2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата

Издръжката на живота скочила – заради скока в цената на ток, гориво, вода
25 яну 2019 15:53,
266
2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата
Снимка: Dnes.bg

2410 лева са необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство от двама родители и две деца, става ясно от сметките на КНСБ. Данните бяха оповестени от президентът на КНСБ д-р Пламен Димитров, който обобщи основните резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последните три месеца на 2018 година.

Средствата покриват разходите за храна, образование, транспорт, здравеопазване, жилище, почивка. Осредненият размер за издръжката на живота на едно лице е в размер на 602.52 лв. Средната работна заплата за страната представлява 71.9% от необходимия размер за издръжка на живота.

Пламен Димитров заяви, че нетното трудово възнаграждение е по-ниско с около 28% от средните стойности, необходими за издръжката на живот. Той изтъкна, че от началото на 2018 г. общата стойност на издръжката на живота се е увеличила близо с 85 лв. на човек.

Още по темата

Става ясно, че въпреки ръста на работната заплата, само 30% от българите получават средна или по-висока работна заплата от средната за страната. Констатира се задълбочаване на диференциацията на възнагражденията по области. Най-голямо е изоставането във Видин, Благоевград, Силистра, Кюстендил. Разликата между най-високодоходните дейности и най-нископлатените е шест пъти.

Сред факторите, които са повлияли на нарастването на издръжката на живота през 2018 г. е увеличението на цените на петрола, природния газ, питейната вода и топлоенергията. Задържането на високите цени на пшеницата и зеленчуците на международните борси и регистрирания ръст в цените на хранителните стоки на годишна база при хляба и зърнените храни с 9.7%, при млеката с 0.9% и 9% при зеленчуците. Влияние оказва и динамиката в цените на бензина и горивата за транспорт.

Разходите за храна достигат 40% в потребителската кошница при бедните домакинства, от което следва, че техният живот поскъпва относително повече в резултат на поскъпването на храните. В същото време при тях темпът на нарастване в заплащането е значително по-бавен.

Близо две трети от разходите на домакинските бюджети са за храна, отопление, осветление и транспорт.

От КНСБ очакват увеличението на декемврийските сметки да достигне близо 40%. Очакванията на синдикалистите са през 2019 г. да нарасне броят на домакинствата, живеещи в бедност и риск от социално изключване. Данните за подоходното разпределение за последното тримесечие на 2018 г. показват, че 23.7% от домакинствата или 1.710 млн. души живеят с общ доход на едно лице до 321 лв., което е официалната линия на бедност за 2018 г.

Други 3.325 млн. души или 46.1% от хората в България са с доход от 321 лв. Едва 30.2% или 2.178 млн. души са с доход от 602 лв. В изследването се констатира, че хората в тази група са се увеличили в сравнение с 2017 г. с около 173 хиляди души.

Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания заяви, че през 2019 г. нарастват цените на природния газ, тока в индустрията, очаква се ново увеличение на цените на хляба, на месните и млечни продукти. Затова очакванията са делът на енергийно бедните домакинства да се увеличат. По данни на Евростат през 2017 г. 36.5% от българските граждани нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че и през тази година синдикатът ще настоява за трицифрено увеличение на работните заплати във всички икономически дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента, ако си мутра или ако си с мутрите, живееш добре,ако не си оцеляваш
132
9
 
3
 
! Отговори
Професор преди 5 години
99% от населението на страната са комунисти. Комуниста не заслужава пари. Само фураж, вода от някоя локва и по 18 часа работа по плантациите!
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТака излиза
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче сме уникални, да му се не види.За държава от ЕС, 1000 евро на месец би трябвало да е даже под нормалната заплата. Ако ги взимаш в България, значи си назначен с връзки, подлец, капиталист, юдо-масон, предател, некадърник и не ги разбираш нещата от реалния живот.А това всъщност за стандартите на съюза даже не са някакви пари.
129
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са лоши нещата, доста народ познавам, безработни от месеци и години.А всички са образовани.Не са един и двама, дето са на улицата.Вече да си на улицата, се приема нормално.
128
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В началото на трудовата кариера една по-ниска заплата мога да разбера, но в рамките на пробния срок или 1 година. Всичко остана си е чиста експлоатация! Защо работодателите такова настояват за равен дял по осигуровките, а не предлагат мерки за осветляване на реалните заплати? Гадовете, хем плащат осигуровки върху минималната, хем искат и намаляване на своя разход/работник! Кой губи и кой печели?
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2k ама на човек,че цените удариха таваня!
126
1
 
7
 
! Отговори
до 128 преди 5 години
точне де, те в най-добрият случай искат да водиш минимален р0бски живот, иначе как ще те контролират!!
125
8
 
5
 
! Отговори
Прованса преди 5 години
Истината е, че получавам 500 кинта чисти. Понеже си знам шефа, знам, че няма как да даде повече. Само дето последно отидох в офиса към края на ноември миналата година. Днес, бях планирал да мина там за 10 минутки, то пък поледица. Не мога да си отворя колата. И ... Яяя, в носа. Хайде в къщи на топличко. Той не смее да ми се обади що не ходя на работа, щото го отсвирвам. Аз пък не се оплаквам. Бе български бизнес. Плаща ми мижавата заплата и осигуровки.
124
1
 
20
 
! Отговори
fan преди 5 години
2410 лева са нужни за 4 човека САМО ако те имат всичко, апартамент от баба и кола от тате, никога не се разболяват, никога не носят нови дрехи, не почиват никога, не излизат отпуска, не ходят на кино, театър, не си купуват книги, не учат нищо и търкат по цял ден билетчета, ядейки намазани филии с маргарин с "вкус на масло", Също така не трябва да плащат никакви данъци или застраховки за нищо, да не говорим да инвестират в себе си или децата си ....
123
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колцентровете и софтуерните фирми в момента наемат връзкари,и много езици и някой да познава добре или да е добър програмист, пак не е сигурно,че ще го вземат на добра заплата ако въобще го вземат.Шефовете им са случайно назначени с връзки и нзначават само техни . И не само там почти всяка фирма е така. Дори и за учител да станеш в някое училище ако не си човек на директора , не е ясно дали директора ще те вземе
122
0
 
10
 
! Отговори
МРЗ преди 5 години
Знае ли Слънцето за тази сума и какво ще се изходи по въпроса?
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чичо, не четеш хубаво. Написал съм "ни стигат", защото сме двама, а приятелката ми в момента няма работа.А на разбирачи на "реалния живот" съм се нагледал и наслушал, благодаря :)Впрочем, познавам хлапета, взимащи по 4000 чисто на месец. Да са живи и здрави и да продължават да борят джавата и да си карат лексусите :)
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви глупости говорят пак от Синдикатите?В Прованса масовата заплата е 500-600 лв нето. Или това е 1000 лв за 4-членно семейство.Всички пишат за СРЗ, ама 70% от работещите са ПОД СРЗ.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ASERTYНяма да гледаме, ще те изчакаме да го обясниш, ако си достатъчно добър с думите, може и да го видим със затворени очи
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОт кол на кол и накрая в психиатричният център центъра. Представям си 50 годишна баба, ама забравих че нея няма кой да я наеме. Важното е ред бул да дава крила
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ бизнесмените са алчни и долни ,в много фирми може спокойно да се дават 1500-2000 лева ,да ама не !
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А коя е фирмата не съм я питал.Е тя само в един ли е кандидатствала?Работил съм в колцентър и се махнах почти веднага, именно защото беше пълно със случайни хора - от шефката, та до кой се сетиш.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е резултата от бандитската приватизация,спретната от червените каскети,завършили партийни школи,без никакви познания за организация на производство и търговия.Бизнесът им приключи с продажба на скрап от *** машини,обезкостяване на банките и спестяванията на хората.
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бях здрав ще отида в Англия при един приятел и тия пари ще ги правя за седмица !