2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата

Издръжката на живота скочила – заради скока в цената на ток, гориво, вода
25 яну 2019 15:53,
266
2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата
Снимка: Dnes.bg

2410 лева са необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство от двама родители и две деца, става ясно от сметките на КНСБ. Данните бяха оповестени от президентът на КНСБ д-р Пламен Димитров, който обобщи основните резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последните три месеца на 2018 година.

Средствата покриват разходите за храна, образование, транспорт, здравеопазване, жилище, почивка. Осредненият размер за издръжката на живота на едно лице е в размер на 602.52 лв. Средната работна заплата за страната представлява 71.9% от необходимия размер за издръжка на живота.

Пламен Димитров заяви, че нетното трудово възнаграждение е по-ниско с около 28% от средните стойности, необходими за издръжката на живот. Той изтъкна, че от началото на 2018 г. общата стойност на издръжката на живота се е увеличила близо с 85 лв. на човек.

Още по темата

Става ясно, че въпреки ръста на работната заплата, само 30% от българите получават средна или по-висока работна заплата от средната за страната. Констатира се задълбочаване на диференциацията на възнагражденията по области. Най-голямо е изоставането във Видин, Благоевград, Силистра, Кюстендил. Разликата между най-високодоходните дейности и най-нископлатените е шест пъти.

Сред факторите, които са повлияли на нарастването на издръжката на живота през 2018 г. е увеличението на цените на петрола, природния газ, питейната вода и топлоенергията. Задържането на високите цени на пшеницата и зеленчуците на международните борси и регистрирания ръст в цените на хранителните стоки на годишна база при хляба и зърнените храни с 9.7%, при млеката с 0.9% и 9% при зеленчуците. Влияние оказва и динамиката в цените на бензина и горивата за транспорт.

Разходите за храна достигат 40% в потребителската кошница при бедните домакинства, от което следва, че техният живот поскъпва относително повече в резултат на поскъпването на храните. В същото време при тях темпът на нарастване в заплащането е значително по-бавен.

Близо две трети от разходите на домакинските бюджети са за храна, отопление, осветление и транспорт.

От КНСБ очакват увеличението на декемврийските сметки да достигне близо 40%. Очакванията на синдикалистите са през 2019 г. да нарасне броят на домакинствата, живеещи в бедност и риск от социално изключване. Данните за подоходното разпределение за последното тримесечие на 2018 г. показват, че 23.7% от домакинствата или 1.710 млн. души живеят с общ доход на едно лице до 321 лв., което е официалната линия на бедност за 2018 г.

Други 3.325 млн. души или 46.1% от хората в България са с доход от 321 лв. Едва 30.2% или 2.178 млн. души са с доход от 602 лв. В изследването се констатира, че хората в тази група са се увеличили в сравнение с 2017 г. с около 173 хиляди души.

Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания заяви, че през 2019 г. нарастват цените на природния газ, тока в индустрията, очаква се ново увеличение на цените на хляба, на месните и млечни продукти. Затова очакванията са делът на енергийно бедните домакинства да се увеличат. По данни на Евростат през 2017 г. 36.5% от българските граждани нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че и през тази година синдикатът ще настоява за трицифрено увеличение на работните заплати във всички икономически дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократМи те лудите при всяка власт и всеки стро са си все луди.
192
3
 
25
 
! Отговори
Герб вън преди 5 години
Ситите политици на гладния народ не вярват. Те живеят в друга вселена и си мислят, че са безсмъртни.
191
15
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Аз съм добре при ГЕРБ и демокрацията.
190
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато "червените ***" управляваха при социализма преди 1989 България беше на 27 място в света по стандарт на живот, имаше икономика, работа, спокойствие и хората живееха нормално.
189
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терминал 1,2 летища Варна, Пловдив, Бургас - това е изхода от мизерията, въобще недей те да живеете с илюзията, че с бачкане може да живеете нормално в България.
188
1
 
16
 
! Отговори
Ееее преди 5 години
Стига сте ревали. Когато са протести ходете пак за гъби.
187
0
 
11
 
! Отговори
Драго преди 5 години
Купете си жълти жилетки и още утре пред парламента с 10 яйца от магазина.
186
2
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да инвестираме в бяла боя и да боядисаме всичко в бяло и да станем бяла дъражава и да си взимаме големите заплати и да не се притесняваме за нищо и да си живеем живота като в белите държава като например в Монако, Лихтенщайн, Люксембург.
185
2
 
18
 
! Отговори
Бачкатор преди 5 години
Аз само програмисти и адвокати знам да изкарват по над 2хил лева.Скоро ще си останат тук само те и боядисаните.
184
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе как така в белите държави, дори и не образованите и без професии си бачка нещо и им плащат заплати, с които да живеят нормално и да не се притесняват дали ще имат за храна, лекарства, гориво и тн. А тука хора с образование и добри професии се бъхтят по 13-14 ч на ден и накрая се чудят как да свържат двата края.
183
0
 
23
 
! Отговори
Ваньо преди 5 години
Има бъдеще и то не е в България.
182
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 181Не бих казал, че всеки може да изкара възнаграждението, което си написал! Образованието няма никакво значение, но човек трябва да има спечифични умения, в зависимост от длъжността, която изпълнява. Трябва и да е достатъчно енергичен и издръжлив, за да може да работи на второ място, или пък да поема по-дълги смени... Някои хора, много по-бързо изразходват енергията си, и им трябва много повече време за да я възстановят, отколкото други хора.
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стругарчееее, стругарче... Ама те мъчи самотата, не е истина...
180
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който живее в миналото, значи му е кофти настоящето. Хората си правят купона с китарите вече из цяла Европа, че и света, нашия си мисли, че открил топлата вода и нормалните отношения.
179
2
 
12
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 5 години
да си довърша:ученически бригади казваш ... идея нямаш за какво става дума .... това беше купон, китари, танци, нормални отношения, приятелство, любов ... неща който никога не си изпитвал и няма да изпиташстий си пред чата или ФеисБука, пиши комплексарски лъжи за да ди кликат лайкове и лъскай бастуна ..... това сте вие - поколение от емоционално осакатаени лъскачи на бастуни !!!
178
6
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Скачаше *** за Щатски стандарт.Искаше в долари да е богат.друго реши Големия брат -*** накрая остана валат.
177
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панелка, москвич и манифестации... Ей, успял човек, "получих жилище" вика.
176
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доре направено е проучване и се казва колко пари трябват за да си жив и полугладен. Интересно каква е целта . Според мен това трябва да се осигури на всеки работещ. Иначе си правим харакири с празни приказки.
175
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НеаАми минималната е 560,а не 600 защото за останалите 40 лв. трябва и ти да се напънеш малко!
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 183Няма д ае социаизъм ... а ще е верига на връта. Дали ще си от правилния край на тази верига, зависи от теб.