 10.

Търновци приветстват идеята, макар и все още решение на проблема със сметоизвозването в някои квартали да няма.

Ще вземе ли пример от стария град и София - коментар на Иван Велков и Тодор Лилков в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Такова решение е по-скъпо, но е в пъти по-ефективно. Лошото е, че тези подземни контейнери имат и противници в столичния общински съвет”, коментира Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет.

По думите му причината за това е, че хората не са съгласни да има мащабен строителен процес на място.

Според Тодор Лилков проблемът с чистотата е във всички големи градове и хората подават сигнали за това. Най-бързият и мощен инструмент срещу многото боклук според Иван Велков е обществената нетърпимост, която ще реши проблема много по-бързо.

“Гражданското общество е това, което трябва да направи забележка. Ако искаме да живеем в по-добра среда, нека сме примера”, призова Тодор Лилков от платформата "Гражданите".

Освен многото боклук големите, а и малките градове в страната са изправени пред друго предизвикателство. Проблемите с мръсния въздух в столицата изглеждат сякаш нерешими. Оказва се, обаче, пред последните дни нивото на фини прахови частици е изключително завишено и в други части на страната.

Скорошни данни на показателя на Европейската комисия показват, че високо замърсяване на въздуха е имало в 9 града в страната, а положението в Благоевград е било най-сериозно. Очаквано, столицата също се нарежда на едно от първите места по завишени нива на фини прахови частици.

По този повод омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия за проблемите с въздуха, който дишаме, поводът са постъпилите жалби на хора от цялата страна.


21
Още от Страната
Всеки ден: Поне трима пенсионери стават жертва на грабеж!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
11
 
! Отговори
Стотици хиляди преди 4 седмици
здрави индивиди на възраст 16-65 г. нито работят, нито ходят на училище, но получават помощи под различни форми. Ако имаме власти на място, страната ни ще грее от чистота!
Само че преди близо 60 г. някой някъде е решил да направи от хубавата ни държава развъдник на чуждоетнични с битова култура, твърде различна от нашата. И оттогава ги поощряват да се плодят, да мързелуват и да чакат на готово. Не им ли дадеш наготово, грабят насила.
Крайно време е насила да ги накараме да поработят!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
При това червени а Решението е само едно да се извозят в североизточното сметище ...иначе трябва да ги горим
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всичко е възпитание и съзнание, тук няма оправя. В западните държави най-скъпото нещо е да си хвърлиш боклука.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
При това червен ...на позитано 20 най големите
4
2
 
5
 
! Отговори
Решението?! преди 4 седмици
Всички го знаем! Жесток,почти садистичен държавен строй! Но няма да стане,сега е времето на богатите пед дали..Древният Рим на смъртното си ложе...
3
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Адреса на плика за смет гарантира разделно събиране, а с 1 млрд за сметосъбиране във големите градове може да се построят заводи за рециклиране. Полицията да не си чопли носа , а да налага глоби на замърсяващите. За съжаление нашето МВР е на светлинни години от това....тия тумбаци сами замърсяват и ги мързи да слязат от колите. Закон за фирмите да плащат данъците където замърсяват, а не в София или където е централата
2
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Забрана и тежки данъци за всички найлонови боклуци - торби и шишета. Найлоновата торба като стане 5 лв всеки ще си носи текстилна, а шишетата с напитки да са стъкло и амбалаж - по здравословно и чисто! Стига сте мислили как да спестите пари на големи компании като кока кола, вериги магазини и други. Контейнери без достъп отвън, задължително разделно събиране! Това ще става посредством пликове за смет , раздавани безплатно с адреса както в останалия свят. Нищо от това не се прави тук.
1
4
 
13
 
! Отговори
Ами свиквайте бе... преди 4 седмици
От първите сини митинги след 10-11-1989 си е все така...