Глоба от 2000 лв., ако докоснеш полицай. Защита или безсмислена мярка?

Това ще е сложно за тълкуване от правна гледна точка, коментира адвокат
28 яну 2019 10:45,
69

2000 глоба при неправомерно докосване на полицай. Това обмислят от МВР като мярка да защитят служителите на реда от посегателства на улицата. Ще се търси и начин работата на терен да бъде по-качествена.

Адвокат Людмил Рангелов е на мнение, че включването на такава глоба ще доведе до огромни усложнения при прилагането ѝ, тъй като е сложна за тълкуване от правна гледна точка. По думите му съставеният акт ще подлежи на обжалване и в съда ще се спори дали докосването е нарочно или случайно.

На същата позиция е и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов, който посочи пред Bulgaria ON AIR, че нормата ще затрудни полицията, защото МВР ще трябва да доказва какво се е случило.

"Респектът към полицаите няма да бъде повишен от това, че физическата неприкосновеност е защитена с глоба. Постоянните промени на закона, без да се изпълнява от качествени хора, няма да доведат до добри резултати. За 5 години Законът за МВР е изменян над 20 пъти. Някой да е усетил подобряване на работата на полицията?", коментира адвокат Рангелов.

"Зависи от конкретния казус. Представете си как това би могло да заработи, когато става дума за групови мероприятия. Глобата е приложима само когато става дума за граждански вълнения. Ще спорим има ли докосване и това докосване какво е", каза от своя страна Николай Радулов.

Бившият главен секретар на МВР подчерта, че полицията не е достатъчно добре подготвена. Според него насоката на работа трябва да е насочена към по-добра подготовка и комуникация между самите полицаи.

"Последните 4-5 години кандидатите за МВР са на много по-ниско ниво от нормалното изискване. Всички полицаи на ръководни длъжности трябва да са с кристална биография", каза още Радулов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешна работа. Законите се пишат от некадърници.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Женена съм за полицай, а с моята заплата няма да мога да го докосвам повече от 2-3 пъти годишно! За другото изобщо не мога да мисля! Помогнете!!!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще рече да докоснеш полицай. От колко метра трябва да се заобикаля полицай. Ако му кажеш здрасти пак ли е докосване. Тия да не са прокажени че да не ги докосва човек. Ако нападнеш полицай е едно, ама да не го докосваш. Нападението е част от общия риск. В задържането има ли елемент на докосване. А когато полицаите своеволничат глоба ще има ли? Когато полицаите докосват противозаконно гражданите какво става тогава. Нещата виждате са объркани. Пиша всичко това защото аз съм бил полицай.
52
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Не въпроса някаквА глоба която няма да се плати. Затвор и трудова повинност, труда оправя ......
51
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Полицаите по хора ли са от лекарите учителите военните и от всички останали хора? Значи сега *** те ще бият още повчее полицаите щото нямат доходи, няма , няма какво да им вземат, а в България за данъчни задължения не се лежи
50
0
 
0
 
! Отговори
+ преди 5 години
Еми те ако слажат камери на полицаите ,то няма и да има кандитати за полицай ,а и тези ще избягат. У нас е останал материал който е доста суров и все някой му е виновен,я бОЙКО,я ромите,я комунистите,я партизаните(нищо че ги няма вече,както и комунистите),я системата ......но не и те горките ,които винаги всичко могат на теория,но на практика хич ги няма.
49
1
 
2
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Какъв респект към Българския полицай, стане ли нещо, първи прекия му началник ще скочи и ще каже, той е виновен, след него останалите началници по веригата и министъра включително.
48
0
 
10
 
! Отговори
ko40 преди 5 години
за бг задължително полицаите да са с камери.
47
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
А за полицайка?
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма проблеми. Сложете глоби, но сложете и на всеки полицай по една камера на рамото със запис на звук и видео. Крайно време е за повече контрол над самите полицаи. А не само да пилеят пари на вятъра.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това може да стане тогава,когато имаме истински полицаи,а не корумпирани милиционери.Полицаи стават хора които не могат да се реализират никъде другаде и комплексари дето искат да бият и рекетират законно.Иначе си струва да натупаш някое ченге за два бона.
44
2
 
10
 
! Отговори
ko40 преди 5 години
защо не ползват стоп патрони и подобни като по света. само стоят и ги бият, мишоци. първите три патрона гумени, после на месо. толкова ли е трудно от 20 кюмюра два в крака да гръмнеш. лягай ръцете на гърба, 2 сек и ги почвам. леле леле
43
0
 
6
 
! Отговори
MinistryOfCorruption преди 5 години
А военен съд ???Я по-добре някой компетентен генералисимус от МееВееРее да се изкаже, че пак ще направите беля на метеното!
42
0
 
6
 
! Отговори
Донка преди 5 години
Аз искам да докосна правомерно господин Борисов и ще си платя за това.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2000 лева ,но и затвор трябва
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицайте трябва да имат права като на пратеници от Господа. Справка техните колеги в САЩ - там няма майтап - и за това разни криминални доста мислят преди да правят нещо - не като тук където вече едва ли не полицаите трябва да са психотерапевти и социални дейци....
39
3
 
7
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До РОБОВЛАДЕЛСКО ПРАВО. А това да нападат и да удрят полицаи, да чупят коли и т.н как се нарича???? И те да нямат право да се защитят!! Кажи де, как се нарича това!! Или си от защитниците на патладжанените ромуляни, защото само те посягат на униформени. Не 2000 лв глоба, това нищо не е и няма да ги съберат никога. Полицията трябва да има право да ти счупи ръчичките, ако посегнеш само и с палките. Само така ще се оправят оная SGАН дето се имат за безнаказани
38
2
 
10
 
! Отговори
huhu преди 5 години
уважение не се печели с глоби. Както човека каза стандартите са занижени много.
37
3
 
16
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
ЗАКОНЪТ СИ ДАВА ЯВНО ПРАВО ЗА МАЛТРЕТИРАНЕ И РЕПРЕСИИ НАД НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ ПОЛИЦАИ ЗАЩИТНИЦИ УЖ НА РЕДА .....А ПРЯКО РЕПРЕСИРАТ!!!!!ФАКТ 30Г.ФАШИЗЪМ КАПИТАЛИЗЪМ ИМПЕРИАЛИЗЪМ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НАРОДНИТЕ БЛАГА В РЪЦЕТЕ НА ШЕПА РОБОВЛАДЕЛЦИ!
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РОБОВЛАДЕЛСКО ПРАВОА това в момента, дето всеки млати полицията както си иска и после се отървава с дребни "бакшиши" как се нарича?! Руско право?!