Валежите продължават и в петък, уикендът – по-спокоен

За утре в 6 области в страната е валиден оранжев код за опасност
24 яну 2019 14:17, Красимир Ангелов
3
Валежите продължават и в петък, уикендът – по-спокоен
Снимка: Булфото

Валежите ще продължат и в петък, въпреки че тази нощ на много места ще спрат, сочи прогнозата за времето на НИМХ. Заради тях и утре остава оранжев код за опасност в 6 области в Южна България – Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

В още 18 области има жълт код, а без предупреждение ще е времето единствено в областите Плевен, Добрич, Варна и Бургас.

В Североизточна България през нощта и сутринта валежите ще са от дъжд, но с понижението на температурите валежите ще преминават в сняг и там ще има условия за поледици и заледявания. Преобладаващите минимални температури ще са от минус 1 до 4 градуса.

Още в ранните сутрешни часове от югозапад отново ще завали, най-късно - вечерта, в Източна България. В по-голямата част от Северна България и в планинските райони ще вали сняг, а в Южна България и по Черноморието - дъжд. Вятърът ще бъде от изток-североизток, слаб до умерен.

Дневните температури ще са в широки граници: от около 0 градуса в Северозападна България до около 10 градуса - в югоизточните райони.

Над Черноморието ще е облачно. В сутрешните часове валежи от дъжд ще има главно по Северното Черноморие. По-късно през деня валежите временно ще спрат, но вечерта и през нощта срещу петък отново ще завали, предимно слаб дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 7-10 градуса. Температурата на морската вода е около 6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините, след временното спиране на валежите и разкъсване на облачността, още сутринта от югозапад ще завали сняг, под около 1000 метра - дъжд и сняг. Отново интензивни ще са валежите в много райони, на отделни места в Рило-Родопската област, надхвърлящи 50 л/кв.м. Ще духа силен вятър от юг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2 градуса, на 2000 метра - около минус 2 градуса.

В събота от северозапад валежите ще отслабват и до вечерта в по-голямата част от страната ще спрат, но ще останат по-съществени в Югозападна България. Вятърът ще се ориентира от северозапад и с него температурите слабо ще се понижат.

В неделя в по-голямата част от страната вече ще е без валежи. Преди обяд на места все още ще превалява - в Североизточна България - сняг, в югоизточните райони - дъжд. Облачността от северозапад ще се разкъса. П

През нощта срещу неделя и в неделя ще духа предимно умерен запад-северозападен вятър. Минималните температури ще се понижат, дневните - почти без промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
друг анонимен преди 5 години
Откъде накъде пък Радев ?!
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влага, криза, мизерия, нищета, безпътица! Благодарим ти, Президенте Радев!