Борчове, заплати – общински болници пред фалит

Нямат ресурс за издръжка, а изпълняват социални функции
29
Борчове, заплати – общински болници пред фалит
Снимка: pixabay

"Тази година ще вземем по-малко пари от миналата, а ще трябва да дадем много повече само за заплати. Вдигайки заплатите на едните – на санитарите, трябва да вдигнем и на другите – и на медицинските сестри, и на лекарите. Така се повличаме в една посока, в която ресурсът няма да ни стигне само за трудовите разходи". Това каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници и управител на общинската болница в Чирпан.

Общинските лечебни заведения у нас все още са изправени пред нерешени проблеми заради липсата на работеща концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на болничните заведения по региони. Проблемът - силна задлъжнялост на общинските болници, които изпълняват социална функция, но нямат ресурс да се издържат.

"Очакваме адекватни бюджети – минимум с 20% завишение, за да може да отговорим на ръста на разходите, които ще направим за заплата, прагове, инфлация. Очакваме един софтуер, който ще следи използваемостта за леглата. За нас, които разполагаме само с общопрофилни отделения, е недопустимо да се профилират леглата, защото това още повече ще ограничи работата и ще намали приходите".

"Вероятно се очертават фалити на болници – когато нямаш ресурс да работиш, всеки месец се задълбава и се увеличават неразплатените сметки, борчовете, а фирмите не са толерантни вече много, защото имаме наследство от миналата година. Сякаш отчаянието обзе всички колеги. 17 болници реагираха със справки за това как ще започнат тази година. Има 13 млн. лева неразплатени, като 5,5 млн. лева от тях са в просрочие. Останалите не изпратиха справки в отчаянието си".

По думите на д-р Неделчо Тотев, не предстои нищо оптимистично.

"В анекса към националния рамков договор, който трябва да подпишем, се договориха неща, които за нас са, меко казано, трагични – на фона на скока на минималната работна, на фона на вдигането на праговете в края на миналата година, на фона на увеличаване на цените на ток, на газ. Не само че не се увеличиха пътеките, за да се компенсира инфлацията от 2006 година досега, а се договориха цени на важни за нас пътеки – по-ниски, което ще доведе до намаление с около 2,4 млн. лева за 29 болници".

Д-р Неделчо Тотев подчерта, че в почти всички общински болници ситуацията е подобна на тази в болницата в Белоградчик, която е в опасност от закриване. Лечебното заведение трупа дългове. Ръководството се надява на кредит, за да може да се разплати поне частично.

Над 1 млн. лева са задълженията към доставчици и за заплати. Парите, които се отпускат от НЗОК, отиват за стари дългове към лекари и медицински сестри, които вече са завели дела. 80 000 лева е предвидила Общината за болницата през тази година. Очакват се пари от Министерството на здравеопазването, защото лечебното заведение е в категорията "отдалечени райони".


29
Още по темата: болницапаризакриване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Долна граница на здравните осигуровки,здравни застраховки и всеки да знае,че ще получи точно толкова здравеопазване,за колкото е платил или застраховал! Социалистическата държава не съществува от 30 години!
22
4
 
4
 
! Отговори
Исти преди 5 месеца
Ударът срещу общинските болници у нас е масов, понеже е част от удара на Кремъл срещу България. Крайна цел е дестабилизация на държавата и падане на неудобното за червените дерибеи правителство! Затова всички водачи на русофилизма у нас подкрепят с финанси само и единствено частните болници, 99% от които са в техните ръце. Те организират специални лобита на частните (т. е. на руските) болници във всички общински съвети, които не дават и една стотинка да влезе в изтормозения бюджет на общинските!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А най-страшното е, че столицата София е един кух балон. Най-ниската раждаемост е там, индустрия няма, има усвояване на европейски средства, кражби, туризъм и мултикултурализъм. А и цялата държава там бяга, който каквото може продава и взима в София.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Областнитет центрове реално са в нокдаун повечето, но още не са го разбрали. Как иначе може да се обясни намаляването на броя на учениците в повечето от тях за 15 години с 50 %?
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хора разберете, грубо казано остават 7-8 града в България:
София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Плевен
От по-малките могат да се отбележат Петрич, Сандански, Асеновград и др.
Селата са бита карта с някои изключения. В момента в нокдаун са доста малки общински центрове - безработица, младото население и на 80-90 процента ромско. Областните центрове все още се държат частично заради системата изградена през социализма.
18
1
 
11
 
! Отговори
AZ преди 5 месеца
До Стани богат!
-------------------------------------
Така трябва да е. Както е по света. Зашото докторът е учил 12 г.А не м.утрата с 8-ми клас да е милионер.
17
4
 
4
 
! Отговори
star преди 5 месеца
Затова вече е крайно време да се въведе доплащане в болниците. Колкото плаща касата,толкова доплаща болният.
16
2
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 5 месеца
Ще се налеят едни 56млн. за да стане "Лозенец" - детска болница. Нашите болници(страната) - фалит!!!! Държавата мащеха, вожда ***!
15
6
 
7
 
! Отговори
ааууу преди 5 месеца
Тия болници защо ще фалират?
Не се ли финансират от бюджета, къде отиват парите от здравните вноски?
14
3
 
6
 
! Отговори
Умерен оптимист преди 5 месеца
Няма страшно, другарки и другари, най-важното е, че категорично отхвърлихме Истанбулската Конвенция, и рестартирахме АЕЦ Белене!!!
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При Тиквоний бсичко фалира и се рути.
Въпрос на време е да срине цялата държава.
Но народ който 50 години си избира да го Оправят тодор-живковци заслужава да няма държава
и да е роб завинаги..

35 години Тато
и 10 пълни години Тиквоний
Ай честито!
12
10
 
5
 
! Отговори
Стани богат! преди 5 месеца
Лекар = милионер!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До читател

Няма да споря кой колко е подготвен, но прави разлика между общински, държавни и частни болници, и начините за финансирането им! Само един въпрос: посочи някоя частна болница да е приела здравнонеосигурен и/или социално слаб пациент.
Апропо, изборът на зекип се прави от пациента, а не от лекаря-специалист! Приятен ден от мен!
10
7
 
7
 
! Отговори
врачка преди 5 месеца
лекувайте се сами
9
1
 
23
 
! Отговори
майна преди 5 месеца
Публична тайна в Пловдив е ,че болница Свети Мина умишлено се тласка към фалит от екипа на кмета Тотев, целта е купуване на сградата за нов хотел "Империал", сградата е на перфектното място, до колелото на Централна гара, има визия и Тотев и е метнал мерака ,както прибра бившето студентско общежитие Каменица и го направи хотел, сега да прибере и болницата... Гадното е ,че тази болница е строена и подарена от хора на държавата, а гербераста Тотев иска да я открадне за да си направи хотел !!!!
8
8
 
10
 
! Отговори
читател преди 5 месеца
До Анонимен
Че кое не е вярно от написаното.
Доста съм подготвен, за разлика от теб, мога да кажа нещо и за заплати, и за суми които само в общинските болници се вземат на ръка, (опитай в частната!) и за т.н. избор на екип, за който хирурзите се бият и още много други неща.
А после болницата фалирала, правителството виновно - смешници.
7
2
 
20
 
! Отговори
Митев преди 5 месеца
"Проблемът - силна задлъжнялост на общинските болници, които изпълняват социална функция, но нямат ресурс да се издържат." Т. е. лекуват тези, които не си плащат осигуровките и ***. Управителите им са на ниво "соц. и от това време". Нямат понятие от здравен мениджмънт и икономика. Всичко това се издържа от нашите данъци. НЯМА безплатно. ВСИЧКО се плаща!!! В този случай от тези, които съвестно си плащат данъци и осигуровки !!!
6
6
 
10
 
! Отговори
ямболски лекар,до ям преди 5 месеца
градски, ти колко лева даде и на кой и за какво ?
5
9
 
21
 
! Отговори
Ямболлия преди 5 месеца
А в същото време лекарите взимат хиляди левове рушвет само за да си свършат работата.
Пълна безбожност е цялата система
4
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 5 месеца
Нали държавата отпусна нови 500 мил.? Само частните болници ли ще се възползват от тях? За това ли плащаме данъци, че да издържаме и забогатяват частници?