"Сградна инсталация" се определя непрозрачно, смята Манолова

Обсъдихме темата "Топлофикация" и с еврокомисаря Вера Юрова
Обновена: 26 яну 2019 17:22 | 26 яну 2019 15:48, Красимир Ангелов
97

Такса "Сградна инсталация" се определя по непрозрачен и необясним за хората начин и в много случаи заема 50-60% от сметките, което е нечестно. Това заяви за предаването "Брюксел 1" омбудсманът Мая Манолова.

"В Брюксел тази седмица с еврокомисаря Вера Юрова обсъдихме и темата Топлофикация," заяви Манолова и продължи: "Комисар Юрова също е притеснена от това, че потребителите са принудени да плащат за услуга, която не са поискали," каза омбудсманът по повод плащането на такса сградна инсталация от потребители в топлофицирани сгради, които обаче не ползват парно в жилищата си.

"Няма логика във формулата, по която се определя такса сградна инсталация. Съдът отмени формулата, но енергийният министър вместо да промени тази формула, обжалва решението," каза омбудсманът.

"Нека си го кажем направо - в ръцете на българските депутати е възможността да променят това. Те могат да заложат правила, чрез които да се определя въпросната сградна инсталация и тя да заема минимален процент от сметките на хората, ако не решат да я отменят изобщо, което би било още по-честното  поведение," каза омбудсманът.

"Тук е и ролята на Столичния общински съвет и  на Столична община, които са принципали на столичната Топлофикация. Защото жалбите от граждани от други градове са минимални. Става въпрос за мениджмънта на това дружество, което не уважава своите клиенти, не прави нищо, за да направи тази услуга атрактивна, достъпна, желана. В Столичния общински съвет се обсъждат планове и различни проблеми за Топлофикация, но така и не се намери воля да има правила и да се възложат задачи на мениджмънта да обърне политиката на това дружество," каза Манолова.
 
"С комисар Юрова си обещахме, че в следващия мандат на Еврокомисията, независимо на каква позиция ще бъде и тя, ще продължим да работим в защита на потребителите от монополите", заяви омбудсманът в разговор с Милена Милотинова.

Целия разговор за българската петиция в ЕП срещу двойния стандарт при храните, за мръсния въздух, за даването на гражданство срещу инвестиции - вижте днес от 17.30 часа в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Бате Гошо преди 5 години
Таксата сградна инсталация трябва да отпадне на 100% ! Който ползва топла вода да плаща само за това което е ползвал същото е и за парното . У нас системата е не пригодна , и не реална за одчитане с топломери . При топломерите трябва всеки радиатор да е самостоятелен , топломерът не е реален , защото не дава реална стойност а приблизителна , за това стойностите на топломера +още 30процента се изчисляват върху кубатурата . Такса смет също е незаконна или несправедлива.
83
0
 
1
 
! Отговори
УРА доИнжа преди 5 години
До Инженер Господине колко сте грамотен идея си нямам аз съм лаик по отоплителните системи , обяснете ми защо плащам по-малко парно в Берлин от колкото в София ? Питам защото тук съм на централно топлоподаване и апартаментът в който живея е 115 м² а в София жилището ми е 95 м². Защо тук има в абонатната два топломера на входа и на изхода а в София е един само на входа ? АМАХ ОТ *** ЕЙ
82
0
 
1
 
! Отговори
татул преди 5 години
Сонче и инженерче,много ме топлитази инсталация.Даже тогава един поучен от вас каза,че съседите ме топлятпрез стените.Вижте,като неискам токнеплащам за жици,вода-тръби.Това саджобните на депутатите.От тук идват10лв на човек,а не ала бала.Знаете лищо народ си отиде от този и.д.и.отскиспазъм.Барозо го каза,но дотам.
81
5
 
0
 
! Отговори
Соня преди 5 години
Офф, пак популистки изказвания. За инфо такса сградна инсталация не съществува. Има такса общо потребление, която е защото използваме парно в общите части... логично е. Но такива лъжливи изказвания манипулират всички...
80
0
 
3
 
! Отговори
Вили преди 5 години
До Въведете яснота!79 Цената за сградната инсталация се определя според температурата на парното която се определя от ТЕЦ.
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво точно работи Мая Манолова, освен да приказва сладки приказки и да демагогства!!!Нещо за храните беше отишла в Брюксел, и какво от това?
78
9
 
8
 
! Отговори
Вили преди 5 години
До Анонимен 70. Защото в празният апартамент се губи топлина която трябва да се плаща. Ако половината от входа махнат радиаторите и не плащат, сметките на ползващите парно рязко ще се повишат. От друга страна цената на парното се определя така, че да покрива сметките на тези които не си плащат. Иначе топлофикациите ще фалират. Така тези които не си плащат сметките се топлят на гърба на другите. Така е и при другите битови сметки и взимане на кредити. Мая Манолова защитава недобросъвестните.
77
1
 
9
 
! Отговори
нн преди 5 години
Сградната инсталация е голям консуматор на топлина. Като потърпевш споделям, 16 год. бяхме на централно парно, а от 12 год. сме на Овъргаз. Голяма грешка. Когато бяхме на централно цялата сграда беше 16 градуса от тръбите в кооперацията, малко топло в стайте и ставаше 22 градуса, сега сградата е 9 градуса и в стаите става 19 и най-важното за годината парите същите, хем студено, хем плащаме същото. Така, че сградната харчи яко топлина.
76
3
 
16
 
! Отговори
Инженер! преди 5 години
Всичко във фактурата от Топлофикация трябва да е поднесено Просто И Ясно. А не да си едновременно Инженер и Адвокат, за да проумееш сметката си за парно!
75
5
 
10
 
! Отговори
Въведете яснота! преди 5 години
Определянето на сградна инсталация е пълна мъгла. Когато си гледам сметката за парното, един път сградната инсталация е 5 лв. друг път 20 лв трети път 40 лв Имам чувството че топлинния ми счетоводител си хвърля някакви си там зарчета! Точно си мисля да се консултирам по случая!
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....ми то като всичко в демократичния т.у.рс.ки ***, наречен Бе Ге......
73
6
 
6
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Учудващо е защо не знаеш, че трябва да плащаш и защо плащаш. Хайде да ти го кажа простичко като за теб - плащаш защото си собственик в тази сграда, а вие от сградата сте поискали и получавате услуга от Топлофикация, за която се плаща. Как се плаща си ги определил ТИ като си избрал фирма за дялово разпределение и начинът, по който фирмата да разпределя сумата за плащане по отделните собственици. По ТВОЕ искане Топлофикация според избраната от ТЕБ фирма за дялово разпределение, ти праща фактурата
72
1
 
8
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Точно обратното е на това, което си написал. На мен трябваше да ми връщат пари и от Софийска вода и от Топлофикация. Топлофикация ги върнаха веднага, но Софийска вода посикаха да прехвърля сумата към друг водомер, за който плащам, т.е. не връщат пари.
71
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
г-жо Манолова ,защо не кажете Простата истина - топлофикация е собственост на Столична община , всичките пари от парно отиват в общината - Кой ги прибира ,чрез ремонти,поръчки схеми и системи ? Страх ли ви е да кажете истината ?хората кълнат някакъв "враг" топлото ,А истинския обирджия в сянка
70
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #64, прочетете внимателно предните ми 2 коментара. Написал съм как се разтрогва договора и защо плащате, ако и да не живеете в апартамента.
69
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над Топлофикация е само БСП. Кат ТОПЛОФИКАЦИЯ друга нема тъй чогъща на света.Блага работа е да си на работа в единствената фирма за половин милион абонати.
68
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червенушка Мая е без централно отопление и е далеч от тоя монополист Топлофикация. Тя е на локално отопление. А тоя монополист Топлофикация на партията и плаща
67
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51 - абсолютно верно! Имам наследствен апартамент в който никой не живее от 5 години. Радиаторите са официално свалени. Никой не влиза там. И въпреки това Топлофикация ми праща сметка около 60 лева всеки месец. Защо? За *** ли плащам?
66
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До67. Червенушка Мая отиде да прави ала - бала. Защото наказанието към енергийните доставчици е без конкуренция на пазара. Брюксел ни глоби 77мил. миналата година защото са монопол. Това в ЕС е забранено. И Мая обещава , че тази година ще се изпълнат Брюкселските закони. Но да ли ще е така ще видим. Сигурно пак ще ходи след месец.
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До61. Абе всички крадем но едни КРАДАТ И НЕ СЕ КРИЯТ. И какъв е тоя рев от топлофикация, че са крали . Нали си прибирате парите от нещо където хората невиждат как се отчита, няма уред има специална сложна формула за отчитане на сградна инсталация.