ОмбудсМая за "спящите" акции: Да не се отнемат права!

Защитникът писа до МФ, имало липса на информация
24
ОмбудсМая за "спящите" акции: Да не се отнемат права!
Снимка: архив, БТА

Омбудсманът Мая Манолова не е съгласна с концепцията за раздвижване на т.нар. "спящи" акции от масовата приватизация.

Още по темата
Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен Депозитар" АД в т.нар. Регистър А, е публикувана за обсъждане на интернет страницата на МФ.

В становище до финансовото министерство общественият защитник излага аргументи срещу мерките, заложени и в проекта, с които държавата възнамерява да разреши многогодишния проблем.

Документът предвижда отнемане на собствеността върху акциите без съгласие на собствениците и без компенсация, е прочитът на омбудсмана. 

"Без да отричам наличието на проблем и необходимостта от неговото разрешаване, не смятам за конституционосъобразно и справедливо отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им от масовата приватизация, без компенсация и без да им се даде възможност за участие (достъп) до очакваните финансови ползи от процеса на "събуждане" на акциите", пише в становището си Манолова.

Проблемът със "спящите акции" от масовата приватизация засяга близо 2,5 млн. миноритарни акционери, а номиналната стойност е около 2-3 млрд. лева.

В подкрепа на позицията си срещу механизма за "събуждане" на "спящите" акции омбудсманът изтъква и десетките жалби на граждани до институцията, в които сигнализират за липса на достъпна информация, остро критикуват приложената финансова система за раздържавяване на икономиката в България и настояват за институционална подкрепа.

Манолова подкрепя провеждането на информационната кампания, която да посочи реални действия за издирване на титулярите на лични сметки. Според нея обаче трябва да се определи достатъчно дълъг срок, като предлаганият от една година не е достатъчен.

Според омбудсмана стимулите трябва да имат за цел премахването на номиналното/ безгласното присъствие на собствениците на "спящи" акции, мотивирането на притежателите им сами да ги събудят, като се облекчи за тях режимът на управление на акциите.

Но едновременно са наложителни комплексни мерки, които да позволят достъп на миноритарните акционери до финансовите облаги от притежаваните от тях акции, което би било сигурен стимул за тяхното активизиране.

Ето защо разрешението на проблема със спящите акции би следвало да се търси не в изключването на миноритарните акционери от капиталовия пазар, а чрез подходящи форми за включване в него, в това число и с институционална подкрепа, смята общественият защитник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
това е наи голямата кражба на 20 век няма давност има възмездие
19
3
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Щом тая червена кифла е против, значи нещо не е наред. Някой, който не бива, ще пострада от изсветляването на проблема.
18
4
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Що ***, Майо?Сега кому е изгодно боновите *** да спят? На твоите другари? Дали няма да им лъснат приватизаторските далавери, ако се окаже, че някой се облажил за сметка на спящите книжки?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така от Софстрой от масовата приватизация се пръкнаха. ФИЛТО А, В , С - НИКМИ , БИГЛА 1 , 2, 3. СЪЩОТО Е И С в земеделието. Директори, Председателе станаха собственици за еден ден на активите. Ами Топлофикация как се смениха . По същия начин.47301
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия, Чехия, Унгария е друго. Там стана касова приватизация . По имено. Кой как е работил в пройзводства на държавни заводи , предприятия ТКЗС - та. Тука се направи Масова приватизация. - по измишльотина от Русия. Ние сме и политическата " лаборатория" на руснаците за експерименти. И защо масова. По простата причина да се краде безконтролно.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йончева ще духне в Русия. Оди я търси. Хем си пари пък с тия пари там не е нужно да работи докра на живота си. Второ ако се набута в политиката там ще взима още пари. Защо и е тук да се заяжда.
14
1
 
3
 
! Отговори
е преди 5 години
Започва да прилича на провинциален фарс...
13
0
 
8
 
! Отговори
В Германия преди 5 години
са останали милиони "спящи" марки, но никой не ги "ликвидира". Ако искаш можеш във всеки един момент да отидеш в банката и да си ги смениш с евро. И с акциите от масовата приватизация трабва да се направи така. Обаче от крадци какво можеш да очакваш освен крадлив закон.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетих се за Цецка Цачева-ама и тя изрусена.Сякаш всички ходят при един фризьор.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да е Йончева. Тя е пътник за Русия. А руси има много сети се.Освен нашите по добре е Министъра на войната на Германия. И е богата и е честна и е от аристокрацията.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казваше баба Ванга,ша се опраим когато руса жена дойде на власт.Мая е изрусена-остава Елена Йончева...
9
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
По същата логика финансовия министър може да поиска да се национализират влоговете на всички граждани защото в момента са спящи и не се използват реално в икономиката.Доколкото става ясно това е огромна сума от близо 52 милиарда лева.Така България ще даде своето >ноу хау> в световната икономика.
8
0
 
5
 
! Отговори
... преди 5 години
Еми одържавяване! Тъй като не можаха да одържавят ни лук оил! Не че няма предпоставки за това така ил ииначе това е една губеща рафинерия, единствената в целия свят между другото, не можаха да одържавят и БТК което продадохме за колко 100 долара ли беше, не можахме да одържавим и електоценталите дето ги дадохме за 1 долар, и сега ше вземаме от народа пак да одържавяваме! Все пак това са 2-3 милиярда лева това за ГЕРБ не са много пари ама пак е нещо!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ни вземат дедовия, кихат по 10 000 долара на акция и ги купуват по каналния ред който иска акции ще плаща.
6
0
 
26
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Това е кражба, акциите са си наши и струват пари ако искаме ще ги движим ако искаме няма да ги движим. Затуй сме ги придобили да печелим от тях не да ги вземат щото "спяли" Който е дал тази идея незабавно да си дава оставката.
5
24
 
6
 
! Отговори
168 преди 5 години
ТОВА КРЕЧЕТАЛО И МЕНТЕ МАЯ , НЕ Е СВЪРШИЛА ЗА ДВЕ СТОТИНКИ РАБОТА !!! САМО ХАРЧИ НАРОДНИ ПАРИ И ВДИГА ПУШИЛКИ....
4
18
 
5
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Подпухнала безсрамица не спира да дрънка като Боко с безмозъчен капацитет
3
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Против е, като е адвокат на корумпиратната приватизация на комунистическите барони. Нали беше кадър на Станишев, нали е червена марионетка,нали забогатя от Галеви, пък стана марионетка на Бойко, все марионетка, пък се прави на нормална след погромите на НК, на какво ли не. Отврат кречетало ПР-че на себе си е Майчето Галева.
2
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сестра Галева :-)
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва и спящите влогове на милионери да се национализират. Идеята е блестяща и Хърсев много я хареса. 30 години Хърсев все искаше приватизация, но нещо му стана и сега иска национализация на акциите на народа. Такива са всичките "приватизатори". Вече и кучетата им се смеят.