Обвинените в тежки престъпления – връщат лични карти!?

Това предвижда промяна в Закона за българските лични документи
27 яну 2019 12:30,
20
Обвинените в тежки престъпления – връщат лични карти!?
Снимка: pixabay

Три дни ще имат обвинените в тежки умишлени престъпления, за да върнат паспортите и личните си карти в МВР, след като им е наложена забрана от прокурор да напускат страната.

Това предвижда промяна в Закона за българските лични документи, която предлага вътрешният министър Младен Маринов. Промяната се прави през изменения в Закона за МВР.

На обвиняемите със забрана да напускат страната да се издават временни лични карти, предлага още Маринов.

Ако престъпниците не върнат документите си в срок, те ще бъдат обявявани служебно за невалидни, съобщава в "24 часа".

Временните лични карти ще се издават от РПУ-тата на територията на съда, който е постановил забраната за напускане на страната. Те ще са готови за 8 часа и ще имат валидност като на отнетата нормална лична карта. Редовните документи ще се пазят в РПУ-то, издало временните и ще бъдат връщани при отмяна на забраната за напускане на България.

Възможността за издаване на временни документи, с които да не може да се напуска страната, бе предвидена в НПК още през 2015 г. Оттогава обаче нямаше никаква нормативна уредба за временните лични карти.

Нова главна дирекция в МВР ще обединява жандармерията и т.нар. барети от специализирания отряд за борба с тероризма, предвиждат още предложените от Маринов промени в Закона за МВР. Досега СОБТ беше самостоятелна структура, а жандармеристите - в Национална полиция.

Работещите в института по психология на МВР и тези в националния институт по криминалистика пък вече няма да са държавни служители, а ще се подчиняват на Закона за МВР. Така те по-лесно ще бъдат карани да работят извънредно в почивни дни и нощно време.

През миналата година на няколко пъти при тежки престъпления бе обяснявано, че психолозите и криминалистите не са полицаи, а държавни служители и заради това се бавели експертизите на престъпления, извършени в почивни дни. Вместо това пък от пагон ще бъдат лишени работещите в инспектората на МВР и те стават обикновени чиновници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потрес. Думи нямам. Ако повдигнат обвинение вземат документите за самоличност на човек. Невинен си до осъждане. Който е голям престъпник просто го задържат - като Иванчева например. Може да са повдигнали 100 обвинения. В България обвинения се повдигат с повод и без повод. Следствието се влачи с години. Обвинението е и за да тормозят човека. Овен че не си осъден си длъжен да носиш позоряща форма на лични документи. После те оправдават и ти се извиняват. Ами да сложат и гривна, и жигосване.
14
0
 
0
 
! Отговори
Дарина преди 5 години
В Полицията не работят най честните и почтените. А ако те самите използват тази лична карта или паспорт за някакви действия? Дори свързани с банки, покупки и други? После как ще се доказва ? За ЕГН-то ,когато бяха пръстовите отпечатъци на НЗОк и не дадох, поисках по ЗДОИ да ми кажат , как ще се действа, ако някой ми използва ЕГН-то. Отговорът беше само, че ми дадоха удостоверение, в което пише истинското ми ЕГН. НО ако някой го е използвал, те не могат нищо да направят . МАФИЯ
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори Борисов призна на сборището миналата седмица, че законите, които ГЕРБ внася в Народното събрание са НЕКАДЪРНИ.
12
0
 
0
 
! Отговори
До, 7.... преди 5 години
Госпожо- Милица,...Редовно, 10 пъти, звъня,...На, МВР....Терорйст, още- не- съм, станал ...
11
1
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Колко- струва, едно- колело ....
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв тъпизъм!!! Ако е престъпник, трябва да е осъден. Преди това е невинен до доказване на противното. И въпросът е: къде е мястото на престъпника, та да му се полагат 3 дни за предаване на ЛК? Ако пък не е осъден, как така ще му отнемат документите? И накрая: Ако гранична полиция не може да се справи, на гражданите (престъпниците) ли трябва да разчитаме?
9
1
 
11
 
! Отговори
odpo преди 5 години
xaxaxax Лична карта може да си купиш под път и на път! Всички зелени граници на България са като магистрали за трафикантите! Великата Българска стена (ограда) с един шут пада (от един преател знам) хахаха Ама ако искате и кръщелното им прибирайте, не може да ги спрете! Затворите са пълни с Кокошкари, а истинските престъпници си живеят живота!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега пък посягат на основните постулати на анархо-демокрацията:1. Откраднатата частна собственост е неприкосновена2. Всеки доказан престъпник е невинен.3. Свободно движение на престъпници, мръсни пари и изпрани капитали.Накъде отиваме, другари господа?
7
7
 
15
 
! Отговори
Милица преди 5 години
Милиционери!Обвинен не е осъден! ЛК е право, а мвр-то има други способи за контрол и превенция.Дори да е напуснал страната, има законови възможности да се върне... Проблема е в корупцията и ниската правна и професионална грамотност в системата и липсата на мотивация да се работи качествено
6
6
 
31
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Поредният ТЪПИЗЪМ ...Обвинен в тежки престъпления ще се разходи свободно до РПУ да си върне документите ...Вместо полицията да му ги вземе при арестуването ...
5
1
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
верно текста е много смехотворен!..Само забележете:-"Престъпника" има цели три дни да предаде паспорта си в полицията!..Цели три дни!!!..Все пак дават шанс..,та за това време който е решил да избяга,де го направи три пъти!прав е колегата долу!..-Като всичката работа на Хунтата на Еднокнижника,така и тая "поправка" е объркана,недомислена дивотия...Или НАРОЧНО творят такива каши?
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На крадците от ГЕРБ още сега трябва да им раздадат временни лични карти, особено на министрите им които трябва да бъдат задължени да се подписват всяка сутрин и вечер в РУ на МВР.
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези карти ще се дават на всички герберасти, когато му дойде времето.С техните закони по техните глави.
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УНИКАЛНА СА ГЕРБ....дъно
1
6
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!!!ЛИЧНАТА КАРТА Е ЗА ТОВА ТОЧНО ДА Е ИДЕНТИФИЦИРАШ !!ОТКАЗВАТ ДА НАПРАВЯТ ЕДИН РЕГИСТЪР ПО ГРАНИЧНО ПРОПУСКВАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА САМО ВЪВЕЖДАШ ЕГН И ВИЖДАШ ЛИЦЕТО ДАЛИ ИМА ПРАВО ИЛИ НЕ ДА НАПУСКА СТРАНАТА!!!БОРИСОВ Е ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК, ЗАЩОТО ОТКАЗВА ДА ЗАТЕГНЕ КОНТРОЛА ПО ГРАНИЦАТА !!!