69% от българите: Бедни и богати не са равни пред закона!

АФИС: 71% у нас смятат, че политиците работят за богатите
Обновена: 28 яну 2019 16:35 | 28 яну 2019 14:30, Веселина Йорданова
139
69% от българите: Бедни и богати не са равни пред закона!
Снимка: архив, Ройтерс

Близо 63% или почти две трети от българите смятат, че имущественото неравенство в България се увеличава. Само 7% са на обратното мнение, а всеки четвърти (26%) предполага, че социалните разлики остават на същото ниво.

Данните са от национално представително проучване на Агенция АФИС, проведено между 14-19 януари 2019 година. Интервюирани в домовете им са 1010 българи.

Възприятието за растящо неравенство е обратно пропорционално на доходите. То изцяло потвърждава "народната социология", според която "ситият на гладния не вярва", изтъкват анализаторите.

Сред хората с до 150 лв. месечно на човек от домакинството, нагласата, че неравенството расте, обхваща далеч по-голям дял, отколкото е средният за страната – 81%.

В тази подоходна категория само 10% смятат, че различията остават на същото ниво и нито един не споделя мнението, че имуществената ножица се затваря.

Тъкмо обратното се забелязва при хората, които разполагат с 1000 лв. или повече месечно. Те виждат далеч по-слаба динамика, отколкото забелязва населението като цяло. Само 48% в тази категория отбелязват растящо разслоение, 33% не виждат промяна, а 17% (или два и половина повече пъти от типичния дял) смятат, че неравенството намалява.

Според Евростат в периода 2012-2016 разликата между доходите на най-богатите и на най-бедните 20% от българите се увеличава от 6.2 до 7.9 пъти. Данните за 2017 показват, че тя надмина 8 пъти. А най-заможният 1% от заетите получава колкото най-зле платените 50%. Ако допреди 15-години често се поставяше проблемът "уравновиловка", то днес страната заема точно обратния полюс с това, че е най-неравната в ЕС, цитира изследването.

На въпрос за кого работи политическата система в България, само 7% преценяват, че нашата демокрация изразява интересите на всички еднакво. Доминира отговорът, че статуквото работи за богатите (71%). Само 2% смятат, че работи за бедните, а други 2% допускат, че установените порядки обгрижват с предимство "средната класа". 11% избират междинен отговор – че днешната система не работи за никого.

Запитани равни ли са пред закона бедните и богатите в България, само 4% отговарят "да", 25% - в някои случаи, 69% - "не".

39% оценяват зависимостта на бизнеса от властта като "силна", докато на обратното мнение са само 7%. А 38% виждат зависимост, заличаваща разграничението между двете. Те избират грубо-реалистичния отговор: "Властта е бизнес, бизнесът е власт", посочват социолозите от АФИС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време се кланяхте на социализма,а сега на капитализма.Тези ,които имат парички сега се кланят на това време ,тези които са имали преди а сега не на онова време.
92
3
 
13
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
Едно време хората имаха пари и се чудиха къде да похарчат,почти всичко беше много евтино и ги кътаха под матраци и по долапи цели пачки. Живота беше евтин и хората бяха относително равни и много спокойни. СЕга обаче средния човек няма пари,станал е невротичен,полу-луд от нищета и безпокойство за утрешния ден. Като цяло живота в днешно време е с много по-ниско качество от преди,можем само да си мечтаем за онова спокойствие и дълги почивки по морета и балкани без пари и грижи!
91
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, с тази констатация не открихте топлата вода. Така е не само тук - където не става с пари, става с много пари. А щом и съответните институции са корумпирани, изобщо забрави за закон и справедливост. Не случайно всички драпат за пари и власт. Наскоро стана дума за някаква която се нагушила и изведнъж й пораснала работата - започнала безнаказано да тероризира съседите си да й продават парцелите си защото искала по - голямо жилище. Някъде в Англия май беше. Та учудвате ли се? Аз не.
90
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сред хората с до 150 лв. месечно на човек от домакинството, нагласата, че неравенството...". Къде в БГ има такива домакинства? даже в Столипиново и Факултето доходите са много нагоре...
89
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е така е при демокрацията тук. Нали скачахме и на един и на два крака. Сега нема да се оплакваме ще пцуваме и кротуваме.
88
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богаташа и на господа е благ
87
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"69% от българите: Бедни и богати не са равни пред закона!"Явно в анкетата са участвали 69% обикновени граждани и 31% политици/съдии/"бизнесмени".
86
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой нарича България "***",да не забравя да спомене, че тази *** е продукт на 45 г комунистическо управление и неистовото желание на комуниститите да продължат да управляват.Първо съботираха прехода,Жан направи 1000% инфлация, приватизираха и разкостиха предприятията(и Корна) и не им стигна.Безкрайно нагли и едва ли не бели като лебеди пак искат да "оправят" народа.Тоя народ трябва да е изключително ***,ако настъпи пак тая мотика.Ако стане-бегайте от тук!=Власт от и за Де.билите!
85
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешно питане, в най-корумпираната държава в Европа, човек който прирежава милярди и човек със заплата от 1000 лв. са равни. Ха ха ха. Тука всички закони са направени да обслужват богатите. България е един к е н е ф, за богати мутри.
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заглавието е 100% вярно,а 69% е силно занижен резултат,просто тези 25% ,които са казали-в някои случаи-са решили да се изразят по-дипломатично поради техни си причини,но мислят същото
83
4
 
7
 
! Отговори
Рот преди 5 години
Също както българи и американци не са равни пред Ротшилд.
82
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога, никъде по света бивши комунисти не са правили живота на бедните по добър. Тормозейки богатите обаче ги отказват да правят бизнес и да дават работа на бедните. И у кого остава контрата - у този който циври, че работодателя му бил богат. Той ще си остане богат дори когато БЦП-то му направи бизнеса невъзможен и си уволни работниците. Работниците тогава да питат БЦП-то, а защо сме по-гладни след като бахме мамта на богатите.
81
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В цял свят бедните и богатите не са равни пред закона, та в България ли."Много удобно обобщение. Но не е вярно!Защо мислиш, че децата ни емигрираха и повечето нямат никакво желание да се връщат в "тази ***", както обичат да наричат България?
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То добре че не са, че не знам бедните как щяха да си плащат хилядите в рушвети, за да не им ликвидират бизнеса или жена им.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, не са равни, богатите не се разминават с по 20 кинта с катаджиите, бизнесмените не се разминават само със 100 кинта месечна такса мафия.
78
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте сега, като дойдат червените на власт, всички ще станем еднакво бедни. Те никога не са идвали на власт за да подобрят състоянието на бедните, а само за да ограбят лично богатите. Това направиха през 1944 г. - избиха, изселиха, ограбиха всеки който имаше бизнес и пари и се нанесоха в апартаментите им. Каквито и други цели да пропагандират червените, основната им цел е грабежът на богатството на нацията. Приватизацията не им стигна!
77
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цял свят бедните и богатите не са равни пред закона, та в България ли.
76
2
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Ами хората са прави- НИЕ НE СМЕ СЛЕПИ_ Политиците работят за бизнеса защото те са ЧАСТ от Бизнеса- Съдът работи за богатите защото те са от това богато съсловие - Полицията работи за защита на богатите - защото после ще има проблеми с прокуратурата -полицията бедняци не защитава -както и съдът не защитава бедняци а съди наред в полза на Монополи и ЧСИта-Медиците спасяват богати- бедните биват изгонени от болниците! Ако си БЕДНЯК В БГ_ си загинал !! Дори и да работиш - ти си ЖИВ УМРЯЛ!! АМИН!!
75
3
 
31
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
От лидерите на всичките партии в България, Борисов е единствен е бил член на БКП и още пази партийния си билет.Дори Нинова не е била комунистка.В ГЕРБ е пълно с бивши комунисти.
74
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ УСТАНОВИЛО, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОВОЛНИ ОТ ДОХОДИТЕ СИ!ИЗСЛЕДВАНЕТО БИЛО ПРОВЕДЕНО СРЕД 240 ПЪЛНОЛЕТНИ ГРАЖДАНИ, РАБОТЕЩИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.