Дебат: За и против финансирането на частните болници от НЗОК

Лекарите Мими Виткова и Методи Янков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 24 яну 2019 14:40 | 24 яну 2019 13:40, Анисия Иванова
18

Управителят на Здравната каса Дечо Дечев си навлече гнева на частните болници, след като лансира тезата, че те не трябва да се финансират с обществен ресурс, защото са създадени да печелят, а не да решават медицински проблеми.

Това предизвика възмущение сред частните заведения, чието национално сдружение излезе с декларация, с която попита дали д-р Дечев изразява мнението на министър-председателя, на министъра на здравеопазването и на депутатите от управляващите партии, които го избраха на поста.

Методи Янков от Сдружението на частните болници е на мнение, че те именно те са тези, които правят така, че да може здравеопазването да приеме всички пациенти, искащи да се лекуват.

"Въпросът е не кой харчи парите на НЗОК, а как ги харчи. Частните болници се строят на места, където има хора. В София на ден се регистрират 80 души допълнително. Частните болници покриват тези хора. Коя нова държавна болница е построена в столицата, за да покрие всички тези граждани", попита Янков в "България сутрин".

Той допълни, че голяма част от частните заведения биват притежавани от лекари и даде за приме, че в Холандия няма държавна болница, а страната е сред водещите в здравеопазването.

Бившият министър на здравеопазването Мими Виткова е категорична, че в момента българското здравеопазване се намира в катастрофална ситуация.

"Само в по-големите градове болниците са добре, в по-малките населени места няма къде да направиш профилактичен преглед. Не трябва да се противопоставят частните и държавни болници. Реално все още българинът плаща доста за своето лечение", смята Виткова. Според нея това е най-силно деформираният пазар и държавата е тази, която трябва да реши проблема.

Тя е на мнение, че държавата дава малко пари за здравеопазване и затова трябва да се разпределят правилно.

"Този, който иска да ползва обществен ресурс, трябва да работи без печалба. Онзи, който взима обществен ресурс, не трябва да взима пари от пациента - неправилно е", завърши бившият министър на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
Годините на прехода създадоха грешна представа за структурата и ролите в здравеопазването. Вече никой не се сеща, че освен болници и общо практикуващи лекари има и специализирана извънболнична помощ. При добро финансиране и структуриране, там лекарите ще предпочитат да лекуват в лъскави и оборудвани кабинети, центрове и лаборатории, вместо да хоспитализират всеки чукнал на вратата и да изкарват печалби за болнични държавни и частни олигарси.
13
1
 
7
 
! Отговори
Работя,плащам данъци преди 5 години
и осигуровки. Част от тези пари държавата отделя за здравеопазване.Ако ми се наложи лечение, предпочитам да отида в частно здравно заведение. Тогава какво става с моите пари, отделяни за здравеопазване?Редно ли е да ме лишат от тях, само защото съм пожелал по-качествена медицинска услуга? Редно е да си ДОПЛАТЯ за нея, а не да ми бъдат отнети парите от моите вноски, за да бъдат използвани за лечение на хора, които не са инвалиди, но никога не са се осигурявали, защото не желаят да работят!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частните болници ще станат пак Молове. Пак ще фалират и държавата трябва да ги изкупи за 1 лев и да направи от тях библиотеки, галерии, старчески домове. Ще има огромна полза, ще спасим бизнесмените от тежестта.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частната болница в Панагюрище -там има много хора? Защо нито една частна болница няма спешност,защо не лекува здравно неосигурени,защо има частни болници само за скъпи пътеки?
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те нали са "частни болници"? Или не са? Частни училища и болници не трябва да се финансират от държавата. Ще лекуват богаташи като банев и кмета на носилка Чоко. Ще лекуват виповете и брадърите, които са спечелили от националната лотария и от масовата приватизация. Иначе, днешните ни бизнесмени са беднички и не могат да си платят тока, горките. Вижте Велюв как плаче по телевизята всеки ден. Пее, като говори, и писъмца пише до Негово Величество. Мъка голяма.
9
1
 
16
 
! Отговори
Споср преди 5 години
Стига държавния бюджет е бил спонсор на частници, които плащат и на работещите при тях жълти стотинки! Стига са се финансирали частни дейности от бюджета!
8
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Защо се дава трибуна на господата Мимков и Витков? Нали вече не са министри?
7
1
 
29
 
! Отговори
мак преди 5 години
Частната болница или пък частното училище това са частни фирми като всички други, да се издържат сами.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частните затова са частни, за да се финансират със собствени средства.Държавните и общинските болници трябва да са подпомагани от държавата.Въпросът е къде потънаха осигуровките на хората от десетилетия насам и защо всеки не може да има достъп до парите си, които е внасял и сам да реши как да ги ползва, когато му се наложи да ползва медицинска помощ????
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАВСЯКЪДЕ В ЕС ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, САМО В БЪЛГАРИЯ Е СКЪПОПЛАТЕНО, КАТО В ТУРЦИЯ....МОЖЕ БИ ЗАЩОТО МНОГО Е ТРУДНО ДА Е ОТКРИЕ "МОЗЪК" В ТОЗИ НАРОД....
4
3
 
6
 
! Отговори
Време преди 5 години
е освен частни болници да се създадат и частни здравни каси, за да може хората да избират по-добри условия за лечение за по-малко пари или за повече, ако така преценят. А иначе по конституция в тади държава би трябвало да има равнопоставеност на собствеността, макар, че не го виждаме.
3
3
 
5
 
! Отговори
Време преди 5 години
е освен частни болници да се създадат и частни здравни каси, за да може хората да избират по-добри условия за лечение за по-малко пари или за повече, ако така преценят. А иначе по конституция в тади държава би трябвало да има равнопоставеност на собствеността, макар, че не го виждаме.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частните са си частни и Точка ! Взимат направлението Нзок ,и пак им плащаш пълната сума , А какво ли донаписват ,за да източват държавата ? Тея източват най-яко касата !
1
0
 
20
 
! Отговори
Ми преди 5 години
прав е!