2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата

Издръжката на живота скочила – заради скока в цената на ток, гориво, вода
25 яну 2019 15:53,
266
2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата
Снимка: Dnes.bg

2410 лева са необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство от двама родители и две деца, става ясно от сметките на КНСБ. Данните бяха оповестени от президентът на КНСБ д-р Пламен Димитров, който обобщи основните резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последните три месеца на 2018 година.

Средствата покриват разходите за храна, образование, транспорт, здравеопазване, жилище, почивка. Осредненият размер за издръжката на живота на едно лице е в размер на 602.52 лв. Средната работна заплата за страната представлява 71.9% от необходимия размер за издръжка на живота.

Пламен Димитров заяви, че нетното трудово възнаграждение е по-ниско с около 28% от средните стойности, необходими за издръжката на живот. Той изтъкна, че от началото на 2018 г. общата стойност на издръжката на живота се е увеличила близо с 85 лв. на човек.

Още по темата

Става ясно, че въпреки ръста на работната заплата, само 30% от българите получават средна или по-висока работна заплата от средната за страната. Констатира се задълбочаване на диференциацията на възнагражденията по области. Най-голямо е изоставането във Видин, Благоевград, Силистра, Кюстендил. Разликата между най-високодоходните дейности и най-нископлатените е шест пъти.

Сред факторите, които са повлияли на нарастването на издръжката на живота през 2018 г. е увеличението на цените на петрола, природния газ, питейната вода и топлоенергията. Задържането на високите цени на пшеницата и зеленчуците на международните борси и регистрирания ръст в цените на хранителните стоки на годишна база при хляба и зърнените храни с 9.7%, при млеката с 0.9% и 9% при зеленчуците. Влияние оказва и динамиката в цените на бензина и горивата за транспорт.

Разходите за храна достигат 40% в потребителската кошница при бедните домакинства, от което следва, че техният живот поскъпва относително повече в резултат на поскъпването на храните. В същото време при тях темпът на нарастване в заплащането е значително по-бавен.

Близо две трети от разходите на домакинските бюджети са за храна, отопление, осветление и транспорт.

От КНСБ очакват увеличението на декемврийските сметки да достигне близо 40%. Очакванията на синдикалистите са през 2019 г. да нарасне броят на домакинствата, живеещи в бедност и риск от социално изключване. Данните за подоходното разпределение за последното тримесечие на 2018 г. показват, че 23.7% от домакинствата или 1.710 млн. души живеят с общ доход на едно лице до 321 лв., което е официалната линия на бедност за 2018 г.

Други 3.325 млн. души или 46.1% от хората в България са с доход от 321 лв. Едва 30.2% или 2.178 млн. души са с доход от 602 лв. В изследването се констатира, че хората в тази група са се увеличили в сравнение с 2017 г. с около 173 хиляди души.

Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания заяви, че през 2019 г. нарастват цените на природния газ, тока в индустрията, очаква се ново увеличение на цените на хляба, на месните и млечни продукти. Затова очакванията са делът на енергийно бедните домакинства да се увеличат. По данни на Евростат през 2017 г. 36.5% от българските граждани нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че и през тази година синдикатът ще настоява за трицифрено увеличение на работните заплати във всички икономически дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринСемействата в България нямат средства и за ЕДНО ДЕТЕ !!! Сметките да си ги зав..т в .... !!!Абе за едно дете нямат, ама за Айфони имат и могат да теглят 15000лв заеми за изтърбушени БМВ-та да се правят на гъзари пред комшиите.За кръчми и да пушат като комини имат, за *** от мола имат предостатъчно, но за деца нямат.
212
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам по соца да е имало пълни магазини.Че то в МЕТРО или ХИТ сега само броят марки бира и чайове е сигурно голям колкото целият асортимент на един соц супермаркет.
211
8
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Ние с две стабилни чиновнически заплати заедно с бонусите си ги докарваме. Всички вкъщи сме с айфони, колата ни е на 7 години. За каква бедност говорим. България отдавна стигна средния стандарт в Европа.
210
0
 
22
 
! Отговори
Фори преди 5 години
Има една бедност която е още по-голяма в България: бедност на човещина и любов към хората.
209
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гого УмнотоЧе ко му е на боба и лещата?
208
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Режим на тока 2 на 2.Няма тоалетна хартия.10 години за кола.20 за апартамент.В магазина - един вид салам наречен "кучешка радост".Преди Нова година - 300 метра опашка за портокали.160 лева заплата.1 телевизор - 1100лв.1 месец в годината - безплатна ангария на полето.На границите разстрелваха ако искаш да излезеш.И някой си и диот тука разправя, че сме били на еди кое си място по стандарт на живот.хахаха
207
4
 
22
 
! Отговори
Гого Умното преди 5 години
А, бе тия цифри ни ги пробутват поне от 15 години, все едно и също, а животът бая поскъпна за това време. Според мен, сумата е поне двойно по-голяма, сиреч 1200 лв на човек в четиричленно семейство или 4800лв на месец за нормално живеене, не за лукс. 2400лв е само оцеляване - храна и сметки, боб и леща всеки ден. Стига, моля ви се.
206
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистКолега,това е стандартна формула в цял Свят и един от малкото възможни начини да посрещнеш достойно ежедневните нужди! Повече от тези които се жалват,искат да ползват благата на капитализма,само че прилагайки методите на социализма!
205
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
600 лв. на човек (300 евра), хахаха. С тези пари НЕ се живее, с тези пари се оцелява. За нормален живот на 4-членно семейство са необходими над 6000 лв., т.е. по 3000 лв. на родител. Колко хора са с такъв доход ? Семействата в България нямат средства и за ЕДНО ДЕТЕ !!! Сметките да си ги зав..т в .... !!!
204
4
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Това е 100% вярно - живея сам в София в собствен апартамент и нямам кредити. Средно на месец харча около 700 лева за сметки и храна. Нямам кола - ползвам градския. Мога да ги намаля с поне 100 ако ми се занимава да си готвя вечеря и ако си нося обяд в офиса. Ако спра картата за фитнес и си тренирам вкъщи - с още 45.
203
4
 
14
 
! Отговори
някой преди 5 години
В България за да заработиш милион трябва да си роден по времето на Хан Аспарух
202
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ситите политици на гладния народ не вярват. Те живеят в друга вселена и си мислят, че са безсмъртни.
201
0
 
2
 
! Отговори
До 205 преди 5 години
Ти си гърбав псевдодемократ.
200
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Отделно, че в Испания пазарът е по-голям(повече народ са), което от своя страна е предпоставка за реализирането на по-големи печалби, а от там и за плащането на по-високи заплати. Докато си работил тук, си получавал малко, защото играчите на пазара на този вид услуги, са били прекалено много за нашия малък пазар, от което следва, че и печалбите са били значително по-малки. Сега по-добре ли разбираш нещата? Освен това, и в Испания е капитализъм, което означава, че работникът винаги е прецакан!
199
1
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 213Ето, че ти сам си отговори на въпроса, който задаваш към мен. Взимаш повече, защото пазарът на този вид услуги, които осъществяваш там, все още не е достатъчно развит.Тук вероятно конкуренцията е била съвсем различна, а и нашата база е съвсем друга, както съм написал и по-долу. Ти може и да не работиш във високо технологичен сектор, но това, че в Испания съществува високо развита индустрия, където се плащат хубави заплати, косвено ще повиши заплатите и в останалите сектори!
198
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИкономистАбе многознайко, обясни ми защо в Испания вземам 4 пъти по- високо възнаграждение, при положение, че работя абсолютно същото, което работех и в България и то за същата фирма. И работата ми няма нищо общо с високите технологии, дори в България този вид услуги е на много по високо ниво.Бегайте кой как може от тази ***, никога няма да се оправи и да се живее нормално там.
197
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИкономистаМи казвам го от лични наблюдения, живея в стран от западна Европа и съм свидетел, как дори и нашите роми, без образование и дори без език, си бачка и си живеят спокойно и нормално. А колкото до Франция, там просто има развито гражданско общество и действаща демокрация, не са овчедушни като нас
196
3
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 200Явно не си запознат достатъчно, как стоят нещата в т. нар. "бели държави"! Защо тогава във Франция има протести, а са една от най-развитите икономики в Света ? Просто базата там е различна, и негативните ефекти от пазарната икономика, не се отразяват чак толкова силно на хората в развитите страни. Всички високи технологии идват от там, което е предпоставка за по-високи доходи и повече работни места. От друга страна, развиващите се икономики като нашата, са силно уязвими...
195
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
204, сега нямаш ли работа?
194
0
 
3
 
! Отговори
До 207 преди 5 години
Има някаква истина в това което казваш, обаче после взеха че осребриха "комунизма" та казваш не са ***?